Geplaatst op: 28-02-2017

Regio Utrecht scoort hoog binnen Europa

Regio Utrecht scoort hoog binnen Europa
Foto: Shutterstock, TasfotoNL

Bij Utrecht denk toeristisch gezien aan die mooie Oude Gracht, de Domtoren en het levendige centrum. De regio biedt veel meer en volgens een Europese meetlat van sterke regio’s, scoort Utrecht verrassend hoog. De Utrechtse regio staat opnieuw in de absolute top van de meest concurrerende regio’s in Europa. Volgens de Europese Commissie (EC) staat Utrecht op de gedeelde tweede plaats, na Londen en scoort beter dan regio’s als Parijs en Frankfurt. De index is tot stand gekomen op basis van meer dan 70 indicatoren. Deze hebben betrekking op onderwerpen zoals innovatie, bereikbaarheid, digitale infrastructuur, onderwijs, gezondheid en arbeidsmarkt.

"Dank aan alle inwoners, ondernemers, onderwijzers, wetenschappers, verzorgers, aan iedereen die bijgedragen heeft aan deze toppositie. Een prachtig resultaat voor ons allen door samenwerking voor een uitstekend woon-, werk-, leef- en investeringsklimaat in de nasleep van de economische crisis. Dit maakt de regio uniek en uiterst competitief”, aldus Commissaris van de Koning Van Beek van provincie Utrecht.

Bolsius: "Digitalisering en arbeidsmarkt”
"We zitten op goud en we weten dit samen steeds beter te verzilveren. Met deze erkenning van de Europese Commissie als steun in de rug gaan we vol energie verder. De wereld staat niet stil. Er staan grote uitdagingen voor ons zoals onze arbeidsmarkt en de verregaande digitalisering van onze samenleving. Onze gezamenlijke inzet voor gezonde verstedelijking gaat ons helpen deze uitdagingen succesvol aan te gaan”, volgens burgemeester Bolsius van gemeente Amersfoort.

Van Zanen: "Groei en groene regio”
Burgemeester Jan van Zanen van gemeente Utrecht: "We maken van de regio Utrecht een living lab waar je antwoorden vindt op de vraag hoe je als sterk groeiende regio gezondheid, economie en een groene leefomgeving succesvol combineert. Een wereldwijd exportproduct.”



Foto: Shutterstock, TasfotoNL.

Arbeidsmarkt en buitenlands talent
Volgens de Europese Commissie behoort de regio Utrecht tot de Europese top op het gebied van onderwijs en arbeidsmarkt. Om dit zo te houden moet er de komende jaren geïnvesteerd worden in de vaardigheden van de Utrechtse beroepsbevolking voor een goede match op de arbeidsmarkt. Dat geldt ook voor het aantrekkelijk maken van Utrecht voor buitenlands talent. Daarnaast is een grotere instroom naar ICT-opleidingen noodzakelijk om concurrerend te blijven.

Bedenken technologieën
De regio Utrecht heeft een jonge beroepsbevolking, excellente kennis van wetenschappers, een sterke dienstverlenende economie en nauwe samenwerking tussen overheden, bedrijven en kennis- en onderwijsinstellingen. Dit zorgt ervoor dat Utrecht hoog scoort op het gebied van bedenken en toepassen van nieuwe technologieën. De Utrechtse regio biedt veel ruimte voor bedrijven om nieuwe oplossingen voor een gezond stedelijk leven te ontwikkelen, te testen en naar de internationale markt te brengen. Boegbeelden in deze regio zijn onder andere Merus, Genmab op het Utrecht Science Park, 2Getthere, Energyworx, FocusCura, Energetika en Lomboxnet.

Eerdere score in onderzoek
In twee eerdere edities van het onderzoek scoorde Utrecht nog een eerste plaats van de totaal 263 regio’s. De cijfers van deze editie zijn gebaseerd op de jaren 2014 en 2015 waarbij Nederland en ook de Utrechtse regio de nasleep voelde van de economische crisis.

Topics:Onderzoek
Trefwoorden: economie, groen

CELTH
 





||| Nieuws |||

26/03/24
Reiziger wil directe vlucht
Luchtvaartreizigers hechten aan een rechtstreekse verbinding naar de eindbestemming. Het overgrote deel van alle vliegreizen kent dan ook geen overstap tijdens de reis. Bij vliegreizen van meer dan 6 uur biedt een overstap vaker een aantrekkelijk alternatief.
18/03/24
Exclusief voor leden
VN stelt standaard vast om duurzaamheid van toerisme te meten
De Verenigde Naties hebben een een nieuwe wereldwijde standaard goedgekeurd om de duurzaamheid van toerisme te meten. Alle 193 leden hebben ingestemd het het zogenaamde Statistical Framework for Measuring the Sustainability of Tourism (MST).
14/03/24
Nederlanders zijn dik tevreden over vakantieplatformen.
Nederlanders zijn dik tevreden over vakantieplatformen. De platformen scoren een gemiddelde NPS van +63. De Net Promoter Score is een maatstaf voor het meten van klanttevredenheid. Natuurhuisje heeft de hoogste NPS (+86) en Trivago de laagste (+44).
12/03/24
Inflatie daalt langzaam met een lichtpuntje voor horeca
Toch is de inflatie voor de consument nog steeds aan de hoge kant. Voor bedrijven in de vrijetijdseconomie is er een lichtpuntje. De prijzen voor onder meer groenten en vlees stijgen minder hard dan het gemiddelde inflatiecijfer.
05/03/24
Ruim 60% van de Nederlandse camperaars boekt overnachtingsplekken
Door toenemende drukte op camperlocaties is er een grote toename van het vooraf boeken van een overnachtingsplek voor camperaars om er zeker van te zijn dat er een plek is.
05/03/24
Exclusief voor leden
Transitie op het bord naar vegetarisch
De Nederlander verandert in zijn eetgewoonten. Je zal steeds meer vegetariërs en vooral flexitariërs tegenkomen. Iet s om mee rekening te houden in de horeca van hotels, attracties en andere leisure omgevingen. 25% van alle hoofdmaaltijden is vegetarisch meldt CBS na onderzoek in samenwerking met RIVM en Voedingscentrum.
29/02/24
Exclusief voor leden
Biedt LEV de oplossingen in het nieuwe reizen?
Lichte Elektrische Voertuigen (LEVs) maken tegenwoordig een steeds groter deel uit van het straatbeeld. Denk aan e-scooters, e-steps, e-bikes en micro-auto's. Deze voertuigen bieden kansen voor de verduurzaming van mobiliteit: ze zijn nagenoeg emissievrij en vragen minder (parkeer)ruimte. 18 partners gaan alle voordelen opzoeken in het LEVERAGE project.
27/02/24
Exclusief voor leden
Verkoop fietsen voor 80% e-bike
De e-bike verandert de fietsmarkt radicaal. De fietsverkopers ronden voor het eerst de kaap van 80% ...

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...