Geplaatst op: 29-03-2017
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Welke trends ziet IAAPA in de investeringen 2017 van attractieparken?

Welke trends ziet IAAPA in de investeringen 2017 van attractieparken?
De nieuwe attractie van de Efteling: Symbolica
Attractieparken in Europa investeren dit jaar meer dan 500 miljoen euro in nieuwe attracties. De EMEA-afdeling (Europa, Afrika en Midden-Oosten) van IAAPA heeft een overzicht samengesteld van de belangrijkste uitbreidingen in 2017. Opvallend zijn de investeringen in flying theatres, virtual en augmented reality, de toename van het gebruik van intellectual property en de uitbreiding van (gethematiseerde) verblijfsaccommodaties. De digitalisering slaat flink toe in zowel service voor bezoekers als ook in attracties. Ook is er meer aandacht voor duurzaamheid. In het Midden-Oosten zien we veel nieuwe parken die tezamen met verblijfsaccommodaties en uitgaanscentra complete bestemmingen worden.


De trends

IAAPA signaleert in de investeringen diverse trends. Enkele parken openen een nieuw type attractie voor Europa: een flying theater. Virtuele en augmented reality doet zijn intrede, soms in combinatie met een rit in een achtbaan of dark ride. Om het kortverblijf-toerisme te stimuleren vindt verdere uitbreiding in (vaak gethematiseerde) verblijfsaccommodatie plaats. Omdat bezoekers en zeker de bezoekertjes zich aangetrokken voelen tot merken en figuren die ze kennen, is er ook een toename waar te nemen in activiteiten met zogeheten intellectual property. Een goed voorbeeld hiervan zijn speelplaatsen voor kinderen met film- en tv-figuren.


Digitalisering en duurzaamheid

Veel investeringen komen voort uit het proces van digitalisering. Aan de ene kant neemt het gebruik door bezoekers toe (mobiele ticketing, park-apps, etc), aan de andere kant worden de digitale mogelijkheden steeds vaker toegepast in de operatie van het park en attracties. Om de beleving van de bezoeker te verbeteren worden er opvallend veel investeringen gedaan in renovaties en vernieuwingen. Eveneens wordt een trend naar duurzaamheid gesignaleerd evenals het belang van de groene ruimte om de bezoekers afstand te kunnen laten nemen van de dagelijkse hectiek.


Meerdere nieuwe attractieparken in Midden-Oosten

De belangrijkste ontwikkelingen vinden echter plaats in het Midden-Oosten met Dubai en Abu Dhabi als speerpunten. Hier worden meerdere nieuwe attractieparken, indoor attracties en waterparken, compleet met verblijfsaccommodatie en uitgaanscentra gebouwd. De verwachting is dat deze regio zich tot een interessante bestemming voor familie-entertainment ontwikkelt. Er is berekend dat in het Midden-Oosten in de periode 2015-2020 zo'n 10 miljard in de leisure-industrie geïnvesteerd wordt. Telde de regio in 2015 nog 2,9 miljoen parkbezoekers, de verwachting is dat dat in 2020 opgelopen zal zijn tot 12,4 miljoen. De bestedingen zouden dan groeien van 97,2 miljoen Euro in 2016 naar 560 miljoen Euro in 2010: een verzesvoudiging. Ter vergelijking: de voorspelde marktgroei in Europa bedraagt over dezelfde periode zo'n 6%.


IAAPA heeft een compleet overzicht gemaakt van de investeringen in Europa, Afrika en het Midden-Oosten. Hieronder de investeringen in Nederland en België.


Nederland

Attractie- en Vakantiepark Slagharen, Slagharen, roller coaster, verblijfsaccommodatie

In het voorjaar van 2017 zal "Gold Rush”; een triple-launch coaster openen in Attractie- en Vakantiepark Slagharen. Deze achtbaan schiet bezoekers in drie lanceringen, twee vooruit en een achteruit, weg van 0 naar 95 km/u. Tijdens de rit gaan de berijders twee keer over de kop en bereiken een hoogte van 33 meter. Vanaf juni kunnen gasten ook verblijven in de Raccoon Lodge welke geinspireerd is op het Amerikaanse Indianen-thema en per eenheid aan maximaal zes volwassenen plaats biedt.


Parkopening: 31 maart 2017


Efteling, Kaatsheuvel, dark ride

In de zomer van 2017 opent de Efteling, ter gelegenheid van de 65-ste verjaardag, de attractie ”Symbolica: Paleis der Fantasie”. "Symbolica” is een zogeheten dark ride voor alle leeftijden. Bezoekers hebben een audiëntie met de koning en worden met voertuigen door de verborgen magische kamers van het paleis geleid. Er kan gekozen worden uit drie verschillende interactieve routes.


Park is gehele jaar geopend


Walibi Holland, interactive experience

Walibi Holland presenteert een nieuwe VR-ride op 14 april. Deze zal gehuisvest zijn in een nieuwe vleugel van The Clinic; Walibi's veelbesproken Halloween attractie van oktober 2016. Net als in The Clinic krijgen gasten een bijzondere 'behandeling' die net als vorig jaar per individu kan verschillen. Op social media wordt flink gespeculeerd over de technologie die direct uit Amerika afkomstig is.


