Geplaatst op: 05-01-2017
Auteur: Judith Vos en Hans Dominicus
Publicatie: Recreatie & Toerisme december 2016

Grootste kennisnetwerk van Nederland gelanceerd

Volop vruchten plukken van kennisontwikkeling in toerisme & leisure

Grootste kennisnetwerk van Nederland gelanceerd
Ko Koens gaf tijdens de Innovatie Expo op uitleg over het CELTH onderzoeksproject ‘leren omgaan met bezoekersdruk’.

Katapult is gelanceerd op 16 november. Dit is het verbindende platform van Centres of Expertise waar ook Centre of Expertise Leisure, Tourism and Hospitality (CELTH) onder valt. CELTH maakte onder meer bekend dat nu 395 bedrijven uit de sector betrokken zijn bij dit kenniscentrum.


Medio november was het zover. De teller van innovatiecentra voor onderwijs en markt staat op 133 Centra in Nederland: samenwerkingsverbanden tussen onderwijsinstellingen, bedrijven, overheden en andere publieke organisaties binnen het mbo en hbo. Met als doel onderwijs en markt dichter bij elkaar te brengen en van elkaar te laten profiteren. Op de 16e november werd tevens het grootste kennisnetwerk beroepsonderwijs-bedrijfsleven gelanceerd: Katapult (let op, de website heet: www.wijzijnkatapult.nl). Een beweging voor en door Centra en andere publiek-private samenwerkingsverbanden, maar ook een groep enthousiaste vernieuwers die nu al concrete resultaten opleveren. Zo concreet dat tijdens deze conferentie de eerste ‘innovatie expo’ werd gevuld met 31 innovaties, waaronder een breed instrumentarium om toeristenoverlast tegen te gaan. Maar ook ’s werelds eerste brug uit biocomposieten en het verbouwen van Afrikaans graan op Zeeuwse bodem om bier te brouwen.


Eerste ‘innovatie expo’ met 31 innovaties


Debat zet zaken op scherp

Om de innovaties die op de expo stonden een beetje in context van de laatste (beleids)ontwikkelingen te plaatsen, werd de expo gecombineerd met een ronde tafel debat in De Wereld Draait Door setting. Kirsten Verdel - Amerikadeskundige, voormalig medewerker van Barack Obama, politica, bestuurskundige en politiek commentator leidde het debat en gaf de meest recente cijfers: dit netwerk van Centra heeft een bereik van 4.500 bedrijven, 50.000 studenten en bijna 4.000 docenten. Wellicht zelfs het grootste kennisnetwerk van Nederland waarin beroepsonderwijs en bedrijfsleven samenwerken.


Concept doorzetten

In 4 gespreksrondes namen naast vertegenwoordigers van veel Topsectoren onder andere Adri de Buck (Hogeschool Zeeland), Paul Thewissen (Directeur directie ondernemerschap, ministerie van EZ), Hein van Oorschot (NHTV) Peter Bongaerts (Directeur Belangenbehartiging FME) en Inge Vossenaar (Directeur directie mbo, ministerie van OCW) plaats aan tafel. De discussie liep van het belang van Leven Lang Leren tot ‘wildgroei’ onder de Centra; van financieren tot het omzetten naar resultaten; het werd allemaal op tafel gelegd. Opvallendste punt was de overeenstemming van alle tafelgasten over het voortzetten van het Centre-concept, preciezer uitgedrukt: de nauwe samenwerking tussen beroepsonderwijs en bedrijfsleven. Over de concrete invulling van die voortzetting bestond wel enige onenigheid: maak je deze huidige randbeweging juist integraal onderdeel van het onderwijssysteem (met als grote kans opschaling en als grote dreiging starheid)? Of laat je het juist aan de rand staan? De meningen over het hoé zijn wellicht verdeeld, maar het geloof in het wáárom zeker niet.


Overeenstemming van alle tafelgasten over het voortzetten van het Centre-concept


Vruchten plukken

De resultaten van Centra worden concreter, waarmee het aanbod zich uitkristalliseert. De vruchten die men afwerpt zijn dan ook steeds zichtbaarder voor ondernemers, projectleiders, docenten. Dat merkt ook CELTH, het Centrum voor de brede gastvrijheidsbranche: er zijn inmiddels in dit Centrum 2100 studenten en 395 bedrijven betrokken bij verschillende projecten van onderzoeken, conceptontwikkeling tot praktijk exercities. Die tastbaarheid van diensten en producten maakt de wens van Centra om onderling samen te werken en nieuwe kennis te creëren, groter. Waar men eerst sprak over ‘appels’ en ‘peren’, gaat het nu over ‘fruit’. De 133 Centra zijn samen gebundeld onder de naam Katapult. ‘Katapult - aanjagers van de kennis voor morgen’ trekken Centra, PPS-en, koplopers, proeftuinen en andere verbanden waarin onderwijs en praktijk samenwerkt, samen op. Met meer concrete doelen, ingegeven door de markt. Dat is het succes van de afgelopen jaren.


