Geplaatst op: 14-07-2017
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Wie kiest wordt gekozen, Berenschot bevestigt succes van Eindhoven 365

Wie kiest wordt gekozen, Berenschot bevestigt succes van Eindhoven 365
De citymarketingorganisatie Eindhoven 365 heeft van adviesbureau Berenschot een zeer positieve evaluatie gekregen. Dat is voor insiders en volgers van Eindhoven 365 geen verrassing maar wel een opsteker voor Peter Kentie en zijn team die volgens Berenschot Eindhoven uitstekend op de kaart hebben gezet. Meest opvallende conclusie is dat citybranding volgens Berenschot in de portefeuille van de burgemeester hoort. Verder veel waardering voor de aanpak van Eindhoven 365 waar veel steden nog wat van kunnen leren. Het feit dat Eindhoven al drie maal de Nationale Citymarketing Trofee heeft gewonnen, onderstreept dat alleen maar.


"Eindhoven 365 heeft een uitstekende rol gespeeld met het laden en activeren van het merk. De strategie die is ingezet heeft haar uitwerking niet gemist. Inwoners zijn trots op de merkwaarden van Eindhoven. Internationaal mediaonderzoek laat zien dat de kracht van Eindhoven is toegenomen.”, schrijft Berenschot in haar conclusie. "Ondanks het beperkte en flexibele budget van Eindhoven 365 is de stad een begrip geworden in de wereld.”


Wie kiest wordt gekozen

Volgens Berenschot heeft het motto Wie kiest wordt gekozen gewerkt: "Er is een heldere focus op hightech en design. Eindhoven 365 staat midden in de samenleving en verbindt vele activiteiten slim aan de gekozen inhoudelijke focus. Deze focus past ook naadloos bij het DNA van Eindhoven. Bestaande en nieuwe initiatieven worden voortdurend getoetst aan het TDK-profiel (Technologie, Design en Kennis). Dit heeft geleid tot een multiplier effect. Ook de eigen bewoners, dragers van het profiel, herkennen zich in het TDK-profiel.”


Eindhoven 365 voegt met kennis en een de pragmatische en constructieve aanpak waarde toe

Berenschot roemt de aanpak van Eindhoven 365 waarbij niet is gewerkt met contracten waarin precies wordt vastgelegd wat ze wel en niet doen. "De stichting is aan de slag gegaan met het toevoegen van waarde. Dit wordt enorm gewaardeerd door belangrijke stakeholders in de Eindhovense regio”, schrijft Berenschot.


Eindhoven 365 vervult een verbindende rol door het uitdragen van het eenduidige beeldmerk

Eindhoven 365 is zeer vasthoudend geweest aan de gekozen strategie en bijbehorend beeldmerk. "Het is uniek dat zowel de citymarketing als de gemeente hetzelfde beeldmerk uitdragen”, schrijft Berenschot in haar evaluatie. De consistente lijn hiervan is zichtbaar in de stad. Op veel plekken zien bezoekers en bewoners van Eindhoven de drie kenmerkende vibes van Eindhoven. Dit geldt niet alleen voor het beeldmerk, maar eveneens voor de het onderscheidende verhaal van technologie en design.


Zowel Brainport als Eindhoven zijn een begrip geworden

Naast oud-burgemeester Rob van Gijzel hebben ook organisaties als ASML, Philips, Design Academy, DDW en NXP een enorme bijdrage geleverd aan het op de kaart zetten van de Eindhovense regio. "Eindhoven 365 is in staat gebleken om deze afzonderlijke krachtige steunpilaren te bundelen, wat heeft geresulteerd in een gezamenlijk verhaal van Eindhoven”, stellen de onderzoekers. "We zien dit bevestigd in de flinke toename van Engelstalige nieuwsberichten waar Eindhoven wordt genoemd. In 2015 wordt Eindhoven 77% vaker genoemd in de Engelstalige media ten opzichte van 2010.” Brainport is bij (Europese) beleidsmakers eveneens een begrip geworden.


Stichting Eindhoven Marketing

De Stichting Eindhoven Marketing (SEM) heeft een totaalbudget van € 7,6 miljoen euro. Daarvan komt 1 miljoen van de gemeente Eindhoven, met eigen projecten wordt 1,1 miljoen euro verdiend, de VVV genereert 2,5 miljoen en de exploitatie van de buitenreclame levert nog eens drie miljoen euro op. SEM heeft twee uitvoeringsorganisaties, Eindhoven 365 voor de strategische branding en Eindhoven 247 voor de exploitatie. Beide entiteiten vallen binnen de scope van de evaluatie van Berenschot.


Forse toename hotelovernachtingen

Ook in toeristisch opzicht is Eindhoven 365 een succesverhaal. Het aantal hotelovernachtingen in de stad Eindhoven is tussen 2010 en 2015 fors gestegen (+220.000). Daarbij is te zien dat vanaf halverwege 2014 de groei in het aantal overnachtingen een stuk harder gaat dan de groei van het aantal kamers. In 2010 waren er 512.779 overnachtingen, in 2015 waren dat er 735.334.

Flinke toename evenementen en economische spin-off

Ook het aantal evenementen, bezoekers en economische spin-off neemt toe. De economische spin-off is in vier jaar tijd gestegen van 46 miljoen naar 70 miljoen. Werden er in 2011 nog 99 evenementen met 2,9 miljoen bezoekers geregistreerd, dat liep op naar 144 evenementen in 2015 met 3,7 miljoen bezoekers. De gemiddelde besteding per evenementbezoeker steeg van 16 euro naar 19 euro.