Parkopening: 14 april 2017


Duinrell, Tikibad

Duinrell investeert dit jaar met name in het Tikibad. De nieuwe spannende glijbaan wordt een driedubbele Cone van 163 meter lang. Van een hoogte van bijna 20 meter glijden de gasten op een tweepersoonsband razendsnel naar beneden de zogenoemde Cone (trechter) in, tegen een wand omhoog , dan weer naar beneden en weer naar de volgende twee Cones. Verder wordt het Tikibad uitgebreid met de bijna 1.000 m² grote indoor waterspeeltuin Playa. Er komt een groot waterklimtoestel met een 'tipping bucket' (kantelende waterton) en diverse waterspeeltoestellen. De 'Triple Slide', 'Duo Racer' en 'Body Cone’ zijn glijbanen speciaal voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Voor kinderen van 0 tot 4 jaar wordt in Playa een verwarmd waterspeelbad gebouwd, waar zij zich met hun ouders kunnen vermaken. Na de uitbreiding heeft het Tikibad 1,3 kilometer aan glijbanen. Jaarlijks bezoeken 700.000 mensen dit vijfde grootste waterpark van Europa.



België


Bellewaerde Park; Ieper, alpine coaster

Dawson Duel komt naar Bellewaerde Park in april. Deze 'dueling alpine coaster' bestaat uit twee tracks die parallel aan elkaar lopen waardoor de rijders tegen elkaar kunnen racen terwijl ze naar beneden suizen. Bezoekers kunnen van te voren genieten van een adembenemede wandeling omhoog over een bijzondere brug naar de 25 meter hoge toren.


Parkopening: 1 april 2017


Bobbejaanland, Lichtaart, speeltuin en vernieuwd restaurant

Bobbejaanland geeft het restaurant bij de ingang een complete makeover en een nieuwe naam. The Lake House met een nieuw terras geeft uitzicht over het meer. Daarnaast is Wonder Garden verrezen: een veilige speelomgeving voor kinderen van alle leeftijden. De speeltuin bevat onder meer een boomhut en een uitdagend evenwichtparcours.

Parkopening: 1 april 2017


Comics Station, Antwerpen, indoor attractie

Comics Station Antwerpen is een indoor park rondom de populaire Belgische stripfiguren: Suske en Wiske, Jommeke, De Kiekeboes, De Smurfen, Lucky Luke, en Urbanus. Het park, gevestigd in het Centraal Station van Antwerpen, heeft zes themagebieden en meer dan 60 activiteiten en biedt entertainment voor de hele familie.


Parkopening: 3 april 2017


Plopsaland De Panne, De Panne, roller coaster

Plopsaland bredit uit met een grote houten achtbaan gethematiseerd rondom het Studio 100-character Heidi. De achtbaan kent een topsnelheid van 71 km/u en de track is zo'n 600 meter lang. Een klein Zwitsers-Oostenrijks dorpje markeert de ingang van de achtbaan.


Parkopening: 1 april 2017


Trefwoorden: attractieparken, attracties, investeringen

CELTH
 





||| Nieuws |||

29/03/24
Exclusief voor leden
Winstgevendheid Vlaamse logissector omhoog
Mooi onderzoek van onze zuiderburen. De helft van de Vlaamse logiesaccommodaties schreef in 2023 zwarte cijfers. Voor 2024 verwacht bijna de helft van de uitbaters dat de prijzen van de logies zullen stijgen.
29/03/24
Exclusief voor leden
Dierentuinen scoren hoger op bezoekersloyaliteit dan attractieparken
Attractieparken scoren lager op bezoekersloyaliteit dan dierentuinen. De top acht qua loyaliteit telt zeven dierentuinen.
29/03/24
Nederlandse Kampeerauto Club (NKC) doneert 8.000 bomen
De NKC heeft bijna 4 voetbalvelden met bomen gedoneerd voor de Nederlandse bossen. Op deze manier wil de NKC bijdragen aan de toekomstige weerbaarheid van de bossen en de biodiversiteit versterken.
29/03/24
Exclusief voor leden
De meest favoriete kampeerbestemmingen van Nederlanders
Wat zijn de meest favoriete kampeerbestemmingen van Nederlanders? Reis- en boekingsportal camping.info dook in haar data en komt met de resultaten.
29/03/24
Exclusief voor leden
Uitstoot Europese luchtvaart groeit met 16%
De CO2-voetafdruk van de luchtvaart in Europa is in 2023 met 16% gegroeid. Dat is 4% van de totale CO2-voetafdruk die in Europa wordt gegenereerd.
29/03/24
Geopark Schelde Delta erkend als UNESCO Geopark
Het gebied van de Schelde en de Scheldemonding is geologisch, cultuurhistorisch en landschappelijk uniek. Zo uniek zelfs, dat de regio zich voortaan een UNESCO Global Geopark mag noemen.
29/03/24
Dirk Beljaarts vertrekt bij Koninklijke Horeca Nederland
Na een periode van ruim negen jaar vertrekt Dirk Beljaars voor de zomer als algemeen directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).
29/03/24
Nieuwe waterspeeltuin voor Burgers’ Zoo
De Arnhemse dierentuin Burgers’ Zoo heeft een nieuwe waterspeeltuin geopend. Centraal staat een kabbelend beekje waar in en rondom kan worden gespeeld.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...