Geplaatst op: 14-12-2016
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Inwoners Brugge omarmen toerisme

Inwoners Brugge omarmen toerisme
S-F / Shutterstock.com
Sinds de golf van negatieve publiciteit rond de drukte in Amsterdam is het algemene sentiment dat inwoners toeristen maar vervelend vinden. Toch is dat geen correcte aanname. Dat bewijst onderzoek in de Vlaamse kunststad Brugge waar elke dag meer toeristen dan Bruggelingen rondlopen. In Brugge wil maar liefst 90% van de bevolking dat de stad een toeristische topbestemming blijft, zo blijkt uit onderzoek van Toerisme Brugge en Vlaanderen. Trots op de stad speelt daarbij een belangrijke rol en een meerderheid ziet nog ruimte voor groei. De inwoners willen wel meer betrokken worden bij het toeristisch beleid van de stad.


De inwoners van Brugge zijn het toerisme in hun stad nog altijd heel erg genegen. Ze vinden dat de voordelen ruimschoots opwegen tegen de nadelen. Driekwart van de Bruggelingen wil toerisme ook in de toekomst blijven steunen. Maar liefst 90 procent wil dat Brugge een toeristische topbestemming in Vlaanderen blijft. Brugge kent overigens een lang seizoen dat van april tot en met oktober loopt.



Meer toeristen dan inwoners

Brugge verwelkomt meer dan 8 miljoen bezoekers per jaar in het historische hart van de stad. Dat zijn dagelijks gemiddeld 126 bezoekers per 100 inwoners van de binnenstad. Toerisme Brugge en Toerisme Vlaanderen organiseerden daarom een grootschalig online onderzoek naar de draagkracht van de stad Brugge. Voor de allereerste keer werden zowel bewoners uit de binnenstad als uit de rest van Brugge bevraagd. In totaal ging het om een representatieve groep van 1.250 Bruggelingen van 18 jaar en ouder.


Toch veel draagvlak

Uit het onderzoek blijkt dat de Bruggelingen het toerisme omarmen, ondanks de hoge bezoekersaantallen. 70 procent van de Bruggelingen vindt dat de voordelen van toerisme in hun stad ruimschoots opwegen tegen de nadelen. 80 procent erkent het belang van het toerisme voor de lokale economie. En voor maar liefst 90 procent moet Brugge één van de belangrijkste toeristische bestemmingen van Vlaanderen blijven.


Trots speelt belangrijke rol

Uit het onderzoek blijkt bovendien dat er een belangrijke link is tussen de steun voor toerisme en fier zijn op de stad. Meer dan 8 op de 10 bewoners zegt dat ze fiere Bruggelingen zijn. 2 op de 3 is bereid om inspanningen te leveren om hun stad ook in de toekomst hoog op de toeristische kaart te houden.


Ondanks negatieve aspecten nog ruimte voor groei

Toch zijn de Bruggelingen ook niet blind voor de mogelijke schaduwzijde van toerisme. De helft van de bevraagden vreest dat de binnenstad overvol kan worden door toerisme. 2 op de 3 vermoedt dat het leven duurder wordt door het toerisme in hun stad. 1 op de 4 vindt dat toeristen voor overlast kunnen zorgen, vooral dan in het verkeer. Maar ondanks al die bedenkingen wil bijna 60 procent van de Bruggelingen toch nog meer verblijfstoeristen ontvangen dan vandaag.


Bruggeling wil betrokken worden bij beleid

Toerisme is een onderwerp dat duidelijk erg leeft bij de Bruggeling. 2 op de 5 inwoners wil nauwer betrokken worden bij het toeristisch beleid van hun stad. Ze denken dat er vooral een betere spreiding moet komen van de toeristische activiteiten. Meer activiteiten ’s avonds en in kalmere toeristische maanden bijvoorbeeld. Ook een betere verdeling tussen het hart van de binnenstad en de rest van Brugge staat hoog op hun verlanglijstje.


Geen overlast van Airnbnb

Airbnb tenslotte lokt voorlopig nauwelijks negatieve reacties uit bij de Bruggelingen. Slechts 14 procent van de bewoners denkt dat Airbnb wonen in Brugge duurder maakt. Nauwelijks 5 procent meent dat Airbnb-toeristen voor meer overlast zorgen.


Herhaling

Toerisme Vlaanderen zal dit draagkrachtonderzoek in 2017 herhalen in een aantal andere Vlaamse steden.

Topics:Toerisme
Trefwoorden: toerisme, negatieve aspecten, bewoners, belgie, vlaanderen, brugge

CELTH
 





||| Nieuws |||

29/03/24
Exclusief voor leden
Winstgevendheid Vlaamse logissector omhoog
Mooi onderzoek van onze zuiderburen. De helft van de Vlaamse logiesaccommodaties schreef in 2023 zwarte cijfers. Voor 2024 verwacht bijna de helft van de uitbaters dat de prijzen van de logies zullen stijgen.
29/03/24
Exclusief voor leden
Dierentuinen scoren hoger op bezoekersloyaliteit dan attractieparken
Attractieparken scoren lager op bezoekersloyaliteit dan dierentuinen. De top acht qua loyaliteit telt zeven dierentuinen.
29/03/24
Nederlandse Kampeerauto Club (NKC) doneert 8.000 bomen
De NKC heeft bijna 4 voetbalvelden met bomen gedoneerd voor de Nederlandse bossen. Op deze manier wil de NKC bijdragen aan de toekomstige weerbaarheid van de bossen en de biodiversiteit versterken.
29/03/24
Exclusief voor leden
De meest favoriete kampeerbestemmingen van Nederlanders
Wat zijn de meest favoriete kampeerbestemmingen van Nederlanders? Reis- en boekingsportal camping.info dook in haar data en komt met de resultaten.
29/03/24
Exclusief voor leden
Uitstoot Europese luchtvaart groeit met 16%
De CO2-voetafdruk van de luchtvaart in Europa is in 2023 met 16% gegroeid. Dat is 4% van de totale CO2-voetafdruk die in Europa wordt gegenereerd.
29/03/24
Geopark Schelde Delta erkend als UNESCO Geopark
Het gebied van de Schelde en de Scheldemonding is geologisch, cultuurhistorisch en landschappelijk uniek. Zo uniek zelfs, dat de regio zich voortaan een UNESCO Global Geopark mag noemen.
29/03/24
Dirk Beljaarts vertrekt bij Koninklijke Horeca Nederland
Na een periode van ruim negen jaar vertrekt Dirk Beljaars voor de zomer als algemeen directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).
29/03/24
Nieuwe waterspeeltuin voor Burgers’ Zoo
De Arnhemse dierentuin Burgers’ Zoo heeft een nieuwe waterspeeltuin geopend. Centraal staat een kabbelend beekje waar in en rondom kan worden gespeeld.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...