Bereik in internationale media verdubbeld

In vijf jaar tijd is de exposure van Eindhoven in de internationale media verdubbeld. Opvallend is dat de gebruikelijke uitschieter in het najaar met evenementen als GLOW en de DDW in 2015 veel sterker was dan in voorgaande jaren. Een ander opvallend resultaat is de vermelding van Eindhoven door het Amerikaanse Tech magazine Wired dat Eindhoven één van de acht steden is die er toe doen voor de toekomst. In een rij met grote steden als San Francisco, Dubai, Los Angeles en Shanghai. De onderzoekers erkennen dat het is vrijwel onmogelijk om de causaliteit van bovenstaande resultaten en de inspanningen van Eindhoven365 tot op een detailniveau te ontrafelen maar zien dat Eindhoven 365 erin is geslaagd om succesverhalen slim en creatief te koppelen en in te bedden in het gemeenschappelijke TDK-verhaal.


Hoge NPS

Ook onder de bewoners heeft de strategie gewerkt. Uit het digipanel blijkt dat Eindhovenaren vinden dat de stad in de afgelopen 5 jaar steviger op de kaart is gezet. Als rapportcijfer krijgt Eindhoven een 7,2. Buitengewoon krachtig is de Net Promoter Score. Eindhovenaren bevelen hun stad vooral aan om er te werken (nps 74%) en om er te wonen (nps 65%). Dit is een bijzonder hoge score.


Citybranding in portefeuille van burgemeester

Aanbevelingen doen de onderzoekers van Berenschot ook. Zo moet de gemeente Eindhoven heldere en meetbare doelen stellen die passen binnen de ingezette strategie van Eindhoven 365. Verder moet citybranding in de portefeuille van de burgemeester komen. Om de continuïteit van de organisatie te borgen moeten er meerjarige afspraken over de begroting worden gemaakt.


Design en technologie moet zichtbaar worden in de stad

Veel gesprekspartners van de onderzoekers vinden dat technologie en design fysiek zichtbaar in de stad moeten worden. Dat mes snijdt daarmee aan twee kanten: design en technologie in de fysieke ruimte levert nieuwe verhalen op die de hele wereld over kunnen gaan. Tegelijkertijd zullen bezoekers en bewoners nog meer het verhaal van Eindhoven letterlijk ervaren. Eindhoven moet ook het voorzieningenniveau verbeteren, veel genoemd worden het culturele aanbod, horecagelegenheden, speciaalzaken en het openbaar vervoer.


Betere afstemming met Brainport

Tenslotte moeten Eindhoven 365 en Brainport hun operatie beter op elkaar afstemmen. Hiervan kunnen ook de andere gemeenten binnen de regio sterk profiteren. Daarmee ontstaat ook regionaal een heldere storyline en wordt gebruik gemaakt van elkaars kracht.


Meer weten over de aanpak van Eindhoven 365? Lees dan het interview met Peter Kentie dat we vorig jaar hadden: http://www.nritmedia.nl/kennisbank/36286/Eindhoven_als_spannendste_meisje_van_de_klas

Link: http://www.eindhoven365.nl/nl/updates/eindhoven-marketing-publiceert-jaarverslag-2016
Trefwoorden: citymarketing, evaluaties, steden, noord-brabant

CELTH
 





||| Nieuws |||

27/03/24
Uitbreiding KLM-busdienst
Vanaf 31 maart wordt de KLM-busdienst Nijmegen – Arnhem - Schiphol uitgebreid met één extra dienst naar dagelijks twee omlopen.
27/03/24
My First Smartphone Festival krijgt waarschijnlijk vervolg
De eerste editie van My First Smartphone Festival bij Beeld & Geluid heeft afgelopen weekend ruim 2200 bezoekers getrokken. Verspreid over vier dagen, van donderdag tot en met zondag, leerden kinderen, hun ouders en docenten over hoe om te gaan met je allereerste telefoon.
27/03/24
Exclusief voor leden
Drie Van Goghs lang te zien in Rijksmuseum Amsterdam
Het Rijksmuseum krijgt drie extra troeven in handen, drie Van Goghs. Het museum is vaak een onderdeel voor de vele toeristen die naar Nederland komen. Zij willen vast ook graag die langdurige bruiklenen zien.
26/03/24
Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM
Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen per 25 maart.
26/03/24
Reiziger wil directe vlucht
Luchtvaartreizigers hechten aan een rechtstreekse verbinding naar de eindbestemming. Het overgrote deel van alle vliegreizen kent dan ook geen overstap tijdens de reis. Bij vliegreizen van meer dan 6 uur biedt een overstap vaker een aantrekkelijk alternatief.
26/03/24
Zo krijgt het thema duurzaamheid voet aan de grond in de reisbranche
Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut en de noodzaak van duurzaam leven. Met duurzaam wordt een leefstijl bedoeld die een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat. In andere woorden: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de natuur zo min mogelijk te lijden heeft onder het gedrag van de mens?
25/03/24
Is het de moeite waard om te investeren in betrouwbare service voertuigen voor uw resort/park?
Als het gaat om het runnen van een resort of park, kan het belang van betrouwbaar transport niet genoeg benadrukt worden. Of het nu gaat om het vervoer van gasten over uitgestrekte gebieden of om de mobiliteit van het personeel voor verschillende taken, duurzame en goed onderhouden service voertuigen zijn essentieel voor een soepel verloop van uw faciliteit. Maar is het verstandig om te investeren in duurzame servicevoertuigen en hoe vaak moeten ze worden onderhouden?
25/03/24
Exclusief voor leden
Hotel Noordsee sluit zich aan bij Fletcher
Hotelketen ziet een wens in vervulling gaan met een hotel op Waddeneiland Ameland. Per 1 april zal bij Hotel Noordsee de vlag van Fletcher Hotels in top gaan.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...