Geplaatst op: 23-01-2017

Nederlander mokt ‘Niet genoeg vakantie’

Nederlander mokt ‘Niet genoeg vakantie’
Foto: Expedia

Ondanks dat Nederlanders gemiddeld 25 vakantiedagen per jaar krijgen, heeft bijna de helft van hen (45 procent) het gevoel dat ze eigenlijk te weinig vakantietijd heeft. De bereidheid om salaris in te leveren voor extra vakantiedagen is echter met vier procent het laagste wereldwijd. Daarentegen zijn Nederlanders wel bereid een week alcohol of seks op te geven voor één extra vakantiedag. Dit blijkt uit de resultaten van het Expedia Vacation Deprivation-onderzoek, een jaarlijks wereldwijd onderzoek van Expedia, ’s werelds grootste full service online reisorganisatie, naar de vakantiegewoonten en -behoeften van werknemers.


Niet genoeg vakantie

Expedia omschrijft de term ‘Vacation Deprivation’ als het gevoel dat je niet genoeg vakantie hebt gehad of dat je een deel van je vakantiedagen niet opneemt. Wereldwijd deelt 50 procent dit gevoel, bij Nederlanders is dit 45 procent. Het feit dat Nederlanders jaarlijks gemiddeld maar 22 dagen opnemen, lijkt dat gevoel tegen te spreken. Totdat je de redenen daarvoor bekijkt. Zevenentwintig procent neemt bijvoorbeeld niet alle dagen op, omdat ze dagen willen sparen om het jaar erop langer op vakantie te kunnen.Een andere belangrijke reden is dat we het idee hebben dat ons werk of een gebrek aan collega’s het niet toelaat met vakantie te gaan. Geld speelt in elk geval geen rol bij deze beslissing. Slechts zes procent van de Nederlandse respondenten geeft aan dat geldgebrek een reden is om niet met vakantie te gaan. Daarmee scoren we het laagst van alle onderzochte landen wereldwijd.


Seks, alcohol en... toetjes!

Alcohol is ook wat de meeste Nederlanders (43 procent) een week lang zouden opgeven in ruil voor één extra vakantiedag, gevolgd door een week lang geen toetje na de maaltijd (42 procent). Die keuze past perfect in de trend van een gezonde levensstijl die veel Nederlanders aanhangen. Precies daarom is de minst gekozen optie waarschijnlijk ook een week lang niet douchen (4 procent). Twaalf procent van de Nederlanders gaf aan een week lang geen seks te willen ruilen voor één extra vakantiedag. Dat is exact hetzelfde percentage als een week lang geen gebruik maken van internet in ruil voor een extra dagje vakantie. Slechts vier procent van de Nederlanders is bereid salaris in te leveren voor extra vakantiedagen. Dat is het laagste percentage wereldwijd.


Weg van de Hollandse pot

Expedia vroeg alle respondenten ook wat hen het meest blij maakt wanneer ze op vakantie zijn. Het vaakst gegeven antwoord was het eten van nieuwe en andere dingen. Met 65 procent is dat veel meer dan de Italianen (35 procent) en de Fransen (28 procent). Overigens gaven meer Nederlanders aan plezier te beleven aan het feit dat ze tijdens hun vakantie kunnen eten wat (en hoeveel) ze maar willen (31 procent), dan dat ze kunnen drinken wat ze willen (24 procent).


Opmerkelijke resultaten

Het Expedia Vacation Deprivation-onderzoek van 2016 laat nog een aantal opmerkelijke resultaten zien over hoe Nederlanders omgaan met hun vakantiedagen:

1 Het krijgen van meer vakantiedagen staat met 18 procent hoog op het lijstje van secundaire arbeidsvoorwaarden. Op nummer twee welteverstaan. Thuis kunnen werken scoort met 12 procent net iets hoger.


2 Dat Nederlanders goed kunnen plannen, blijkt wel uit het feit dat 70 procent van de Nederlandse respondenten nog nooit zijn of haar vakantie heeft uitgesteld of afgezegd vanwege werk. In Europa kunnen alleen de Britten (78 procent) blijkbaar beter plannen dan wij.


3 In geen enkel land in Europa of Noord-Amerika zegt meer dan twee procent van de respondenten van plan te zijn de volgende vakantie in het Midden-Oosten door te brengen.


Kijk op de Expedia-blog voor een overzicht van het aantal vakantiedagen van de landen die deel hebben genomen aan dit onderzoek, de Vacation Deprivation-scores per land en andere relevante bevindingen.


René Nieuwmans, Head of Commercial Benelux bij Expedia, over de bevindingen van het jaarlijks terugkerende onderzoek: "Ook vorig jaar namen we gemiddeld 22 vakantiedagen op en hadden we het gevoel dat we tekort gedaan worden als het gaat om het aantal vakantiedagen, zo blijkt uit ons jaarlijkse onderzoek. Gelukkig voelt 77 procent van de Nederlanders zich dit jaar niet schuldig wanneer ze vakantiedagen opnemen. Goed om deze score te zien. Uiteraard moedigen wij iedereen aan om ieder jaar weer te genieten van een welverdiende vakantie en nieuwe plekken te ontdekken.”

Trefwoorden: vakantie, vakantiedagen

CELTH
 






||| Nieuws |||

19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...