Geplaatst op: 16-11-2016
Auteur: Marc Gerlings
Publicatie: Recreatie & Toerisme oktober november 2016

Carlo Slag 7 antwoorden over Gravenloo

“Totaal overbodige toeristenbelasting”

Carlo Slag 7 antwoorden over Gravenloo

Het liefst zou Carlo Slag, eigenaar van Preston Palace hotel morgen zijn nieuwe project Gravenloo realiseren. Wie denkt dat dit weer een hotel is, heeft het mis. Gravenloo wordt een outdoor complex met onder meer een camping en een klimbos. Van indoor met een all inclusive concept hotel naar een outdoor recreatiepark. Hoe gaat het verder met het project dat nu stil staat?


Gravenloo, een voormalige camping, ligt in het buitengebied van Almelo. Dat is de stad waar het all inclusive hotel Preston Palace is gevestigd. Een opvallend concept want bijna niemand in het vakgebied in Nederland waagt zich aan deze manier van exploiteren. 325.000 gasten bezochten het hotel, de vergaderzalen of waren lekker aan het zwemmen in het zwemparadijs van het hotel in 2015. Het hotelmanagement kan de verschillende leisure functies sterk combineren. Gravenloo werd in 2015 gepresenteerd en haalde vooral het nieuws omdat in een klein deel overdekt kamperen mogelijk wordt. Dit is slechts een onderdeel van het leisure park. Veel ruimte is gepland voor een groot horecabedrijf en ook het klimbos krijgt een stevig formaat. Uiteraard wordt ook hier een zwembad toegevoegd. Bij de nationale verkiezing Zwembad van het Jaar 2016 behaalde het zwembad van Preston Palace de tweede plaats. 


Gravenloo wordt ongeveer 5 hectare groot. De investeringsbegroting staat op circa 3 miljoen euro, meldt de directeur. Carlo Slag beantwoordt zeven vragen over de stappen naar het beoogde outdoor bedrijf Gravenloo.


Van een all inclusive concept Preston Palace naar het overdekt kamperen en een klimbos. Waarom deze stap?

"Allereerst ligt het project op een unieke plek en wordt het een mooie tegenhanger van Preston Palace. We laten iedere dag zien dat we indoor een geweldige ervaring aan mensen bieden en dus dat kan outdoor ook. Dit project geeft tevens mogelijkheid om een magneetfunctie te creëren voor beide ondernemingen. De synergie is vrij groot al wordt Gravenloo wel duidelijk een zelfstandige onderneming.”


Een hotel beheren is een ander vak dan een camping en buitenrecreatie. Wat zijn de lastige punten in de ontwikkeling?

"Omdat we al een volledig beeld hebben hoe het een en ander moet worden, komen er niet veel lastige zaken voorbij. Wel moeten we in ons enthousiasme wel voortdurend nagaan of elke invulling commercieel haalbaar is. Tevens remt de steeds strakker wordende regelgeving wel eens af. In grote lijnen wordt het concept niet anders dan zoals dat in 2015 is gepresenteerd. In aanloop tot het startschot is er natuurlijk wel ruimschoots de tijd om allerlei zaken te ‘fine-tunen’.”


Sinds 2015 is het erg stil rondom Gravenloo. Zelfs het Twitter account staat stil. Hoe gaat het nu?

"Op dit moment zijn we bezig met het gereedmaken van de aanvraag voor de wijziging van het bestemmingsplan. Als deze dan gepubliceerd gaat worden, volgt nog de bezwaarprocedure. Dit kan, afhankelijk van de bezwaren, nog wel enige tijd gaan kosten. Als deze procedure dan is afgerond, volgen de bouwaanvragen.”

(Tekst loopt onder de foto door.)


Carlo Slag.


Het klimbos wordt een van de belangrijkste attracties. Dat betekent in de praktijk meestal vooral klanten uit de regio aantrekken?

"Waarom enkel uit de regio? Iedereen is welkom, aan doelgroepenselectie doen we niet. Bovendien komen er ook gasten van Preston Palace dus ontvangen we gasten van plaatselijk tot landelijk, wij doelen op iedereen.”


