Geplaatst op: 09-08-2017

Extra hectare voor bescherming Kempens Landschap

Vlonderpad zorgt voor recreanten voor bijzondere openstelling

Extra hectare voor bescherming Kempens Landschap
Historisch ven. Foto: vzw Kempens Landschap.

Het Belgische Vzw Kempens Landschap en het gemeentebestuur van de gemeente Retie hebben een bosperceel aangekocht dat aansluit bij het domein Goriënberg in Retie. Hierdoor wordt het aaneengesloten domein dat Kempens Landschap reeds in eigendom had 1 hectare groter. Voor de bescherming van de natuur is dat goed nieuws. Ook recreanten krijgen meer te zien.

In 2007 werd Kempens Landschap eigenaar van het ven Goriënberg in Retie. Met deze aankoop wilde de landschapsvereniging één van de weinige nog overblijvende Kempische vennen met een duinenrug, heide en bos veiligstellen. Door het gebied te beheren kan bijvoorbeeld voorkomen worden dat de vennen dichtgroeien of dichtslibben.

Herstel ven Goriënberg

Samen met de gemeente Retie werd een visie voor het gebied uitgewerkt. In 2011 werd een uitgebreid bosbeheerplan opgemaakt waarin de visie en de beheermaatregelen voor het gebied werden vastgelegd. Sindsdien heeft Kempens Landschap zeker niet stilgezeten. Eind 2011 werd een eerste grote inrichting uitgevoerd; het historische ven is met Europese subsidies hersteld. Het ven werd opnieuw uitgegraven, met zacht hellende oevers om op termijn een geleidelijke overgang naar het bos tot ontwikkeling te laten komen waarbij het open water via oeverplanten, natte en droge heide en een bosmantel uiteindelijk overgaat in het bos. In het bos zelf werden ook al de eerste dunningen uitgevoerd in samenwerking met de Bosgroep. De bedoeling is om het monotone naaldbos op termijn om te vormen naar een meer gemengd inheems bos met soorten als grove den, zomereik en ruwe berk, en lijsterbes en sporkehout in de struiklaag. Verschillende planten- en diersoorten kunnen hiervan profiteren. Het is dus ten goede van de biodiversiteit in het gebied.

Openstelling met vlonderpad

Voor Kempens Landschap en het gemeentebestuur van Retie staat vast dat het gebied naast haar grote natuurwaarde ook een belangrijke rol heeft voor zachte recreatie. Daarom werden ook paden voorzien door het bos en langs het ven. Via het vlonderpad kunnen bezoekers zelfs tot aan het water komen om van de natuur en het landschap te genieten zonder de vegetatie te verstoren.

Verdeelsleutel investering

In de lente van 2017 werd Kempens Landschap gecontacteerd door de familie Claus voor de mogelijke aankoop van enkele percelen in de omgeving, die in eigendom van de familie waren. Kempens Landschap en het gemeentebestuur – dat conform de werking van Kempens Landschap 20% van de aankoopkosten draagt – gingen graag in op deze vraag. De percelen grenzen aan de reeds verworven eigendommen.


Gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap Peter Bellens legt graag uit waarom: "De meerwaarde is dat we door het verwerven van deze percelen de reeds veiliggestelde oppervlakte van 7,5 hectare met bijna 1 hectare bos kunnen uitbreiden. Kempens Landschap kan dus een groter gebied op een gepaste manier beheren. Dat is een extra troef om het behoud van ven Goriënberg en de omgeving in de toekomst te verzekeren.”

Trefwoorden: natuur, recreatie, groen

CELTH
 





||| Nieuws |||

29/03/24
Geopark Schelde Delta erkend als UNESCO Geopark
Het gebied van de Schelde en de Scheldemonding is geologisch, cultuurhistorisch en landschappelijk uniek. Zo uniek zelfs, dat de regio zich voortaan een UNESCO Global Geopark mag noemen.
29/03/24
Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024 - Zet jouw transitie in
Met zijn aanstekelijke visie op toerisme laat key-note spreker Peter de Wilde (CEO Toerisme Vlaanderen en Agentschap Onroerend Erfgoed) jou de transitie in toerisme beleven op 18 april. Dat is de dag van het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.
20/03/24
Exclusief voor leden
Geen ruimte voor uitstel Natuurherstelwet
De Europese Natuurherstelwet leek er te komen en daarmee waren veel natuurbeheerders en recreatiegebieden blij. Nu wil Hongarije tegenstemmen. MVO Nederland reageert daarop. "Voor uitstel of afstel is geen ruimte."
20/03/24
Regeneratieve vakantie-ervaringen in Denemarken
In Denemarken kunnen toeristen meewerken aan natuurbehoud. Visit Denmark start met vier proefreizen en ze zoeken daarvoor Nederlandse en Duitse toeristen. Ze noemen het regeneratieve vakantie-ervaringen.
15/03/24
Ontwikkeling ‘Knopen Lopen Zuid-Limburg' netwerk op volle toeren
De zestien gemeenten, de Provincie Limburg en Visit Zuid-Limburg zijn sinds 2017 bezig met de ontwikkeling van het nieuwe wandelnetwerk. Het nieuwe netwerk gaat gepaard met nieuwe knooppuntenpalen inclusief QR-codes waarmee de wandelaar extra informatie kan opvragen.
15/03/24
ZooParc Overloon bouwt verblijf voor nieuwe diersoort: nevelpanters
Eind maart start de bouw van het nieuwe verblijf in ZooParc Overloon voor de komst van nevelpanters. Het park wil bijdragen aan het opbouwen van een reservepopulatie van deze kwetsbare diersoort.
15/03/24
Visit Wadden roept op om drones thuis te laten bij bezoek aan Waddengebied
Uit recent onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat drones voor recreatief gebruik vogels kunnen storen. Daardoor worden hun overlevingskansen verkleind.
14/03/24
Kampeerbosje Leerdam en De Dassenburcht winnen Gouden Haring
In de categorie Goud Waard ontving Natuurkampeerterrein Kampeerbosje Leerdam een Gouden Haring voor hun prominente rol in het behoud en de versterking van het netwerk Natuurkampeerterreinen.