Geplaatst op: 02-03-2017
Auteur: Redactie
NRIT Media

Recreatieschap verkoopt 44 eilanden

Recreatieschap verkoopt 44 eilanden
Foto: Kees Winkelman
Recreatieschap Vinkeveense Plassen gaat 44 zogenaamde legakkers op de Vinkeveense Plassen verkopen. Deze langwerpige smalle eilandjes zijn ontstaan door turfwinning in de vorige eeuw. Op 18 april aanstaande is de openbare veiling, in Vinkeveen.

Het recreatieschap heeft niet genoeg geld om alle eilanden te onderhouden en wil met de verkoop de eilanden behoeden voor wegspoelen. Jaarlijks bezoeken zo'n 600.000 mensen de Vinkeveense Plassen. Het recreatieschap vervangt zelf de komende jaren 3,5 kilometer beschoeiing wat samen met de vernieuwing van aanlegplaatsen, vlonders en steigers 3,4 miljoen euro kost. Voor de 12 zandeilanden in de Vinkeveense Plassen worden ondernemers gezocht die deze eilanden willen pachten.


"Op je eigen eiland is het heerlijk vertoeven. Je bootje aanleggen, picknicken, genieten van het uitzicht, de rust, de weidsheid. Alleen of met vrienden. En dat op een steenworp afstand van Amsterdam en Utrecht”


Anco Goldhoorn, wethouder van gemeente De Ronde Venen en bestuurder van Recreatieschap Vinkeveense Plassen


Verkoop om eilanden te behouden

Het Recreatieschap, huidige eigenaar van deze legakkers, wil met de verkoop zorgen dat het unieke cultuurhistorisch landschap behouden blijft. Legakkers, of delen ervan, spoelen weg. Alleen het beschoeien van oevers kan dit voorkomen, maar dat is een kostbare operatie. De nieuwe eigenaren krijgen de verantwoordelijkheid voor onderhoud. Ongeveer de helft van de te verkopen legakkers heeft een beschoeiingsverplichting; de nieuwe eigenaar moet binnen 3 jaar zorgen voor degelijke beschoeiing van de oevers.



Foto: Shutterstock


Legakkers

Legakkers zijn een karakteristiek onderdeel van het landschap van de Vinkeveense Plassen. "Het is best emotioneel om ze van de hand te doen, maar we zijn ervan overtuigd dat we ze voor de plassen op die manier juist kunnen behouden”, aldus Anco Goldhoorn.


Strenge regels

Het plassengebied is onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur. Daarom gelden beperkende regels in het bestemmingsplan. Bebouwing, zoals een blokhut, is niet toegestaan op de legakkers. Eigenaren mogen het eiland gebruiken om tussen zonsopgang en zonsondergang aan te leggen en te recreëren. Op een deel van de legakkers mag met ontheffing van de gemeente een kist worden gebouwd om spullen in op te bergen (afmetingen 2 x 2 x 1,5 meter). De gemeente onderzoekt met een bestemmingsplanprocedure of de gebruiksmogelijkheden in de toekomst kunnen worden verruimd.


Voorlichtingsavonden

Voor geïnteresseerden zijn twee voorlichtingsavonden gepland in sociaal cultureel centrum De Boei in Vinkeveen op 20 en 29 maart aanstaande. Er is een speciale website met meer informatie: werkenaandevinkeveenseplassen.


Recreatieschap Vinkeveense Plassen

Het Recreatieschap is een samenwerking van gemeente Amsterdam, gemeente De Ronde Venen en de Provincie Utrecht. Het Recreatieschap ziet het als haar missie om de toegankelijkheid van de plassen te vergroten, met kwalitatief hoogstaande en meer diverse recreatievoorzieningen. Met als doel ervoor te zorgen dat bezoekers ook in de toekomst kunnen blijven genieten van dit unieke recreatiegebied.

Link: http://www.werkenaandevinkeveenseplassen.nl/
Trefwoorden: meren, recreatiegebieden, plassengebied, dagrecreatie

CELTH
 






||| Nieuws |||

23/04/24
Exclusief voor leden
Eurocamp ziet kansen in Oranje sportzomer
Kampeeraanbieder Eurocamp ziet marketing- en saleskansen bij de grootste sportevenementen van het jaar: de Olympische Spelen, het EK Voetbal, de Tour de France en de Formule 1.
23/04/24
Exclusief voor leden
Geen andere weg voor horeca dan kosten doorberekenen?
In het eerste kwartaal van 2024 verhoogden restaurants en cafés hun prijzen met gemiddeld 6 procent blijkt uit cijfers van het CBS. Maar de horeca lijkt geen andere weg te zien dan de gestegen kosten door te berekenen aan de gasten.
23/04/24
Exclusief voor leden
Start vereniging mobiliteit KNV Connected Mobility
De transitie naar een groenere, efficiënter en meer vraaggestuurde mobiliteitsstructuur is in volle gang. Die transitie is hard nodig om als mobiliteitssector door te kunnen groeien en onze maatschappelijke ambities te realiseren. Daarvoor wordt KNV Connected Mobility opgestart.
23/04/24
Moskee Al Hijra  in Leiden sluit aan bij Grootste Museum
Op vrijdag 3 mei sluit de Al Hijra Moskee in Leiden zich aan en wordt hiermee de 23ste ‘museumzaal’.
19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...