Geplaatst op: 11-05-2017
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Advies Kunstraad: Amsterdam moet culturele voorzieningen spreiden en Fairbnb introduceren

Advies Kunstraad: Amsterdam moet culturele voorzieningen spreiden en Fairbnb introduceren
De Amsterdamse Kunstraad wil een bijdrage leveren aan het spreiden van toeristen over de stad. Daarom moeten nieuwe culturele attracties buiten het centrum worden gerealiseerd. Zo moet er een Museum voor Dutch Design op de Zuidas komen en een nieuw theater in de Sloterplas. Opvallend advies is het verbieden van Airbnb en Fairbnb te stimuleren. Verder moet het centrum met een slim circulatieplan autovrij worden gemaakt.


De Amsterdamse Kunstraad heeft het probleem van de drukte in de stad bekeken met de blik van de kunsthistoricus, de kunstenaar en de stedenbouwkundige en adviseert de stad kennis en ideeën uit de culturele sector een voorname rol te geven in de planvorming.


Wat voor een stad wil Amsterdam zijn?

Volgens de Kunstraad is de belangrijkste vraag welke stad wil Amsterdam zijn maar wordt het imago van Amsterdam nu nog te veel bepaald door de historische binnenstad. Een ‘emancipatie van de periferie’, die Rijksbouwmeester Floris Alkemade bepleit, is volgens de raad noodzakelijk. De Kunstraad ziet Amsterdam als een en creatieve stad, een slimme stad, een tolerante en vooruitstrevende stad, een groene en duurzame stad, een inclusieve stad voor alle Amsterdammers.


Nieuwe culturele instellingen in de periferie

In 21 aanbevelingen levert de kunstraad een bijdrage aan het denken over oplossingen. Opvallende suggesties zijn de bouw van een Museum for Dutch Design op de Zuidas, een nieuw Theater de Meervaart midden in de Sloterplas en de renovatie van het Bostheater in het Amsterdamse bos. De kunstraad is bovendien een enthousiast pleitbezorger van het initiatief dat Waag Society heeft genomen tot oprichting van een FairBnB en bepleit de aanstelling van een Stadsbouwmeester om de esthetische randvoorwaarden voor de stadsuitbreiding te bewaken.


Van AirBnB naar FairBnB

De Kunstraad stelt voor Airbnb te ontmoedigen of te verbieden in de binnenstad en Fairbnb te stimuleren (waar nodig met startfinanciering en marketing). Net als andere aantrekkelijke steden loopt Amsterdam het risico slachtoffer te worden van internetbusinessmodellen die waarde onttrekken aan lokale economieën (extractions), terwijl een stad baat heeft bij coöperatieve modellen zoals de Engelse commons. FairBnB biedt dezelfde service aan huiseigenaren als AirBnB met dit verschil dat de winst die de website op de bemiddeling maakt, terugvloeit in een fonds dat bestemd is om de buurt waar de verhuring plaatsvindt te verbeteren. De regel voor toegestane verhuur van maximaal 60 dagen aan niet meer dan 4 personen blijft gewoon van kracht, evenals de handhaving.


Centrum autovrij

De raad stelt voor met een slim circulatieplan de stad autovrij te maken. Maak alleen een uitzondering voor bestemmingsverkeer en elektrische taxi’s. In tegenstelling tot Amerikaanse steden zijn de Nederlandse binnensteden niet ontworpen voor auto’s. De introductie van zelfrijdende (deel)auto’s kan voor een verlichting zorgen doordat er aanzienlijk minder parkeerruimte nodig is. Een nadeel is echter dat de stad sensoren en oplaadmechanismen moet aanbrengen en daarmee alsnog een car centered city wordt. Goederenvervoer in de binnenstad kan net als vroeger grotendeels over het water plaatsvinden. Tegelijkertijd moeten mooie fietsparkeerplaatsen worden gerealiseerd en deelfietsen gestimuleerd.


Cultuur wil deel van de toeristenbelasting

De Kunstraad wil een fixed percentage van de toeristenbelasting voor cultuur bestemmen. Meer dan tachtig procent van de bezoekers geniet van het museale aanbod van de stad. Laat de podiumkunsten mee profiteren van de toename van de bezoekers door ook de middelgrote theaters van de stad (zoals Frascati, Theater Bellevue en De Kleine Komedie) in staat te stellen een Engelse boventiteling bij sommige voorstellingen te maken.


Aangeboden aan wethouder

Op 10 mei 2017 werd het advies gepresenteerd en overhandigd aan wethouder Kajsa Ollongren, portefeuillehouder Kunst & Cultuur en Economie en verantwoordelijk voor het thema Stad in Balans. Het advies is hier te lezen.

Link: https://www.kunstraad.nl/advies/stad-is-nooit-af/
Topics:Beleid, Cultuur
Trefwoorden: cultuur, drukte, amsterdam, negatieve effecten, spreiding, beleid

CELTH
 






||| Nieuws |||

24/04/24
De Leistert is beste camping van Nederland
Recreatiepark De Leistert is door kampeerders uitgeroepen tot ‘Beste camping van Nederland’. In Belgie werd de award gewonnen door Camping Sandaya Parc La Clusure en in de Luxemburg door Camping Fuussekaul.
23/04/24
Exclusief voor leden
Eurocamp ziet kansen in Oranje sportzomer
Kampeeraanbieder Eurocamp ziet marketing- en saleskansen bij de grootste sportevenementen van het jaar: de Olympische Spelen, het EK Voetbal, de Tour de France en de Formule 1.
23/04/24
Exclusief voor leden
Geen andere weg voor horeca dan kosten doorberekenen?
In het eerste kwartaal van 2024 verhoogden restaurants en cafés hun prijzen met gemiddeld 6 procent blijkt uit cijfers van het CBS. Maar de horeca lijkt geen andere weg te zien dan de gestegen kosten door te berekenen aan de gasten.
23/04/24
Exclusief voor leden
Start vereniging mobiliteit KNV Connected Mobility
De transitie naar een groenere, efficiënter en meer vraaggestuurde mobiliteitsstructuur is in volle gang. Die transitie is hard nodig om als mobiliteitssector door te kunnen groeien en onze maatschappelijke ambities te realiseren. Daarvoor wordt KNV Connected Mobility opgestart.
23/04/24
Moskee Al Hijra  in Leiden sluit aan bij Grootste Museum
Op vrijdag 3 mei sluit de Al Hijra Moskee in Leiden zich aan en wordt hiermee de 23ste ‘museumzaal’.
22/04/24
Exclusief voor leden
Nieuwe waterattractie voor Bellewaerde
Het Vlaamse attractiepark Bellewaerde heeft een nieuwe waterattractie. Amazonia ligt in het hart van de nieuwe zone ‘Mundo Amazonia waar in totaal 21 miljoen euro is geïnvesteerd.
19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
06/06/24
06/06/24 t/m 06-06-24: Nationaal Congres Citymarketing
Het Nationaal Congres Citymarketing heeft dit jaar als thema: Talent & Impacts. Gaststad is dit ...