Geplaatst op: 15-12-2016
Auteur: Hein van Oorschot
NHTV

Aandacht voor kwaliteit van leven

Stadsontwikkeling in China

Aandacht voor kwaliteit van leven
Bejing
Steden volgen in hun snelheid van verandering de ontwikkeling in de samenleving. Sommige steden ontwikkelen zich organisch, andere exploderen of storten in. Het is in dit verband interessant om te zien wat er momenteel gebeurt met de grote steden in China, waar de maatschappelijke ontwikkelingen op gebied van economie, welvaart en cultuur razendsnel optreden.


Met de explosieve economische groei die China sinds 1990 doormaakt zijn ook de steden enorm gegroeid. Dit is vooral het gevolg van de behoefte aan grote hoeveelheden arbeidskrachten. De (arme en inefficiënte) boeren van het Chinese platteland trokken massaal naar de stad om in de industrie te werken en op die manier een graantje van de welvaart mee te pikken. Inmiddels beschik een steeds grotere groep mensen over een vast inkomen.


"Oude wijken (hutongs) werden op relatief grote schaal gesloopt om ruimte te maken voor nieuwe betonnen symbolen van welvaart. Monumentenzorg in China richtte zich vooral op de tempels en de paleizen en minder op dorps- of wijkgezichten.”


Hein van Oorschot


Bij de aanvang van de economische groei, was vooral de bouw van huisvesting (met veel repetitie en hoogbouw) de maatstaf voor het succes. De westerse wereld was onder de indruk van het tempo waarmee dat gebeurde. Tegelijkertijd werd er – soms met veel kritiek – gekeken naar de manier waarop het Chinese culturele erfgoed in dat proces terzijde werd geschoven. Oude wijken (hutongs) werden op relatief grote schaal gesloopt om ruimte te maken voor nieuwe betonnen symbolen van welvaart. Monumentenzorg in China richtte zich vooral op de tempels en de paleizen en minder op dorps- of wijkgezichten. De sloop van dit soort karakteristieke wijken is een groot verlies voor China.

Stedelijke (r)evolutie

Sinds de jaren negentig is China echter ver gekomen. Het is geen toeval dat een aantal Nederlandse stedenbouwkundigen op dit moment buitengewoon succesvol zijn in China. Er is naast een dak boven je hoofd en een inkomen ook sprake van een toenemende vraag naar kwaliteit van leven in die stad. Ik noem drie tendensen die in dit verband waarneembaar zijn:.


In de eerste plaats is groene open ruimte traditioneel een manier om stadsbevolking recreatiemogelijkheden te bieden. Het aanleggen van groene longen, grote groenzones en het beschermen van wetlands is onder meer gericht op het bieden van recreatiemogelijkheden aan de bevolking. Zeker gezien de dichtheid van bouwen en infrastructuur is dit van groot belang. Dit is des te belangrijker voor steden met grote groepen lagere inkomens,maar gelukkig is dit een ontwikkeling die zich door heel China voordoet.


Ten tweede heeft China een enorme culturele erfenis waarvoor een toenemende belangstelling zichtbaar is. Misschien wel in belangrijke mate gericht op toerisme (dat overigens voor een belangrijk deel intern is), maar ook omdat er meer geld en tijd beschikbaar komt om aan culturele activiteiten te besteden. De interesse voor en het verbeteren van de toegankelijkheid van die culturele erfenis door evenementen en bijzondere toeristische projecten groeit explosief en beïnvloedt de steden. Leek het in het begin nog vooral gericht op het recreatief winkelen van Chinezen met een hoger inkomen, nu is er sprake van een ruime verbreding, waarbij een divers programma van kunstvormen en optredens wordt aangeboden. Dit heeft impact op de stad als het gaat om bijvoorbeeld podiabeleid, recreatieve zones, openluchttheaters en aantrekkelijke boulevards.


In de derde plaats vindt er een herwaardering plaats van traditionele Chinese stedelijke gebieden. Zowel in bijvoorbeeld Shanghai als Beijing is de rücksichtslose sloop van traditionele Chinese volkswijken tot staan gebracht. Er is steeds meer aandacht voor de bescherming van deze sfeervolle en typische stadsdelen. Er vindt zelfs in redelijk tempo een proces plaats van gentrification. Traditionele wijken worden uitgaansgebieden met restaurants, cafés en winkeltjes. In Beijing is het gebied rondom Dongcheng -Street (vlakbij de Verboden Stad) hiervan een voorbeeld; in Shanghai is het gebied van Tianzifang vergelijkbaar, en dat geldt ook voor de wijk Xintiandi, die zelfs geheel naar dat model is nagebouwd.

