Geplaatst op: 21-04-2017
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Airbnb aan de kust: bedreiging of zegen?

Airbnb aan de kust: bedreiging of zegen?
Anton_Ivanov / Shutterstock.com
Aan de Nederlandse kust bevinden zich ruim 3.100 Airbnb's. Omgerekend naar aantal Airbnb's per 1.000 inwoners zijn Ameland 24,8, Veere 22,1 en Zandvoort 21,9 koploper. Ter vergelijking, Amsterdam telt 27,7 Airbnb per 1.000 inwoners. Omdat aan de kust de meeste Airbnb's in toeristische gebieden staan, zijn er weinig klachten. Beleid is er nauwelijks en de beleidsmakers staan nu op een kruispunt. Dat en nog veel meer staat in de publicatie Airbnb aan de kust, de impact van Airbnb op de Nederlandse Noordzeekust van het Kenniscentrum Kusttoerisme en de Haagse Hotelschool.


In 2016 bestond volgens InsideAirbnb het aanbod in de Zeeuwse kustgemeenten voor de meerderheid (78%) uit gehele woningen. In geen enkele Zeeuwse kust gemeente werden er via Airbnb gedeelde kamers aangeboden. Ruim een kwart van de Airbnb aanbieders aan de Zeeuwse kust die een geheel huis aanboden, boden meer dan één accommodatie aan.


Oneerlijke concurrentie of aanvulling op aanbod?

Net als op veel andere plaatsen is het ook aan de kust is het maar zeer de vraag of Airbnb extra concurrentie is voor de bestaande verblijfsaccommodaties of dat zij juist zorgen voor een nieuwe stroom gasten. Zowel de interviews, als de enquêtes schetsen geen eenduidig beeld. Zo geeft de meerderheid van de kustgemeenten (75%) aan dat Airbnb vooral nieuwe bezoekers aantrekt waardoor traditionele verhuurders er niet of nauwelijks onder lijden. Uit het onderzoek in Zandvoort staan de geïnterviewde ondernemers veelal positief tegenover de ontwikkeling van Airbnb. Volgens een ondernemer in Zandvoort heeft Airbnb haar eigen doelgroep waardoor het totale aantal toeristen in Zandvoort zal stijgen. Desondanks zijn sommige ondernemers in Zandvoort wel kritisch en wijzen naar oneerlijke concurrentie. Ook tijdens een bijeenkomst over Airbnb georganiseerd door ZB Planbureau in Zeeland, kwam het onderwerp oneerlijke concurrentie regelmatig terug.


Aandacht vanuit overheid

Vanuit de kustgemeenten is er zeker aandacht voor het fenomeen Airbnb. Voor slechts drie van de 24 Nederlandse kustgemeenten is het onbekend of er binnen hun gemeente accommodaties via Airbnb worden verhuurd. Niet alle kustgemeenten (7) hebben inzicht in het aantal Airbnb-accommodaties in hun gemeente.


Airbnb-gast verblijft relatief kort aan zee

Door het ontbreken van cijfermateriaal over verblijfsduur, aantal overnachtingen en uitgaven, is het onmogelijk een beeld te schetsen van de economische impact van Airbnb aan de kust. Wel komt zowel uit de interviews als uit het onderzoek in Zandvoort naar voren dat de gast via Airbnb over het algemeen korter verblijft dan de gast in reguliere accommodaties.


Airbnb's vooral in toeristische gebieden

Ondanks dat een nauwkeurig beeld van de exacte locaties van Airbnb-accommodaties ontbreekt, lijkt het dat Airbnb-accommodaties zich vooral concentreren in de toeristische gebieden / gemeenten. Zo hebben toeristische plaatsen zoals Scheveningen verhoudingsgewijs veel Airbnb-accommodaties ten opzichte van bijvoorbeeld Hoek van Holland. Dat zal de ervaren overlast zeker beperken omdat bewoners in die gebieden en gemeenten al gewend zijn aan toeristen.


Geen overlast

Airbnb-gasten zorgen, volgens zowel verhuurders als beleidsmedewerkers van de Nederlandse kustgemeenten, niet voor extra overlast. Sommige verhuurders geven juist de voorkeur aan huurders via Airbnb, omdat zij op voorhand huurders kunnen selecteren aan de hand van reviews en ook zelf kunnen communiceren met (potentiële) huurders. De Nederlandse kustgemeenten ervaren sowieso weinig tot geen overlast van toeristen binnen hun gemeente.


Beleidsmakers op kruispunt

Net als in veel andere gemeenten staan beleidsmakers aan de kust op een kruispunt. Aan de ene kant wil een (lokale) overheid graag innovaties in bijvoorbeeld de deeleconomie stimuleren. Deze innovaties hebben geen baat bij verregaande en ouderwetse wet- en regelgeving en zouden hierdoor slechts worden beperkt. Aan de andere kant is er sterk de behoefte om gebruikers en betrokkenen te beschermen tegen fraude, niet geclassificeerde en onbekwame aanbieders, maar ook om duidelijk te stellen wie verantwoordelijk is voor de te leveren diensten en wie (toeristen)belasting moet betalen.


