Geplaatst op: 21-06-2017

Eilanden Møn, Bogø, Farø en Nyord eerste Deense UNESCO biosfeerreservaat

Eilanden Møn, Bogø, Farø en Nyord eerste Deense UNESCO biosfeerreservaat
Foto: Visit Denmark
Als onderdeel van het programma ‘Man and the Biosphere’ (MAB) heeft UNESCO het Deense eiland Møn samen met de omliggende eilanden Bogø, Farø en Nyord aangewezen als eerste biosfeerreservaat in Denemarken. UNESCO kent deze titel toe aan gebieden, waarin de ecosystemen en de genetische waarden door de gemeenschap worden beschermd en waarin het belang van het evenwicht tussen mens en natuur breed wordt gedragen.

Om een vergelijking te maken, in Nederland heeft de Waddenzee deze titel. Møn en de omliggende eilanden zijn één van de 23 nieuwe biosfeerreservaten in het MAB programma van UNESCO. In een gebied ter grootte van 450 km² kent het landschap een diversiteit aan flora en fauna. In het oosten van Møn ligt het bosrijke Høje Møn met de kenmerkende witte krijtrotsen Møns Klint, de steilste kust van Denemarken. Aan de westkant heeft de laatste ijstijd het landschap haar huidige structuur vormgegeven met de vele valleien, heuvels en weilanden. Het biosfeerreservaat omvat ook een 185 kilometer lange kustlijn, met aangrenzend meren en fjorden die uitmonden in de Baltische Zee.

Nederlandse toeristen
De afwisselende natuur van Møn en de omliggende eilanden zorgen ervoor dat de regio een populaire vakantiebestemming is voor Nederlandse toeristen. In het GeoCenter Møns Klint, welke dit jaar haar tienjarig jubileum viert, kan de bezoeker meer leren over de geschiedenis van het eiland. Dit interactief kenniscentrum, geschikt voor het hele gezin, neemt de bezoeker mee naar het ontstaan van het eiland over een periode van 70 miljoen jaar. Vanuit het GeoCenter vinden er ‘fossielen jachten’ plaats, waarbij er gezocht kan worden naar eeuwenoude fossielen op het strand van Møns Klint. Voor de avonturiers zijn er uitdagende mountainbike tochten of klimparcoursen hoog in de boomtoppen van Klinteskoven.

Ook Dark Sky Park
De eilanden Møn en Nyord hebben onlangs ook al de certificering Dark Sky Park en Dark Sky Community van de International Dark-Sky Association (IDA) toegekend gekregen. Hiermee heeft de IDA de jarenlange inzet van de regio ter bescherming van de nachtelijke duisternis en ongerepte natuur erkend. Uniek is dat de regio als eerste bestemming deze titels tegelijkertijd mag dragen, sinds het ontstaan van de IDA zestien jaar geleden.
Topics:Natuur
Trefwoorden: natuur, toerisme, Denemarken

CELTH
 






||| Nieuws |||

11/04/24
Exclusief voor leden
Van Gogh Nationaal Park gaat Brabant Behagen
De gemeenten Oirschot, Rucphen, Best en Tilburg zijn als eerste verkozen om mee te doen aan Brabant Behaagt, een nieuw landschapsproject van Van Gogh Nationaal Park. et Brabantse platteland moet hierdoor natuurlijker en beter beleefbaar worden. Ook moet het landschap voor boeren verdienvermogen opleveren. Zo gaan natuur, recreatie en economie hand in hand.
05/04/24
Ambitie Utrechts Landschap 10.000 bomen planten
Om de natuur te versterken wil natuur- en beheerorganisatie Utrechts Landschap komend jaar ruim tien...
05/04/24
Exclusief voor leden
Uitkijk- en radartoren Hedwigepolder
De veelbesproken Hedwigepolder in Zeeland krijgt een uitkijktoren. Uniek is de combinatie met een radarpost van Rijkswaterstaat. De provincie Zeeland en Rijkswaterstaat hebben daartoe een samenwerkingsovereenkomst getekend.
29/03/24
Geopark Schelde Delta erkend als UNESCO Geopark
Het gebied van de Schelde en de Scheldemonding is geologisch, cultuurhistorisch en landschappelijk uniek. Zo uniek zelfs, dat de regio zich voortaan een UNESCO Global Geopark mag noemen.
29/03/24
Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024 - Zet jouw transitie in
Met zijn aanstekelijke visie op toerisme laat key-note spreker Peter de Wilde (CEO Toerisme Vlaanderen en Agentschap Onroerend Erfgoed) jou de transitie in toerisme beleven op 18 april. Dat is de dag van het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.
22/03/24
Geld voor drie recreatievie projecten op de Veluwe
Drie recreatieve projecten krijgen geld uit de Regiodeal Veluwe 2020. De 3 projecten gaan vooral over het verbeteren van de balans tussen recreatie en natuur.
20/03/24
Exclusief voor leden
Geen ruimte voor uitstel Natuurherstelwet
De Europese Natuurherstelwet leek er te komen en daarmee waren veel natuurbeheerders en recreatiegebieden blij. Nu wil Hongarije tegenstemmen. MVO Nederland reageert daarop. "Voor uitstel of afstel is geen ruimte."
20/03/24
Regeneratieve vakantie-ervaringen in Denemarken
In Denemarken kunnen toeristen meewerken aan natuurbehoud. Visit Denmark start met vier proefreizen en ze zoeken daarvoor Nederlandse en Duitse toeristen. Ze noemen het regeneratieve vakantie-ervaringen.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.