Geplaatst op: 30-06-2017
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Gemeenteraad Schouwen-Duiveland stemt in met Brouwerseiland

Stappen de tegenstanders naar de Raad van State?

Gemeenteraad Schouwen-Duiveland stemt in met Brouwerseiland
Projectontwikkelaar Matthijs Zeelenberg mag waarschijnlijk Brouwerseiland in het Grevelingenmeer ontwikkelen. Na veel discussie over het project stemde de gemeenteraad van het Zeeuwse Schouwen-Duiveland in met de plannen voor meerdere eilandjes in het Grevelingenmeer met 325 vakantiewoningen erop.


Werkgelegenheid lijkt het in het debat te winnen van andere belangen. Daarbij meldt Zeelenberg dat hij tegemoet komt aan belangen die meespelen bij de ontwikkeling.


Veel tegenstand

Van de 23 gemeenteraadsleden stemden er zeven tegen. Ook natuurbeschermingsorganisaties en surfers zijn tegen de plannen. De surfers zijn bang dat ze hun hun surfspot verliezen omdat door de aanleg van de eilanden en huizen de wind zal wegvallen. De projectontwikkelaar heeft aangeboden elders op de Grevelingen een alternatieve surfspot te realiseren. De Zeeuwse Milieufederatie had graag uitstel van het besluit gezien omdat de eilanden een mogelijk tweede doorlaatmiddel in de dam blokkeren. Ook zijn ze niet blij met de aantasting van de natuur. Natuur die er volgens de projectontwikkelaar nauwelijks is vanwege het vervuilde slib in de werkhaven en de slechte waterkwaliteit. Die wordt met het project juist verbeterd.


De tegenstanders die eerder bezwaar hebben aangetekend tegen de plannen kunnen nog tot 29 augustus in beroep. In totaal hebben 172 mensen bezwaar aangetekend tegen de plannen. Daarna ligt een gang naar de Raad van State open.


'Brouwerseiland wordt een exclusieve enclave aan de Noordzeekust en het Grevelingenmeer. Het vormt de NEXT STEP in leisure. Het concept doorbreekt bestaande formats en voorziet in de behoefte van een nog niet ingevuld marktsegment: de individueel ingestelde mens, die waarde hecht aan:exclusiviteit, rust, natuur en ruimte, Oorspronkelijkheid en cultuur een unieke beleving, anders dan thuis - de luxe van de eenvoud.'


Matthijs Zeelenberg


13 eilanden met 325 vakantievilla’s

Brouwerseiland zal worden gerealiseerd op de plaats van de Middelplaathaven. Deze voormalige werkhaven voor de Deltawerken wordt getransformeerd tot een groene archipel van 13 natuureilanden met duinen, streekeigen beplanting en een rijke onderwaterwereld. Binnen de nieuwe natuur wordt slechts 20% bebouwd. De 325 vakantievilla’s zitten in de bovenkant van de markt en daarmee richt Zeeland zich op een heel nieuwe groep verblijfsgasten. Jaarlijks zal het vakantiepark naar verwachting 279.500 overnachtingen realiseren. Die gasten gaan € 39 per dag in de regio uitgeven.



Ruimte voor dagrecreatie

De locatie, oppervlakte en parkeercapaciteit van de huidige surf- en recreatiebaai blijven onveranderd. De nieuwe oevers naar de surf- en recreatiebaai toe zullen zachter worden. Daar waar nu nog basaltblokken liggen wordt een openbaar strand aangelegd zodat het nog geschikter wordt om er te recreëren.


Economische effecten

Er wordt € 180 miljoen in het project geïnvesteerd. Uit berekeningen van het Kenniscentrum Kusttoerisme blijkt dat de aanleg van Brouwerseiland gedurende 2017 werk voor ruim 250 banen zal creëren en gedurende 2018 werk voor bijna 500 banen. Deze banen worden vooral gecreëerd in de bouwsector, maar ook in de zakelijke dienstverlening en de handel (groot- en detailhandel) wordt volop werk gegenereerd. Deze impacts treden niet alleen op tijdens de aanleg en bouw van Brouwerseiland. Na realisatie komt er in de regionale economie jaarlijks een extra input van € 40 miljoen en worden ruim 500 permanente banen extra gecreëerd. De gemeente Schouwen-Duiveland kan jaarlijks rekenen op € 712.460 aan belastinginkomsten.