Steden als uithangbord
Het proces dat zich in China voltrekt is enigszins vergelijkbaar met het proces dat zich in West-Europa heeft voltrokken. In de zestiger jaren dachten we nog aan slopen en grote doorbraken van oude stadsdelen. Nu zijn het vaak de gezelligste gebieden van de stad, die zich vooral op de jonge welgestelden richten. Interessant is om te zien dat zich in China exact hetzelfde proces voltrekt, maar in veel hoger tempo.



Steden in de hele wereld maken de kwaliteit van leven in een land zichtbaar. Naarmate landen op de welvaartsladder stijgen en er meer geld en tijd beschikbaar komt, ontwikkelen steden zich navenant. Dat maakt steden aantrekkelijker en vergt tegelijkertijd steeds meer een integraal ontwerpproces van openbare ruimte, leisurefuncties, bezienswaardigheden, woonwijken, verkeersroutes voor verschillende soorten verkeer (op dat punt loopt China nog zeker wel achter) en de toenemende aandacht voor groen als stabiliserende factor voor het stadsklimaat.

Over de auteur

Hein van Oorschot is voorzitter van het College van Bestuur van NHTV Breda University of Applied Sciences.


Dit artikel is eerder geplaatst in het themanummer Cities & Leisure in Transition van MMNieuws dat samen met NHTV Breda is samengesteld. De komende periode plaatsen we meer artikelen uit dit themanummer op het NRIT Media Vrijetijdsplatform. Meer artikelen tref je ook aan op: http://www.mmnieuws.nl/issue/cities-in-transition-leisure/


Topics:Beleid, Leisure
Trefwoorden: stedelijke ontwikkeling, beleid, leisure

CELTH
 





||| Nieuws |||

27/03/24
Uitbreiding KLM-busdienst
Vanaf 31 maart wordt de KLM-busdienst Nijmegen – Arnhem - Schiphol uitgebreid met één extra dienst naar dagelijks twee omlopen.
27/03/24
My First Smartphone Festival krijgt waarschijnlijk vervolg
De eerste editie van My First Smartphone Festival bij Beeld & Geluid heeft afgelopen weekend ruim 2200 bezoekers getrokken. Verspreid over vier dagen, van donderdag tot en met zondag, leerden kinderen, hun ouders en docenten over hoe om te gaan met je allereerste telefoon.
27/03/24
Exclusief voor leden
Drie Van Goghs lang te zien in Rijksmuseum Amsterdam
Het Rijksmuseum krijgt drie extra troeven in handen, drie Van Goghs. Het museum is vaak een onderdeel voor de vele toeristen die naar Nederland komen. Zij willen vast ook graag die langdurige bruiklenen zien.
26/03/24
Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM
Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen per 25 maart.
26/03/24
Reiziger wil directe vlucht
Luchtvaartreizigers hechten aan een rechtstreekse verbinding naar de eindbestemming. Het overgrote deel van alle vliegreizen kent dan ook geen overstap tijdens de reis. Bij vliegreizen van meer dan 6 uur biedt een overstap vaker een aantrekkelijk alternatief.
26/03/24
Zo krijgt het thema duurzaamheid voet aan de grond in de reisbranche
Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut en de noodzaak van duurzaam leven. Met duurzaam wordt een leefstijl bedoeld die een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat. In andere woorden: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de natuur zo min mogelijk te lijden heeft onder het gedrag van de mens?
25/03/24
Is het de moeite waard om te investeren in betrouwbare service voertuigen voor uw resort/park?
Als het gaat om het runnen van een resort of park, kan het belang van betrouwbaar transport niet genoeg benadrukt worden. Of het nu gaat om het vervoer van gasten over uitgestrekte gebieden of om de mobiliteit van het personeel voor verschillende taken, duurzame en goed onderhouden service voertuigen zijn essentieel voor een soepel verloop van uw faciliteit. Maar is het verstandig om te investeren in duurzame servicevoertuigen en hoe vaak moeten ze worden onderhouden?
25/03/24
Exclusief voor leden
Hotel Noordsee sluit zich aan bij Fletcher
Hotelketen ziet een wens in vervulling gaan met een hotel op Waddeneiland Ameland. Per 1 april zal bij Hotel Noordsee de vlag van Fletcher Hotels in top gaan.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...