Geplaatst op: 11-08-2017
Auteur: Redactie
NRIT Media

Zes studenten uit huis gezet voor illegale Airbnb-verhuur

Zes studenten uit huis gezet voor illegale Airbnb-verhuur
Bron: Shutterstock
Studentencorporatie SSH heeft met zes huurders is de huurovereenkomst direct ontbonden vanwege illegale Airbnb-verhuur. Nog eens 19 huurders kregen een waarschuwing en met vier huurders is een financiële schikking getroffen. De SSH hoopt met deze aanpak tegen woonfraude een duidelijk signaal te hebben afgegeven dat illegale onderhuur niet wordt getolereerd.


Enkele weken geleden constateerde de SSH dat in verschillende complexen woningen te huur worden aangeboden via Airbnb. Deze woonfraude is voor de SSH niet acceptabel omdat het sociale huurwoningen betreft en verhuur overlast veroorzaakt. Huurders die hun woning illegaal hebben onderverhuurd kregen tot 8 augustus de kans om zich vrijwillig te melden.


23 huurders melden zich

Van deze mogelijkheid hebben 23 huurders gebruikgemaakt. Van hen kregen 19 huurders een waarschuwing. Met vier huurders werd een financiële schikking getroffen. Bij zes huurders was sprake van dermate ernstige overtreding van het huurreglement dat er direct een juridische procedure tot ontbinding van de huurovereenkomst is ingezet. Deze huurders zijn inmiddels vrijwillig vertrokken.


Nog maatregelen tegen 15 huurders

Vijftien huurders, waarbij illegale onderhuur is geconstateerd, hebben zich niet vrijwillig gemeld. Zij ontvangen vrijdag 11 augustus een brief over de sanctie die de SSH hen oplegt. De sanctie varieert van een boete tot een uitzettingsprocedure. In het laatste geval doet de SSH tevens aangifte bij de gemeente.


Wat doet de SSH met de geïnde boetes?

De boetes die zijn geïnd bij de handhavingsacties zet de SSH in voor activiteiten om uitbuiting van huurders tegen te gaan. Samen met huurderskoepel BoKS en studentenvakbond Vidius wordt een passende bestemming gezocht.


Waarom pakt de SSH woonfraude stevig aan?

De kamers en woningen van de SSH zijn gesubsidieerde woningen. De huur wordt kunstmatig laag gehouden zodat de woningen bereikbaar zijn voor studenten en starters. Veel huurders ontvangen huurtoeslag. Voor onderhuur geeft de SSH alleen toestemming als de onderhuurder tot de doelgroep behoort en hetzelfde bedrag aan huur betaalt als de huurder. Zo wordt de woning ook als de huurder bijvoorbeeld tijdelijk in het buitenland verblijft, gebruikt waarvoor hij is bedoeld. Woningen van de SSH zijn niet bedoeld om geld mee te verdienen. Bovendien veroorzaken toeristen die via Airbnb een woning huren regelmatig overlast in onze complexen.

Topics:Vakanties
Trefwoorden: vakanties, particuliere verhuur, airbnb

CELTH
 






||| Nieuws |||

23/04/24
Exclusief voor leden
Eurocamp ziet kansen in Oranje sportzomer
Kampeeraanbieder Eurocamp ziet marketing- en saleskansen bij de grootste sportevenementen van het jaar: de Olympische Spelen, het EK Voetbal, de Tour de France en de Formule 1.
23/04/24
Exclusief voor leden
Geen andere weg voor horeca dan kosten doorberekenen?
In het eerste kwartaal van 2024 verhoogden restaurants en cafés hun prijzen met gemiddeld 6 procent blijkt uit cijfers van het CBS. Maar de horeca lijkt geen andere weg te zien dan de gestegen kosten door te berekenen aan de gasten.
23/04/24
Exclusief voor leden
Start vereniging mobiliteit KNV Connected Mobility
De transitie naar een groenere, efficiënter en meer vraaggestuurde mobiliteitsstructuur is in volle gang. Die transitie is hard nodig om als mobiliteitssector door te kunnen groeien en onze maatschappelijke ambities te realiseren. Daarvoor wordt KNV Connected Mobility opgestart.
23/04/24
Moskee Al Hijra  in Leiden sluit aan bij Grootste Museum
Op vrijdag 3 mei sluit de Al Hijra Moskee in Leiden zich aan en wordt hiermee de 23ste ‘museumzaal’.
19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...