Geplaatst op: 19-10-2016
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Wie wint dit jaar de Toeristenbelasting Award?

Wie wint dit jaar de Toeristenbelasting Award?
Bron: Shutterstock

De genomineerden voor de Toeristenbelasting Award 2016 zijn bekend. De Award wordt jaarlijks uitgereikt aan de gemeente die het beste invulling geeft aan de Toeristenbelasting Award. Nieuw is dat dit jaar ook enkele ondernemers genomineerd zijn die zich hard hebben gemaakt voor een rechtvaardiger inzet van de toeristenbelasting.


Jurylid van de Award commissie Ton Vermeulen: "De toeristenbelasting blijkt helaas nog altijd een melkkoe voor veel gemeenten wanneer zij hun financiële huishouding niet op orde hebben. Wat vergeten wordt is dat men zich in het eigen vlees snijdt door de sector te veel te belasten met administratieve rompslomp en heffingen.”


Overzicht genomineerden 2016

  • Amsterdam: maakte als eerste metropool afspraken met Airbnb om ook in de deeleconomie toeristenbelasting te heffen. Daarmee is op dit vlak een level playing field met het bedrijfsleven gecreëerd.
  • Etten-Leur: verving de plannen voor de instelling van toeristenbelasting door plannen voor een toeristisch fonds. Belanghebbenden staan nu voor de uitdaging om criteria en spelregels verder in te vullen.
  • Winterswijk: stelt een verlaging van de toeristenbelasting voor. Bijzonder omdat het gemeentebestuur zelf inzag dat er sprake was van een stagnerende groei waarmee een verlaging gerechtvaardigd bleek. Hier heeft overigens de gemeenteraad nog het laatste woord over in één van de vergaderingen dit najaar.
  • Marveld Recreatie: vakantiepark eigenaar Edwin Bomers oefende succesvol druk uit op de gemeenteraad van Groenlo waarmee een voorgestelde belastingverhoging uit de door het college voorgestelde begroting werd gehaald. Binnenkort wordt de begroting in de gemeenteraad behandeld. (Red: Helaas werd later bekend dat de toeristenbelasting toch wordt verhoogd)
  • Beekse Bergen: directeur van Libéma, Dirk Lips, heeft voor de komende vijftig jaar met de gemeenteraad Hilvarenbeek afspraken gemaakt over hoogte van de toeristenbelasting. Daarmee blijft de lastenheffing stabiel en voorspelbaar.

Waarom de Toeristenbelasting Award?

Initiatiefnemer Pleisureworld stelde onder leiding van Hans van Leeuwen enkele jaren geleden de Toeristenbelasting Award in als een beloning voor gemeenten die de heffing op een positieve en constructieve manier weten in te zetten. Van Leeuwen: "Alleen protesteren zoals veel organisaties en bedrijven doen, heeft totaal geen zin. We weten allemaal dat de toeristenbelasting in zijn huidige vorm de langste tijd heeft gehad. Daarom zien wij meer in een constructieve oplossing in de vorm van een gezamenlijke aanpak tussen gemeenten en ondernemerscollectieven.”


Bekendmaking van de winnaar

De jury van de Toeristenbelasting Award buigt zich de komende weken over de nominaties en zal vervolgens een definitief oordeel vellen. De top 3 genomineerden zal tevens benaderd worden om hun verhaal en ervaring te delen tijdens een vrije inloopsessie over Toeristenbelasting tijdens vakbeurs Welcome in Gorinchem. De winnaar wordt bekend gemaakt op dinsdag 15 november om 14.30 uur.


Over de Toeristenbelasting Award 2016

De Pleisureworld Toeristenbelasting Award 2016 vindt dit jaar voor de vijfde keer plaats. Eerdere winnaars zijn de gemeente Borsele – Breda – Uden en Veere. De jury van de Toeristenbelasting Award 2016 bestaat uit Ton Vermeulen (Hoofdredacteur NRIT Media), Hans Schiphorst (Gemeente Steenwijkerland & BIZ Expert), Rene Molenaar (Wethouder van de Gemeente Veere & oud-winnaar Pleisureworld Toeristenbelasting Award 2015) en Hans van Leeuwen (trendwatcher Pleisureworld).

Topics:Beleid
Trefwoorden: belastingen, toeristenbelasting

CELTH
 






||| Nieuws |||

17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.
17/04/24
Jaarverslag Koninklijke Jaarbeurs 2023
Na een periode van drie moeizame coronajaren is er weer behoefte om elkaar te zien en te ontmoeten. Koninklijke Jaarbeurs publiceerde deze week het jaarverslag 2023. Jaarbeurs is weer volop in bedrijf.
15/04/24
Minke Rabaut in workshop 3ST
Minke Rabaut van Impuls Zeeland is toegevoegd aan de workshop 3ST tijdens het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024, op 18 april in Vlissingen
15/04/24
Uitstoot industrie omlaag maar luchtvaart omhoog
In 2023 was de uitstoot van de Nederlandse bedrijven binnen het Europese Emissiehandelssysteem (EU ETS) 13,2% lager dan in 2022. In tegenstelling tot de luchtvaart die noteerde een stijging van 11%.
15/04/24
Inchecken met betaalpas in buurtbus
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van vervoerder Arriva.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...