Bussemaker: Onderwijs afstemmen op maatschappij

Minister Bussemaker, die op de conferentie aanwezig was, zag de ontwikkeling als uiterst succesvol in het kader van het beleid om het onderwijs meer af te stemmen op de maatschappelijke vraag in de markt en tegelijkertijd daarmee de kennis uit het onderwijs en de innovatiekracht voor de markt aan te wenden. Dat is ook de reden waarom zowel OCWE als EZ dit initiatief voor Centra 4 jaar geleden hebben gelanceerd. Want Nederland wil internationaal kennisland blijven.



Onverwachte ondersteuning voor 2017

Op 16 november maakte minister Bussemaker in Breda bekend dat zij de Centres of Expertise die de afgelopen jaren in het kader van de prestatieafspraken financiering ontvingen, een jaar langer zal ondersteunen. Dit geldt voor de centres die positief beoordeeld zijn door de Reviewcommissie Hoger Onderwijs en Onderzoek. Ook de prestaties van CELTH zijn positief beoordeeld. Dit extra jaar geeft de centres de tijd om door te bouwen aan hun succes en tevens andere financieringsbronnen aan te boren ten gunste van de verduurzaming van hun business model. Bij veel centres, waaronder CELTH (samenwerking NHTV, HZ en Stenden), dragen bedrijfsleven en onderwijs al gezamenlijk flink bij.



Judith Vos, Platform Bèta Techniek en Hans Dominicus, CELTH

Dit artikel verscheen in Recreatie & Toerisme, december 2016.
Topics:Beleid, CELTH
Trefwoorden: kennis, strategie, leisure, onderzoek, onderwijs

CELTH
 





||| Nieuws |||

27/03/24
Uitbreiding KLM-busdienst
Vanaf 31 maart wordt de KLM-busdienst Nijmegen – Arnhem - Schiphol uitgebreid met één extra dienst naar dagelijks twee omlopen.
27/03/24
My First Smartphone Festival krijgt waarschijnlijk vervolg
De eerste editie van My First Smartphone Festival bij Beeld & Geluid heeft afgelopen weekend ruim 2200 bezoekers getrokken. Verspreid over vier dagen, van donderdag tot en met zondag, leerden kinderen, hun ouders en docenten over hoe om te gaan met je allereerste telefoon.
27/03/24
Exclusief voor leden
Drie Van Goghs lang te zien in Rijksmuseum Amsterdam
Het Rijksmuseum krijgt drie extra troeven in handen, drie Van Goghs. Het museum is vaak een onderdeel voor de vele toeristen die naar Nederland komen. Zij willen vast ook graag die langdurige bruiklenen zien.
26/03/24
Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM
Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen per 25 maart.
26/03/24
Reiziger wil directe vlucht
Luchtvaartreizigers hechten aan een rechtstreekse verbinding naar de eindbestemming. Het overgrote deel van alle vliegreizen kent dan ook geen overstap tijdens de reis. Bij vliegreizen van meer dan 6 uur biedt een overstap vaker een aantrekkelijk alternatief.
26/03/24
Zo krijgt het thema duurzaamheid voet aan de grond in de reisbranche
Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut en de noodzaak van duurzaam leven. Met duurzaam wordt een leefstijl bedoeld die een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat. In andere woorden: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de natuur zo min mogelijk te lijden heeft onder het gedrag van de mens?
25/03/24
Is het de moeite waard om te investeren in betrouwbare service voertuigen voor uw resort/park?
Als het gaat om het runnen van een resort of park, kan het belang van betrouwbaar transport niet genoeg benadrukt worden. Of het nu gaat om het vervoer van gasten over uitgestrekte gebieden of om de mobiliteit van het personeel voor verschillende taken, duurzame en goed onderhouden service voertuigen zijn essentieel voor een soepel verloop van uw faciliteit. Maar is het verstandig om te investeren in duurzame servicevoertuigen en hoe vaak moeten ze worden onderhouden?
25/03/24
Exclusief voor leden
Hotel Noordsee sluit zich aan bij Fletcher
Hotelketen ziet een wens in vervulling gaan met een hotel op Waddeneiland Ameland. Per 1 april zal bij Hotel Noordsee de vlag van Fletcher Hotels in top gaan.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...