Geplaatst op: 02-06-2017

MKB pakt vaker innovatieregeling EZ op

MKB pakt vaker innovatieregeling EZ op
Nederlandse ondernemers, waarvan 97 procent afkomstig uit het MKB, hebben vorig jaar 1,2 miljard euro voordeel gehaald uit de innovatieregeling WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk). Dit is een stijging van 22 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit de jaarrapportage die minister Kamp van Economische Zaken vandaag heeft gepubliceerd. Met de WBSO kunnen ondernemers meer onderzoek doen om vervolgens deze innovaties te ontwikkelen tot succesvolle producten en diensten.

Minister Kamp: "Nederlandse bedrijven hebben in 2016 meer aan onderzoek en ontwikkeling gedaan ten opzichte van een jaar eerder. Dat is een goede ontwikkeling, omdat innovatie de basis is voor het concurrentievermogen van onze economie. Het voordeel van ruim 1,2 miljard euro is voor innoverende ondernemers en in het bijzonder het MKB een significante steun.”

In totaal maakten vorig jaar 22.330 bedrijven gebruik van de WBSO om hun onderzoek en ontwikkeling (R&D) te bevorderen. De regeling is in 2016 verder aangescherpt en nog meer gericht op concrete innovatieactiviteiten: haalbaarheidsstudies worden niet meer ondersteund.

Uit de jaarrapportage ‘FOCUS op speur- en ontwikkelingswerk 2016’ blijkt dat voor een bedrag van 6,7 miljard euro plannen van bedrijven zijn goedgekeurd. Het gaat om 3,9 miljard euro aan loonkosten en 2,8 miljard euro aan niet-loonkosten, een stijging van 400 miljoen euro ten opzichte van een jaar eerder. Met behulp van deze regeling konden ondernemers zo hun kosten voor onderzoek naar en ontwikkeling van innovaties met 1,2 miljard euro verlagen.

De regeling heeft gezorgd voor innovatie in verschillende vakgebieden. Hierbij twee voorbeelden, een kweker en een maker van meetinstrumenten.

Innovatieve varenkweek en meten van sportinspanningen
Eén van de ondernemers die succesvol gebruik maakt van de innovatieregeling is varenkwekerij en slateler Vitro Plus uit het Zeeuwse Burgh-Haamstede. Het bedrijf ontwikkelde innovatieve kweekmethoden voor hun varens zoals verticale teelt waarbij fors op energie, water en ruimte wordt bespaard. Vervolgonderzoek leidde er toe dat deze techniek nu ook toegepast kan worden op kruiden en groenten zoals sla.

Artinis uit Elst maakte met steun van de WBSO een comfortabel, draagbaar meetinstrument voor onderzoek naar hersenactiviteit. Het bijzondere aan het draadloze zogenoemde NIRS-systeem (Near Infrared Spectroscopy) is dat het gegevens kan meten tijdens alle dagelijkse bezigheden, ook tijdens het slapen en sporten. Daardoor is NIRS breed toepasbaar voor bijvoorbeeld klinisch onderzoek of voor het meten van de inspanningen van sporters.

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.
  • CELTH
     






    ||| Nieuws |||

    25/04/24
    Exclusief voor leden
    Wat beoogt Venetië met de invoering van tickets voor dagtoeristen?
    Vanaf vandaag moeten toeristen die Venetië voor een dagje willen bezoeken een toegangskaartje reserveren. De maatregel, die geldt op de drukste dagen van het jaar, is een proef om de overweldigende toestroom van toeristen te reguleren en de impact op de stad te beperken.
    25/04/24
    Schiphol verwacht grote drukte met meivakantie
    Luchthaven Schiphol verwacht 10% meer reizigers in de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. Het wordt daarmee drukker op de luchthaven dan normaal. Nieuwe en snellere securityscanners moeten reizigers sneller door de controles helpen.
    24/04/24
    De Leistert is beste camping van Nederland
    Recreatiepark De Leistert is door kampeerders uitgeroepen tot ‘Beste camping van Nederland’. In Belgie werd de award gewonnen door Camping Sandaya Parc La Clusure en in de Luxemburg door Camping Fuussekaul.
    23/04/24
    Exclusief voor leden
    Eurocamp ziet kansen in Oranje sportzomer
    Kampeeraanbieder Eurocamp ziet marketing- en saleskansen bij de grootste sportevenementen van het jaar: de Olympische Spelen, het EK Voetbal, de Tour de France en de Formule 1.
    23/04/24
    Exclusief voor leden
    Geen andere weg voor horeca dan kosten doorberekenen?
    In het eerste kwartaal van 2024 verhoogden restaurants en cafés hun prijzen met gemiddeld 6 procent blijkt uit cijfers van het CBS. Maar de horeca lijkt geen andere weg te zien dan de gestegen kosten door te berekenen aan de gasten.
    23/04/24
    Exclusief voor leden
    Start vereniging mobiliteit KNV Connected Mobility
    De transitie naar een groenere, efficiënter en meer vraaggestuurde mobiliteitsstructuur is in volle gang. Die transitie is hard nodig om als mobiliteitssector door te kunnen groeien en onze maatschappelijke ambities te realiseren. Daarvoor wordt KNV Connected Mobility opgestart.
    23/04/24
    Moskee Al Hijra  in Leiden sluit aan bij Grootste Museum
    Op vrijdag 3 mei sluit de Al Hijra Moskee in Leiden zich aan en wordt hiermee de 23ste ‘museumzaal’.
    22/04/24
    Exclusief voor leden
    Nieuwe waterattractie voor Bellewaerde
    Het Vlaamse attractiepark Bellewaerde heeft een nieuwe waterattractie. Amazonia ligt in het hart van de nieuwe zone ‘Mundo Amazonia waar in totaal 21 miljoen euro is geïnvesteerd.

    ||| Agenda |||

    14/05/24
    14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
    Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
    23/05/24
    23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
    Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
    27/05/24
    27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
    De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
    05/06/24 t/m 07-06-24
    05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
    Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
    06/06/24
    06/06/24 t/m 06-06-24: Nationaal Congres Citymarketing
    Het Nationaal Congres Citymarketing heeft dit jaar als thema: Talent & Impacts. Gaststad is dit ...