Geplaatst op: 27-09-2016
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Brabant wil platform voor natuurroutes

Brabant wil platform voor natuurroutes

Een opmerkelijke gang van zaken in de Brabantse Staten. Een initiatief van CDA en PvdA om de Brabantse natuurroutes beter te ontsluiten haalde het niet maar gedeputeerde Bert Pauli gaat er toch mee aan de slag.


Het college gaat met samenwerkingspartners kijken naar de mogelijkheden voor meer geïntegreerde ontsluiting van natuurroutes. Dat is de uitkomst van een debat naar aanleiding van het initiatiefvoorstel Natuurroutes van de Statenfracties van het CDA en de PvdA. Het voorstel haalde onvoldoende steun, maar gedeputeerde Pauli gaf aan de gedachte achter het initiatief te omarmen en al bezig te zijn het onderzoeken van de mogelijkheden. De fracties van CDA, SP, PvdA, 50Plus, Partij voor de Dieren en CU/SGP stemden voor het initiatiefvoorstel. De fracties van VVD, PVV, D66 en GroenLinks stemden tegen.


Versnipperde ontsluiting moet worden aangepakt

Met het voorstel vroegen René Kuijken (CDA) en Martijn de Kort (PvdA) aandacht voor het feit dat informatie over natuurroutes momenteel versnipperd wordt ontsloten. Daarom stelden de initiatiefnemers voor een digitale platform te creëren dat recreanten zou moeten verleiden de Brabantse natuurpracht makkelijk te ontdekken. Bij de wandel- en fietsroutes zouden linken kunnen worden gemaakt met andere provinciale beleidsterreinen. Denk daarbij aan informatie over de natuur of erfgoed langs de route of aan de mogelijkheden om te overnachten of streekproducten te kopen.


Wel veel vraagtekens bij voorgesteld platform

De initiatiefnemers kregen veel waardering voor het vele werk dat verricht is bij de totstandkoming van het initiatiefvoorstel. Toch kon het voorstel niet op voldoende steun rekenen, al gaven verschillende fracties aan wel achter de toezegging van het college te staan om met de betrokken organisaties aan de slag te gaan. Argumenten die in het debat genoemd werden, waren onder meer de meerwaarde ten opzichte van bestaande initiatieven, de financiële dekking en de vraag of de provincie of de markt dit initiatief zou moeten oppakken.

Topics:Natuur
Trefwoorden: natuur, routes, ontsluiting, fietsroutes, wandelroutes, vaarroutes

CELTH
 





||| Nieuws |||

20/03/24
Exclusief voor leden
Geen ruimte voor uitstel Natuurherstelwet
De Europese Natuurherstelwet leek er te komen en daarmee waren veel natuurbeheerders en recreatiegebieden blij. Nu wil Hongarije tegenstemmen. MVO Nederland reageert daarop. "Voor uitstel of afstel is geen ruimte."
20/03/24
Regeneratieve vakantie-ervaringen in Denemarken
In Denemarken kunnen toeristen meewerken aan natuurbehoud. Visit Denmark start met vier proefreizen en ze zoeken daarvoor Nederlandse en Duitse toeristen. Ze noemen het regeneratieve vakantie-ervaringen.
15/03/24
Ontwikkeling ‘Knopen Lopen Zuid-Limburg' netwerk op volle toeren
De zestien gemeenten, de Provincie Limburg en Visit Zuid-Limburg zijn sinds 2017 bezig met de ontwikkeling van het nieuwe wandelnetwerk. Het nieuwe netwerk gaat gepaard met nieuwe knooppuntenpalen inclusief QR-codes waarmee de wandelaar extra informatie kan opvragen.
15/03/24
ZooParc Overloon bouwt verblijf voor nieuwe diersoort: nevelpanters
Eind maart start de bouw van het nieuwe verblijf in ZooParc Overloon voor de komst van nevelpanters. Het park wil bijdragen aan het opbouwen van een reservepopulatie van deze kwetsbare diersoort.
15/03/24
Visit Wadden roept op om drones thuis te laten bij bezoek aan Waddengebied
Uit recent onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat drones voor recreatief gebruik vogels kunnen storen. Daardoor worden hun overlevingskansen verkleind.
14/03/24
Kampeerbosje Leerdam en De Dassenburcht winnen Gouden Haring
In de categorie Goud Waard ontving Natuurkampeerterrein Kampeerbosje Leerdam een Gouden Haring voor hun prominente rol in het behoud en de versterking van het netwerk Natuurkampeerterreinen.
29/02/24
Marieke Frank wordt directeur Routebureau Veluwe
Marieke Frank wordt de nieuwe directeur van Routebureau Veluwe. Met ingang van 1 maart zal zij officieel starten in deze functie. In samenwerking met de oud-directeur Henk Mogezomp is het overdrachtsproces ingezet.
12/02/24
Via grondruil bijzondere natuur mogelijk langs de Lek
In de Achthovense Uiterwaarden, gelegen in de gemeente Vijfheerenlanden, heeft het Zuid-Hollands Landschap 15,5 hectare aangekocht. Dat werd mogelijk door grond te ruilen en tegelijkertijd recreatie te behouden.