Geplaatst op: 26-10-2016
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Kustpact zonder recreatiesector getekend

Kustpact zonder recreatiesector getekend
Provincies en kustgemeenten hebben onder leiding van Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu een principe overeenstemming bereikt over een nationaal kustpact. In dit kustpact maken partijen afspraken over grenzen aan nieuwe recreatieve bebouwing op het strand en in de duinen. Het pact is niet getekend door RECRON, HISWA en KHN die vrezen dat ondernemen aan de kust voor zowel bestaande als nieuwe bedrijven onmogelijk wordt gemaakt.


Natuurmonumenten is blij dat alle betrokken overheden dit pact onderschrijven. "Dit kustpact maakt een groot verschil,” aldus directeur Marc van den Tweel van Natuurmonumenten: "Kustlandschappen worden voortaan beter beschermd. Er komt een grote rem op recreatieve bebouwing op het strand en in de duinen”.


Kustpact reactie op maatschappelijk protest

Directe aanleiding tot het Kustpact zijn de plannen van minister Schultz van Haegen om lokale overheden meer zeggenschap te geven over de bebouwing aan de kust. Hierop volgde protest uit de samenleving en ruim 105.000 mensen tekenden de petitie voor een betere bescherming van de kust. Minister Schultz trok het besluit weer in en zegde toe met alle partijen in gesprek te gaan om te komen tot gezamenlijke afspraken in een kustpact. Naar verwachting volgt in november de definitieve ondertekening.


Intentie: geen nieuwe recreatieve bebouwing

Buiten bebouwd gebied en bestaande projecten komt er geen nieuwe recreatieve bebouwing op het strand en in de duinen. Dat is de gezamenlijke intentie van alle partijen die het kustpact hebben opgesteld. Provincies gaan aan de slag om voor hun eigen kustgebied een heldere zonering op kaart te zetten. Zo maken ze helder waar onder voorwaarden ruimte is voor nieuwbouw en waar bebouwing definitief wordt tegengehouden. Deze zonering wordt opgenomen in de zogenaamde provinciale verordeningen. Daarmee wordt de zonering omgezet in regelgeving.


Recreatiebranche tekent niet

Volgens de recreatiebranche is de tekst van het Kustpact dermate inconsistent en beperkend dat het de huidige en toekomstige bedrijven die opereren in de kuststrook in gevaar brengt. "Er moeten mogelijkheden blijven voor bedrijven om aan de eisen van de moderne tijd en de vraag van de consument te blijven voldoen”, schijven de organisaties aan de minister. Volgens RECRON, HISWA en KHN is het zeker niet de bedoeling de kust vol te bouwen maar beperkt de nu voorliggende kustvisie de noodzakelijke ontwikkeling van bedrijven en zet het de bestaande bedrijfsvoering van vele bedrijven zelfs op slot.


Coalitie Bescherm de kust

De kerngroep van de coalitie Bescherm de kust bestaat uit: Natuurmonumenten, Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland, de Zeeuwse Milieufederatie, Het Zeeuwse Landschap, Zuid-Hollands Landschap, Stichting Duinbehoud, Natuur en Milieufederatie Noord-Holland en Landschap Noord-Holland. De complete coalitie bestaat uit: Natuurmonumenten, Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland, Zeeuwse Milieufederatie, Stichting Duinbehoud, Zuid-Hollands Landschap, Het Zeeuwse Landschap, Natuur en Milieufederatie Noord-Holland, Landschap Noord-Holland , Vogelbescherming Nederland, Vereniging Kust en Zee/EUCC, LandschappenNL, Stichting De Noordzee, Waddenvereniging, Friese Milieu Federatie, Natuur en Milieufederatie Groningen, Erfgoedvereniging Heemschut.

Link: https://beschermdekust.nl/kustpact-betere-bescherming-van-nederlandse-kust/
Topics:Natuur
Trefwoorden: natuur, natuurgebieden, kust, bebouwing

CELTH
 






||| Nieuws |||

11/04/24
Exclusief voor leden
Van Gogh Nationaal Park gaat Brabant Behagen
De gemeenten Oirschot, Rucphen, Best en Tilburg zijn als eerste verkozen om mee te doen aan Brabant Behaagt, een nieuw landschapsproject van Van Gogh Nationaal Park. et Brabantse platteland moet hierdoor natuurlijker en beter beleefbaar worden. Ook moet het landschap voor boeren verdienvermogen opleveren. Zo gaan natuur, recreatie en economie hand in hand.
05/04/24
Ambitie Utrechts Landschap 10.000 bomen planten
Om de natuur te versterken wil natuur- en beheerorganisatie Utrechts Landschap komend jaar ruim tien...
05/04/24
Exclusief voor leden
Uitkijk- en radartoren Hedwigepolder
De veelbesproken Hedwigepolder in Zeeland krijgt een uitkijktoren. Uniek is de combinatie met een radarpost van Rijkswaterstaat. De provincie Zeeland en Rijkswaterstaat hebben daartoe een samenwerkingsovereenkomst getekend.
29/03/24
Geopark Schelde Delta erkend als UNESCO Geopark
Het gebied van de Schelde en de Scheldemonding is geologisch, cultuurhistorisch en landschappelijk uniek. Zo uniek zelfs, dat de regio zich voortaan een UNESCO Global Geopark mag noemen.
29/03/24
Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024 - Zet jouw transitie in
Met zijn aanstekelijke visie op toerisme laat key-note spreker Peter de Wilde (CEO Toerisme Vlaanderen en Agentschap Onroerend Erfgoed) jou de transitie in toerisme beleven op 18 april. Dat is de dag van het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.
22/03/24
Geld voor drie recreatievie projecten op de Veluwe
Drie recreatieve projecten krijgen geld uit de Regiodeal Veluwe 2020. De 3 projecten gaan vooral over het verbeteren van de balans tussen recreatie en natuur.
20/03/24
Exclusief voor leden
Geen ruimte voor uitstel Natuurherstelwet
De Europese Natuurherstelwet leek er te komen en daarmee waren veel natuurbeheerders en recreatiegebieden blij. Nu wil Hongarije tegenstemmen. MVO Nederland reageert daarop. "Voor uitstel of afstel is geen ruimte."
20/03/24
Regeneratieve vakantie-ervaringen in Denemarken
In Denemarken kunnen toeristen meewerken aan natuurbehoud. Visit Denmark start met vier proefreizen en ze zoeken daarvoor Nederlandse en Duitse toeristen. Ze noemen het regeneratieve vakantie-ervaringen.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.