Geplaatst op: 13-03-2017

Vraag aan volgend kabinet: maak investeringsprogramma voor gastvrijheidseconomie

Vraag aan volgend kabinet: maak investeringsprogramma voor gastvrijheidseconomie

Vandaag publiceert samenwerkingsverband Gastvrij Nederland, mede namens de trekkers van de sleutelprojecten, de slotrapportage Toerisme in Nederland: Welkom. Met deze publicatie rondt zij de actieagenda en sleutelprojecten af. Daarin de vraag aan het komende kabinet voor een visie op deze grote sector met een investeringsprogramma.


Op uitnodiging van minister Kamp heeft de sector in 2013 een sectorvisie ‘Vinden Verrassen en Verbinden’ voor de gastvrijheidseconomie ontwikkeld. In nauwe samenwerking met de achterban is dit document verder uitgewerkt tot concrete actieagenda’s en sleutelprojecten.

De sector is in de volle breedte actief aan de slag gegaan met het uitvoeren van de Actieagenda en heeft daarmee de ambitie zoals die is uitgewerkt in 'Vinden, Verrassen en Verbinden' praktisch vertaald naar de uitvoeringspraktijk


Belangrijke resultaten van de actieagenda zijn onder meer:
- De geïntroduceerde OV-pas voor buitenlandse bezoekers,
- Een handzame publicatie met concrete innovatieve verdienmodellen voor ondernemers,
- Programma Nationale Parken van Wereldklasse, 

- HollandCity strategie met concrete verhaallijnen en een doorontwikkelde landelijke routestructuur met tien icoon fietsroutes.

Alle Sleutelprojecten zijn opgepakt zoals die in het startjaar zijn beschreven. Sommige projecten zijn daadwerkelijk afgerond, anderen lopen nog door en weer anderen zijn geïntegreerd in het reguliere activiteitenpakket van de partijen uit de sector.


50.000 ondernemers en 600.000 werknemers
Nederland biedt veel verschillende belevenissen per vierkante kilometer. Binnen een gevarieerd landschap met grote cultuurhistorische waarde en iconen hebben meer dan 50.000 ondernemers een sterke sector opgebouwd die ertoe doet, met 68 miljard euro aan bestedingen in ons land. Tevens levert de gastvrijheidssector werk en inkomen aan ruim 600.000 mensen. Dit vertegenwoordigt ruim 6% van de beroepsbevolking.Daarnaast levert de sector een wezenlijke bijdrage aan het welzijn van de bewoners door de balans tussen wonen, werken en ontspannen te optimaliseren en daarmee de ‘the quality of life’ in Nederland te vergroten.


Kabinet:kabinetsbrede visie met investeringsprogramma

De sector concludeert dat integraal samenwerken aan concrete projecten gericht op de gast de sector verder helpt en toekomstbestendig maakt. De sector staat garant voor innovatie, biedt werkgelegenheid aan de onderkant van de arbeidsmarkt en levert een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid van een gebied. Zij roept een nieuwe minister van Economische Zaken op een kabinetsbrede visie te ontwikkelen op de gastvrijheidseconomie met een investeringsprogramma.

CELTH
 






||| Nieuws |||

19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...