Geplaatst op: 06-06-2017
Auteur: Redactie
NRIT Media

Wandelnet en Fietsersbond opnieuw naar rechter voor overgang Heemstede

Wandelnet en Fietsersbond opnieuw naar rechter voor overgang Heemstede
De spoorwegovergang in Heemstede blijft de gemoederen bezig houden. De onbewaakte spoorwegovergang is een belangrijk toegang tot een natuurgebied in het buitengebied van Heemstede. Prorail wil de overgang al jaren sluiten maar de Raad van State was het daar niet mee eens en Prorail moest de overgang heropenen. Nu heeft Prorail de provincie Noord-Holland aan haar zijde gevonden die heeft besloten dat de overgang vanwege de veiligheid moet worden gesloten.

Wandelnet en de Fietsersbond gaan nu in beroep tegen de uitspraak van de Gedeputeerde Staten van Noord-Holland om de spoorwegovergang bij het Laantje van Alverna in Heemstede alsnog aan de openbaarheid te onttrekken. Direct na deze uitspraak heeft ProRail een hek geplaatst dat de overweg afsluit.


Provincie: Gevaarlijke overgang

De provincie vindt de overgang te gevaarlijk en de omweg van 1.700 meter voor wandelaars en fietsers acceptabel. Wandelnet en de Fietsersbond zijn het hier niet mee eens. De belangenorganisaties willen dat de overweg openblijft vanwege het recreatieve belang en roepen ProRail op om de overweg te beveiligen of te ondertunnelen.


Wandelnet en Fietsersbond: Onacceptabel lange omweg

Voor veel mensen was deze overweg jarenlang de toegangspoort tot het natuurgebied aan de westkant van de bebouwde kom van Heemstede. Door de uitspraak van de provincie gaat deze verbinding verloren. Wanneer de overweg wordt opgeheven ontstaat er een afstand van ruim twee kilometer tussen het spoorwegviaduct bij de Zandvoortselaan en de volgende kruisingsmogelijkheid bij het Laantje van Leyduin. Dit druist in tegen de bestaande richtlijnen over barrièrevorming en maaswijdte; op deze locatie mag de maaswijdte maximaal 500 tot 1.000 meter zijn. Voor de beide belangenorganisaties is de uitspraak daarom onacceptabel. Directeur Saskia Kluit van de Fietsersbond noemt juist de nieuwe situatie gevaarlijk. "De omweg langs de Leidsevaartweg is een smal en druk fietspad langs een drukke weg. Dit pad is te druk om deze extra fietsers en wandelaars op te vangen, en dan is een omweg van 1.700 meter echt veel te lang. De uitspraak van de provincie is een klap in het gezicht van alle actieve wandelaars en fietsers.”



De zaak tot nu toe

De zaak rondom de spoorwegovergang in Heemstede speelt al sinds 2013. In december 2015 besloot de Raad van State dat de overweg openbaar is. ProRail moest de overweg heropenen en ProRail was verantwoordelijk voor de veiligheid, zo oordeelde de hoogste bestuursrechter. Zowel ProRail als de bewoners van het Laantje van Alverna waren het hier niet mee eens en verzochten de openbaarheid van de overweg op te heffen. De gemeente Heemstede weigerde dat verzoek. ProRail en de bewoners stapten naar de provincie in een allerlaatste poging om de overweg gesloten te krijgen. Tegelijkertijd sloten zij de toegangsweg tot het Laantje aan beide kanten af met hekwerken. Hiertegen traden de gemeente Heemstede en gemeente Bloemendaal tot dusver niet op. Een meerderheid van de gemeenteraad van Heemstede vond in oktober 2016 dat de overweg open mocht blijven. Helaas heeft de gemeenteraad besloten om niet tegen dit besluit van Gedeputeerde Staten in beroep te gaan. Als Heemstede zich definitief neerlegt bij het besluit om de overweg gesloten te houden, dan zal naast de overweg ook het Laantje van Alverna dicht blijven, waardoor een belangrijke schakel verloren gaat. Fietsersbond en Wandelnet benadrukken daarom ook het belang om het hele Laantje van Alverna openbaar te verklaren.

Trefwoorden: dagrecreatie, wandelen, fietsen, spoorwegovergang

CELTH
 






||| Nieuws |||

23/04/24
Exclusief voor leden
Eurocamp ziet kansen in Oranje sportzomer
Kampeeraanbieder Eurocamp ziet marketing- en saleskansen bij de grootste sportevenementen van het jaar: de Olympische Spelen, het EK Voetbal, de Tour de France en de Formule 1.
23/04/24
Exclusief voor leden
Geen andere weg voor horeca dan kosten doorberekenen?
In het eerste kwartaal van 2024 verhoogden restaurants en cafés hun prijzen met gemiddeld 6 procent blijkt uit cijfers van het CBS. Maar de horeca lijkt geen andere weg te zien dan de gestegen kosten door te berekenen aan de gasten.
23/04/24
Exclusief voor leden
Start vereniging mobiliteit KNV Connected Mobility
De transitie naar een groenere, efficiënter en meer vraaggestuurde mobiliteitsstructuur is in volle gang. Die transitie is hard nodig om als mobiliteitssector door te kunnen groeien en onze maatschappelijke ambities te realiseren. Daarvoor wordt KNV Connected Mobility opgestart.
23/04/24
Moskee Al Hijra  in Leiden sluit aan bij Grootste Museum
Op vrijdag 3 mei sluit de Al Hijra Moskee in Leiden zich aan en wordt hiermee de 23ste ‘museumzaal’.
19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...