Beleid in de kinderschoenen

Slechts twee van de 24 kustgemeenten geeft in de enquête aan dat zij reeds beleid hebben gemaakt met betrekking tot de verhuur van particuliere vakantiewoningen via sites zoals Airbnb. Eén gemeente heeft dan ook de regelgeving aangescherpt om concurrentievervalsing te voorkomen en toeristenbelasting te innen. Bij de meerderheid van de Nederlandse kustgemeenten staat de verhuur van particuliere vakantiewoningen via sites zoals Airbnb niet op de gemeentelijke agenda. Daarentegen hebben 11 van de 24 kustgemeenten wel beleid voor de verhuur van particuliere vakantiewoningen (maar niet speciaal via sites zoals Airbnb). Een aantal gemeenten hanteren ook de maximale verhuurperiode twee maanden/60 dagen.


Aanbevelingen

De belangrijkste aanbeveling van de onderzoekers is de onzin en de emotie uit de discussie te halen. Er is veel meer studie nodig naar de omvang van particuliere vakantieverhuur, naar het business model dat ten onrechte ‘deeleconomie’ wordt genoemd en naar de gebruikers en hun motivaties. Overheden, bedrijven en kennisinstellingen moeten samenwerken om de feiten boven tafel te halen en niet afhankelijk te worden van de oncontroleerbare ‘studies’ die Airbnb publiceert, met wilde claims over de economische en zelfs de gunstige milieueffecten van de vakantieverhuur. Tegelijkertijd zijn bezwaren en regelgeving voor groot stedelijk gebied niet altijd van toepassing op de Nederlandse kustregio.


De publicatie

In deze themapublicatie wordt allereerst Airbnb in het kort beschreven, waarna dieper wordt ingegaan op de ontwikkeling, de omvang, de huurder en de verhuurder van Airbnb. Daarna behandelen de auteurs de impact van dit bedrijf op zowel de toeristische sector als de economie. Vervolgens komt Airbnb en de economisering van het privébezit aan bod. Tevens worden vragen beantwoordt of Airbnb leidt tot extra druk of juist tot spreiding van toeristen en wat Airbnb nu betekent voor het beleid van lokale en regionale overheden. Tenslotte geven de auteurs naar aanleiding van de resultaten enkele aanbevelingen.

Link: http://www.kenniscentrumtoerisme.nl/l/library/download/20100
Topics:Horeca
Trefwoorden: horeca, deeleconomie, airbnb

CELTH
 





||| Nieuws |||

27/03/24
Uitbreiding KLM-busdienst
Vanaf 31 maart wordt de KLM-busdienst Nijmegen – Arnhem - Schiphol uitgebreid met één extra dienst naar dagelijks twee omlopen.
27/03/24
My First Smartphone Festival krijgt waarschijnlijk vervolg
De eerste editie van My First Smartphone Festival bij Beeld & Geluid heeft afgelopen weekend ruim 2200 bezoekers getrokken. Verspreid over vier dagen, van donderdag tot en met zondag, leerden kinderen, hun ouders en docenten over hoe om te gaan met je allereerste telefoon.
27/03/24
Exclusief voor leden
Drie Van Goghs lang te zien in Rijksmuseum Amsterdam
Het Rijksmuseum krijgt drie extra troeven in handen, drie Van Goghs. Het museum is vaak een onderdeel voor de vele toeristen die naar Nederland komen. Zij willen vast ook graag die langdurige bruiklenen zien.
26/03/24
Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM
Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen per 25 maart.
26/03/24
Reiziger wil directe vlucht
Luchtvaartreizigers hechten aan een rechtstreekse verbinding naar de eindbestemming. Het overgrote deel van alle vliegreizen kent dan ook geen overstap tijdens de reis. Bij vliegreizen van meer dan 6 uur biedt een overstap vaker een aantrekkelijk alternatief.
26/03/24
Zo krijgt het thema duurzaamheid voet aan de grond in de reisbranche
Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut en de noodzaak van duurzaam leven. Met duurzaam wordt een leefstijl bedoeld die een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat. In andere woorden: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de natuur zo min mogelijk te lijden heeft onder het gedrag van de mens?
25/03/24
Is het de moeite waard om te investeren in betrouwbare service voertuigen voor uw resort/park?
Als het gaat om het runnen van een resort of park, kan het belang van betrouwbaar transport niet genoeg benadrukt worden. Of het nu gaat om het vervoer van gasten over uitgestrekte gebieden of om de mobiliteit van het personeel voor verschillende taken, duurzame en goed onderhouden service voertuigen zijn essentieel voor een soepel verloop van uw faciliteit. Maar is het verstandig om te investeren in duurzame servicevoertuigen en hoe vaak moeten ze worden onderhouden?
25/03/24
Exclusief voor leden
Hotel Noordsee sluit zich aan bij Fletcher
Hotelketen ziet een wens in vervulling gaan met een hotel op Waddeneiland Ameland. Per 1 april zal bij Hotel Noordsee de vlag van Fletcher Hotels in top gaan.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...