Duidelijk werd weer het struikelblok van de Toeristenbelasting bij het door Preston gesponsorde evenement Almelo Allee. Is dat echt een breekpunt waardoor Gravenloo mogelijk niet gerealiseerd wordt?

"Dat is met de huidige hoogte van de toeristenbelasting nog geen breekpunt, maar men moet zich wel realiseren dat elke euro die aan de voor ons totaal overbodige toeristenbelasting uitgegeven moet worden, we dit niet kunnen besteden aan uitbreiding, verbetering of ontwikkeling van ons concern; dat geldt dus ook voor Gravenloo.”


Als Gravenloo morgen gebouwd mag worden, wat staat als eerste?

"Dan bouwen we meteen de horeca, de accommodatie met speeltuin en terras en het klimbos.”


Wat is het leukste aan het ontwikkelen van Gravenloo?

"Zoals bij alles waar je passie en beleving aan ervaart; met een gezonde dosis creativiteit en logisch verstand een uitdaging tot stand brengen die in behoefte van mensen voorziet.”

Dit artikel verscheen in Recreatie & Toerisme oktober / november 2016. Top vakinformatie over reizen, recreatie en toerisme blijven volgen? Word dan lid van Recreatie & Toerisme en je krijgt gratis toegang tot het online nieuws van nrit.nl

Trefwoorden: toerisme, Gravenloo, Preston Palace, all inclusive, hotel, buitenrecreatie

CELTH
 





||| Nieuws |||

27/03/24
Uitbreiding KLM-busdienst
Vanaf 31 maart wordt de KLM-busdienst Nijmegen – Arnhem - Schiphol uitgebreid met één extra dienst naar dagelijks twee omlopen.
27/03/24
My First Smartphone Festival krijgt waarschijnlijk vervolg
De eerste editie van My First Smartphone Festival bij Beeld & Geluid heeft afgelopen weekend ruim 2200 bezoekers getrokken. Verspreid over vier dagen, van donderdag tot en met zondag, leerden kinderen, hun ouders en docenten over hoe om te gaan met je allereerste telefoon.
27/03/24
Exclusief voor leden
Drie Van Goghs lang te zien in Rijksmuseum Amsterdam
Het Rijksmuseum krijgt drie extra troeven in handen, drie Van Goghs. Het museum is vaak een onderdeel voor de vele toeristen die naar Nederland komen. Zij willen vast ook graag die langdurige bruiklenen zien.
26/03/24
Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM
Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen per 25 maart.
26/03/24
Reiziger wil directe vlucht
Luchtvaartreizigers hechten aan een rechtstreekse verbinding naar de eindbestemming. Het overgrote deel van alle vliegreizen kent dan ook geen overstap tijdens de reis. Bij vliegreizen van meer dan 6 uur biedt een overstap vaker een aantrekkelijk alternatief.
26/03/24
Zo krijgt het thema duurzaamheid voet aan de grond in de reisbranche
Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut en de noodzaak van duurzaam leven. Met duurzaam wordt een leefstijl bedoeld die een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat. In andere woorden: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de natuur zo min mogelijk te lijden heeft onder het gedrag van de mens?
25/03/24
Is het de moeite waard om te investeren in betrouwbare service voertuigen voor uw resort/park?
Als het gaat om het runnen van een resort of park, kan het belang van betrouwbaar transport niet genoeg benadrukt worden. Of het nu gaat om het vervoer van gasten over uitgestrekte gebieden of om de mobiliteit van het personeel voor verschillende taken, duurzame en goed onderhouden service voertuigen zijn essentieel voor een soepel verloop van uw faciliteit. Maar is het verstandig om te investeren in duurzame servicevoertuigen en hoe vaak moeten ze worden onderhouden?
25/03/24
Exclusief voor leden
Hotel Noordsee sluit zich aan bij Fletcher
Hotelketen ziet een wens in vervulling gaan met een hotel op Waddeneiland Ameland. Per 1 april zal bij Hotel Noordsee de vlag van Fletcher Hotels in top gaan.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...