Geld vloeit terug naar de natuur

Basis van de ontwikkeling is de Erfpacht-Raamovereenkomst tussen Staatsbosbeheer, Rijks Vastgoed Bedrijf en Brouwerseiland BV. De erfpachtgelden opgebracht door Brouwerseiland zullen voor een aanzienlijk deel terugvloeien naar de Grevelingen t.b.v. natuurontwikkeling, onderhoud en beheer van de natuur en recreatieve doelen. Deze afspraken zijn vastgelegd voor de lange termijn (50 jaar). Bovendien wordt met deze erfpachtovereenkomst mogelijk een aanzienlijke bijdrage geleverd aan de financiering van de doorlaat in de Brouwersdam met als doel de verbetering van de onderwaternatuur in het Grevelingenmeer. Per jaar wordt op die manier € 1,35 miljoen per jaar geïnvesteerd in de verbetering van natuur- en recreatiemogelijkheden in de Grevelingen.


Trefwoorden: verblijfsrecreatie, bungalowparken, natuur, zeeland

CELTH
 






||| Nieuws |||

11/04/24
Exclusief voor leden
Van Gogh Nationaal Park gaat Brabant Behagen
De gemeenten Oirschot, Rucphen, Best en Tilburg zijn als eerste verkozen om mee te doen aan Brabant Behaagt, een nieuw landschapsproject van Van Gogh Nationaal Park. et Brabantse platteland moet hierdoor natuurlijker en beter beleefbaar worden. Ook moet het landschap voor boeren verdienvermogen opleveren. Zo gaan natuur, recreatie en economie hand in hand.
05/04/24
Ambitie Utrechts Landschap 10.000 bomen planten
Om de natuur te versterken wil natuur- en beheerorganisatie Utrechts Landschap komend jaar ruim tien...
05/04/24
Exclusief voor leden
Uitkijk- en radartoren Hedwigepolder
De veelbesproken Hedwigepolder in Zeeland krijgt een uitkijktoren. Uniek is de combinatie met een radarpost van Rijkswaterstaat. De provincie Zeeland en Rijkswaterstaat hebben daartoe een samenwerkingsovereenkomst getekend.
29/03/24
Geopark Schelde Delta erkend als UNESCO Geopark
Het gebied van de Schelde en de Scheldemonding is geologisch, cultuurhistorisch en landschappelijk uniek. Zo uniek zelfs, dat de regio zich voortaan een UNESCO Global Geopark mag noemen.
29/03/24
Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024 - Zet jouw transitie in
Met zijn aanstekelijke visie op toerisme laat key-note spreker Peter de Wilde (CEO Toerisme Vlaanderen en Agentschap Onroerend Erfgoed) jou de transitie in toerisme beleven op 18 april. Dat is de dag van het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.
22/03/24
Geld voor drie recreatievie projecten op de Veluwe
Drie recreatieve projecten krijgen geld uit de Regiodeal Veluwe 2020. De 3 projecten gaan vooral over het verbeteren van de balans tussen recreatie en natuur.
20/03/24
Exclusief voor leden
Geen ruimte voor uitstel Natuurherstelwet
De Europese Natuurherstelwet leek er te komen en daarmee waren veel natuurbeheerders en recreatiegebieden blij. Nu wil Hongarije tegenstemmen. MVO Nederland reageert daarop. "Voor uitstel of afstel is geen ruimte."
20/03/24
Regeneratieve vakantie-ervaringen in Denemarken
In Denemarken kunnen toeristen meewerken aan natuurbehoud. Visit Denmark start met vier proefreizen en ze zoeken daarvoor Nederlandse en Duitse toeristen. Ze noemen het regeneratieve vakantie-ervaringen.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.