Geplaatst op: 03-11-2016
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Waarom won Natuurlijke Recreatie in Nieuw Wulven?

Waarom won Natuurlijke Recreatie in Nieuw Wulven?

De stichting Natuurlijke Recreatie wordt de nieuwe ondernemer voor recreatiegebied Nieuw Wulven bij het Houten. De stichting kwam met het meest geschikte plan om dit gebied een recreatieve impuls te geven en daarmee nóg aantrekkelijker te maken voor bezoekers uit de regio Utrecht.


Afgelopen jaar startte de zoektocht naar een ondernemer voor Nieuw Wulven. Hierin werkt eigenaar Staatsbosbeheer nauw samen met de provincie Utrecht, de gemeenten Houten en Bunnik met als doel om het recreatie-aanbod voor de regio te vergroten met behoud van de natuurlijke en cultuurhistorische waarden. Na een zorgvuldige procedure is de Stichting Natuurlijke Recreatie geselecteerd uit zeven ingezonden initiatieven.


Bos op eigen benen

Uitgangspunt was dat het bos aantrekkelijker moet worden voor bezoekers en het beheer grotendeels uit commerciële initiatieven moet worden bekostigd. De jaarlijkse beheerkosten bedragen ongeveer een ton per jaar. Dat geld is er nog tot 2018, daarna is het bos op zijn eigen verdiencapaciteit aangewezen.


Waarom won Natuurlijke Recreatie?

Stichting Natuurlijke Recreatie is een initiatief van enkele vooruitstrevende ondernemers uit het Kromme Rijngebied. Zij hebben de maatschappelijke en recreatieve behoeften goed meegenomen in hun plan. Zo komt er een combinatie van theehuis/restaurant met educatieve-, vergader- en recreatieve faciliteiten gericht op de natuur en historie van het gebied. Ook is er meer plek voor gratis toegankelijke recreatieve voorzieningen gericht op spelen, sporten, gezondheid en vitaliteit. Denk hierbij aan een uitbreiding van het speelbos met speeltoestellen, een mini klimpark, trimparcours en betere wandel-, fiets- en ruiterverbindingen.


Verbinding met de regio

Ook de lokale en maatschappelijke verbinding staat hoog in het vaandel. De Stichting zet leer-/werktrajecten op voor mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt en zoekt samenwerking met scholen en andere initiatieven in de omgeving. René Willigenburg, woordvoerder van de Stichting: "We willen een plek creëren waar jong en oud op een speelse en sportieve wijze kan kennis maken met de natuur en cultuur die Nieuw Wulven en de Kromme Rijkstreek te bieden heeft.”


Planprocedure

Voor de uitvoering van dit plan zal een planologische procedure worden gevolgd. De Stichting werkt nu de details van het plan uit met Staatsbosbeheer. Zodra duidelijk is ingetekend waar wat zou kunnen komen, volgt een planologische procedure. De Stichting en Staatsbosbeheer organiseren begin 2017 een informatieavond voor omwonenden en geïnteresseerde partijen. Dan is ook meer informatie beschikbaar over het plan en de procedure.


Nieuw Wulven

Nieuw Wulven is een jong recreatiegebied tussen Bunnik en Houten en ligt op de grens van de historische Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Limes. Het is van oorsprong vanuit Rijksprogramma Recreatie om de Stad (RodS) aangelegd als recreatiegebied voor de nabij gelegen groeigemeenten in Utrecht. Alle betrokken overheidspartijen werken hierin samen om de regionale functie van het gebied te versterken en daarmee de recreatiemogelijkheden beter te spreiden.

Trefwoorden: dagrecreatie, natuurgebieden, utrecht

CELTH
 






||| Nieuws |||

11/04/24
Exclusief voor leden
Van Gogh Nationaal Park gaat Brabant Behagen
De gemeenten Oirschot, Rucphen, Best en Tilburg zijn als eerste verkozen om mee te doen aan Brabant Behaagt, een nieuw landschapsproject van Van Gogh Nationaal Park. et Brabantse platteland moet hierdoor natuurlijker en beter beleefbaar worden. Ook moet het landschap voor boeren verdienvermogen opleveren. Zo gaan natuur, recreatie en economie hand in hand.
05/04/24
Ambitie Utrechts Landschap 10.000 bomen planten
Om de natuur te versterken wil natuur- en beheerorganisatie Utrechts Landschap komend jaar ruim tien...
05/04/24
Exclusief voor leden
Uitkijk- en radartoren Hedwigepolder
De veelbesproken Hedwigepolder in Zeeland krijgt een uitkijktoren. Uniek is de combinatie met een radarpost van Rijkswaterstaat. De provincie Zeeland en Rijkswaterstaat hebben daartoe een samenwerkingsovereenkomst getekend.
29/03/24
Geopark Schelde Delta erkend als UNESCO Geopark
Het gebied van de Schelde en de Scheldemonding is geologisch, cultuurhistorisch en landschappelijk uniek. Zo uniek zelfs, dat de regio zich voortaan een UNESCO Global Geopark mag noemen.
29/03/24
Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024 - Zet jouw transitie in
Met zijn aanstekelijke visie op toerisme laat key-note spreker Peter de Wilde (CEO Toerisme Vlaanderen en Agentschap Onroerend Erfgoed) jou de transitie in toerisme beleven op 18 april. Dat is de dag van het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.
22/03/24
Geld voor drie recreatievie projecten op de Veluwe
Drie recreatieve projecten krijgen geld uit de Regiodeal Veluwe 2020. De 3 projecten gaan vooral over het verbeteren van de balans tussen recreatie en natuur.
20/03/24
Exclusief voor leden
Geen ruimte voor uitstel Natuurherstelwet
De Europese Natuurherstelwet leek er te komen en daarmee waren veel natuurbeheerders en recreatiegebieden blij. Nu wil Hongarije tegenstemmen. MVO Nederland reageert daarop. "Voor uitstel of afstel is geen ruimte."
20/03/24
Regeneratieve vakantie-ervaringen in Denemarken
In Denemarken kunnen toeristen meewerken aan natuurbehoud. Visit Denmark start met vier proefreizen en ze zoeken daarvoor Nederlandse en Duitse toeristen. Ze noemen het regeneratieve vakantie-ervaringen.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.