Geplaatst op: 28-03-2017
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Bevolking keert zich met succes tegen recreatieplannen

Bevolking keert zich met succes tegen recreatieplannen
Bron: Shutterstock
De bouw van 240 recreatiewoningen en een hotel met 120 kamers in het Vlissingse Nollebos gaat niet door. De gemeenteraad van Vlissingen haalde vorige week definitief een streep door de plannen van Ecoparks. Groot protest vanuit de bevolking tegen een verdere bebouwing van de kust heeft daarin zeker een rol gespeeld. Ecoparks heeft aangekondigd de schade op de gemeente Vlissingen te verhalen.


Het protest van de bevolking mag beslist massaal worden genoemd. Als je vanuit een kleine stad als Vlissingen op een zondagmiddag een kleine 1.000 demonstranten bij elkaar krijgt, kun je wel spreken van onrust onder de bevolking. Een signaal dat werd opgepikt door de gemeenteraad die de visie van de ontwikkelaar naar de prullenbak verwees.


In lijn met concept Zeeuwse Kustvisie

Vlissingen sluit met deze afwijzing overigens aan bij de concept Zeeuwse Kustvisie dat het Nollebos/Westduin gebied als onderdeel van de badplaats Vlissingen, aangemerkt wordt als een aandachtsgebied, waarbij de cultuurhistorische waarden, de functie als groene long voor de stad, het krekenstelsel alsmede de functie als stadspark centraal staan. Daarbij wordt ook onderkend dat de bestaande ondernemingen in dit stedelijk uitloopgebied een kwaliteitsimpuls nodig hebben waarbij de kernkwaliteiten en de openbaarheid alsmede een versterking van de verbindingen tussen het Nollebos en de boulevards als uitgangspunt dienen.


De plannen

Ecoparks wilde in het natuurgebied 240 recreatiewoningen en een hotel met 120 realiseren. Bestaande ondernemers die in het gebied al een kanovijver en wellnesscentrum exploiteren hebben samen met Ecoparks één visie op het gebied ontwikkeld. Die is nu afgeschoten. Het Vlissingse college vindt het plan dat 15 van de veertig parkhectaren beslaat, onevenredig groot en een ‘onomkeerbare verandering van het karakter’ en de kernwaarden van het gebied. Dit wordt verergerd door de winkels en horeca bij het bungalowpark.


Het meningsverschil

Vlissingen en Ecoparks gaan nu waarschijnlijk een lang juridisch traject in. De advocaat had voorafgaand aan de raadsvergadering al aangekondigd dat elk vakantiehuis dat EcoParks en wellness Swaenenburgh minder mogen bouwen in het Nollebos, schade is ze wil verhalen op Vlissingen. Volgens de advocaat zijn er toezeggingen gedaan. De bestaande ondernemers verwijten de gemeente dat ze al jaren aan het lijntje worden gehouden.


En eerdere toezeggingen?

Alles zal daarbij draaien om een exacte bepaling van het begrip grootschalige bebouwing dat ooit door de gemeente Vlissingen op het gebied is geplakt. Nu stelt de gemeente dat het enkele feit dat het begrip grootschalig niet nader is gedefinieerd geen vrijbrief is om ongelimiteerd bebouwing toe te voegen in dit overwegend groene gebied. "Bij de beoordeling van de ruimtelijke aanvaardbaarheid zijn de kernkwaliteiten en collectieve waarden van het gebied leidend, dat wil zeggen: groen, open, openbaar en natuurlijk”, schrijft het College die vervolgt: "Geconstateerd wordt dat met deze visie van EcoParks een té groot ruimte beslag gelegd wordt op het groene karakter van dit park- en bosgebied en de natuurhistorische waarden: de rode kleur gaat de groene kleur overheersen. Dit is niet in overeenstemming met het huidige beleid en tevens ook niet met het beleid zoals dat is verwoord in het Kustpact en de Zeeuwse Kustvisie


Conclusie

Al met al een overwinning voor natuurbeschermers die er steeds beter in slagen om de bevolking te mobiliseren in de strijd voor een open en onbebouwde kust.

Topics:Natuur
Trefwoorden: natuur, kustgebieden

CELTH
 






||| Nieuws |||

23/04/24
Exclusief voor leden
Eurocamp ziet kansen in Oranje sportzomer
Kampeeraanbieder Eurocamp ziet marketing- en saleskansen bij de grootste sportevenementen van het jaar: de Olympische Spelen, het EK Voetbal, de Tour de France en de Formule 1.
23/04/24
Exclusief voor leden
Geen andere weg voor horeca dan kosten doorberekenen?
In het eerste kwartaal van 2024 verhoogden restaurants en cafés hun prijzen met gemiddeld 6 procent blijkt uit cijfers van het CBS. Maar de horeca lijkt geen andere weg te zien dan de gestegen kosten door te berekenen aan de gasten.
23/04/24
Exclusief voor leden
Start vereniging mobiliteit KNV Connected Mobility
De transitie naar een groenere, efficiënter en meer vraaggestuurde mobiliteitsstructuur is in volle gang. Die transitie is hard nodig om als mobiliteitssector door te kunnen groeien en onze maatschappelijke ambities te realiseren. Daarvoor wordt KNV Connected Mobility opgestart.
23/04/24
Moskee Al Hijra  in Leiden sluit aan bij Grootste Museum
Op vrijdag 3 mei sluit de Al Hijra Moskee in Leiden zich aan en wordt hiermee de 23ste ‘museumzaal’.
19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...