Geplaatst op: 25-02-2017
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

VVV op de bres voor landschap

VVV op de bres voor landschap
De VVV in Zuid-Limburg is bezorgd om het behoud van het karakteristieke Limburgse landschap. Door het afschaffen van de onkostenvergoedingen voor boeren voor het onderhoud van kleine landschapselementen dreigt het Zuid-Limburgse landschap de komende jaren ingrijpend te veranderen. VVV-directeur Anya Niewierra heeft in een paar maanden tijd een diverse groep belanghebbenden verenigd die deze week een petitie hebben aangeboden aan het provinciaal bestuur. Een breed Landschapsfonds moet de toekomst van het Heuvelland zeker stellen.


Op initiatief van de VVV Zuid-Limburg, hebben de LLTB, IKL-Limburg, Natuurrijk Limburg en VVV Zuid-Limburg dinsdag de petitie aangeboden aan gedeputeerde Mackus en gedeputeerde Geurts met als doel landbouw - in het belang van toeristen en inwoners - hoog op de politieke agenda te zetten.


De toeristische economie drijft op het landschap

Uit onderzoek blijkt, dat 59% van de Limburgse gast als belangrijkste motivatie heeft om terug te komen voor de natuur en het landschap. En qua imago, staan natuur en de heuvels bovenaan als het gaat om spontane associaties met Limburg. Van het aantal overnachtingen in Zuid-Limburg, blijkt dat 2,8 miljoen (63% van alle overnachtingen) daarvan in het landelijk gebied plaatsvindt. Het nationaal landschap is daarmee de belangrijkste leverancier van gasten voor de attracties, accommodaties en winkeldomeinen zowel in de landelijke als stedelijke gebieden. Dat landschap wordt grotendeels aantrekkelijk gemaakt door de boeren.


"Inwoners vinden ons heuvellandschap met het hoogstamfruit, de graften, de meidoornheggen heel normaal maar als we niet oppassen gaat ons landschap de komende jaren ingrijpend veranderen”


Anya Niewierra, directeur VVV Zuid-Limburg


Dertig organisaties vertegenwoordigd

Een groep van 30 vertegenwoordigers vanuit de toeristische & agrarische sector, en de betrokken belangenorganisaties hebben zich achter het initiatief van Niewierra geschaard die in haar nieuwjaarsrede beloofde de kruisbestuiving tussen landbouw en toerisme te stimuleren: "De eerste stap is nu gezet. Inwoners vinden ons heuvellandschap met het hoogstamfruit, de graften, de meidoornheggen heel normaal maar als we niet oppassen gaat ons landschap de komende jaren ingrijpend veranderen”, aldus een bezorgde Niewierra. Zij doelde daarbij op het verdwijnen van de onkostenvergoedingen die boeren krijgen voor het onderhoud van kleine landschapselementen.



Gedeputeerden omarmen initiatief

Gedeputeerde Eric Geurts van toerisme en Hubert Mackus van landbouw waren beiden aanwezig om het belang van het Limburgse landschap te benadrukken en de samenwerking hierin tussen alle partijen te omarmen. Gedeputeerde Geurts wil de kwaliteit van het 5* landschap koesteren en meer economische waarde halen uit de producten van Limburg. Hij gaf wel aan dat hier van eenieder een ondernemende rol in wordt verwacht. Gedeputeerde Mackus is momenteel nieuwe verbindingen aan het leggen om in de toekomst het onderhoud van het landschap langdurig te waarborgen. Beide gedeputeerden zegden toe een vervolgafspraak te maken om met de betrokken partijen de aanbevelingen verder uit te werken. Ook maken zij een projectleider hiervoor vanuit de provincie verantwoordelijk.


Aanbevelingen

In de petitie worden voor het landschap en streekproducten een aantal aanbevelingen gedaan.


Aanbevelingen Landschap

  • Een stuk bewustwording creëren bij het belang van ons landschap bij een grotere doelgroep om betrokkenheid te creëren, het beschermen en versterken van ons unieke landschap.

  • Het slim en duurzaam inzetten van gelden voor het onderhoud van ons landschap en dit ook door het landbouwbedrijf zelf te laten oppakken.

  • Het opzetten van een breed landschapsfonds om de toekomst van het heuvelland voor de lange termijn zeker te stellen, waren de gezamenlijk ingebrachte ideeën.

  • Hierin gezamenlijk op te trekken met de provincie, de gemeenten, dagrecreanten, inwoners en iedereen die belang heeft bij het landschap.

Aanbevelingen Streekproducten

  • Een inventarisatie maken van de streekproducten waar we het over hebben in Zuid-Limburg om de bekendheid van de producten te vergroten.

  • Te komen tot een gezamenlijke bereidheid moet komen van de horeca, agrariërs en de overheid als faciliterende partij om een stuk verbinding en bijvoorbeeld de logistiek en regelgeving goed te organiseren.

Topics:Natuur
Trefwoorden: natuur, landschap, limburg, zuid-limburg, heuvelland

CELTH
 






||| Nieuws |||

19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...