Geplaatst op: 26-09-2016
Auteur: Marc Gerlings

Geldhonger van de Marker Wadden 4 miljoen extra overheidsgeld

Geldhonger van de Marker Wadden 4 miljoen extra overheidsgeld
Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken trekt 4 miljoen euro extra uit voor uitbreiding van de Marker Wadden. Dit maakte hij zaterdag 24 september 2016 bekend tijdens zijn bezoek aan het eerste eiland van de toekomstige archipel. Door het extra geld kunnen nog meer eilanden worden aangelegd. Deze nieuwe eilandengroep wordt een pleisterplaats voor allerlei vogels en geeft beschutting aan onder andere vissen en schelpdieren. In totaal heeft het ministerie 19 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de ontwikkeling van deze eilanden in het Markermeer.

Met driemaster Abel Tasman en in zijn kielzog ruim 100 andere grote en kleine schepen voer Van Dam naar het eerste eiland. Van Dam: "Fantastisch om te zien hoe zo’n eiland ontstaat. Duizenden vogels gebruiken dit eiland nu al om uit te rusten. Er is belangstelling vanuit het binnen- en buitenland voor dit project. De nieuwste technieken worden gebruikt om deze eilanden te realiseren waardoor het een uithangbord is voor het bedrijfsleven. Ik roep het bedrijfsleven op om mijn voorbeeld te volgen en ook in dit project te investeren."

Marker Wadden
Naast extra natuur voor mens en dier wordt de kwaliteit van het water verbeterd. Het slib dat nu voor troebel water zorgt, wordt gebruikt om de eilanden op te spuiten. Daardoor wordt het water weer helder en kunnen onder andere de vogels makkelijker voedsel vinden. De eilandengroep wordt uiteindelijk ongeveer 800 hectare groot zijn – grofweg 1200 voetbalvelden – en moet in 2020 klaar zijn.

Samenwerking
Het project Marker Wadden wordt gerealiseerd door een samenwerking tussen publieke en private partijen, in het bijzonder Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat. De provincie Flevoland, het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, het Ministerie van Economische Zaken en de Nationale Postcode Loterij (vanuit het Droomfonds) hebben geld beschikbaar gesteld voor de realisatie van de nieuwe eilandengroep.
Trefwoorden: natuur, toerisme, wadden, duurzaamheid

CELTH
 





||| Nieuws |||

29/03/24
Geopark Schelde Delta erkend als UNESCO Geopark
Het gebied van de Schelde en de Scheldemonding is geologisch, cultuurhistorisch en landschappelijk uniek. Zo uniek zelfs, dat de regio zich voortaan een UNESCO Global Geopark mag noemen.
29/03/24
Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024 - Zet jouw transitie in
Met zijn aanstekelijke visie op toerisme laat key-note spreker Peter de Wilde (CEO Toerisme Vlaanderen en Agentschap Onroerend Erfgoed) jou de transitie in toerisme beleven op 18 april. Dat is de dag van het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.
20/03/24
Exclusief voor leden
Geen ruimte voor uitstel Natuurherstelwet
De Europese Natuurherstelwet leek er te komen en daarmee waren veel natuurbeheerders en recreatiegebieden blij. Nu wil Hongarije tegenstemmen. MVO Nederland reageert daarop. "Voor uitstel of afstel is geen ruimte."
20/03/24
Regeneratieve vakantie-ervaringen in Denemarken
In Denemarken kunnen toeristen meewerken aan natuurbehoud. Visit Denmark start met vier proefreizen en ze zoeken daarvoor Nederlandse en Duitse toeristen. Ze noemen het regeneratieve vakantie-ervaringen.
15/03/24
Ontwikkeling ‘Knopen Lopen Zuid-Limburg' netwerk op volle toeren
De zestien gemeenten, de Provincie Limburg en Visit Zuid-Limburg zijn sinds 2017 bezig met de ontwikkeling van het nieuwe wandelnetwerk. Het nieuwe netwerk gaat gepaard met nieuwe knooppuntenpalen inclusief QR-codes waarmee de wandelaar extra informatie kan opvragen.
15/03/24
ZooParc Overloon bouwt verblijf voor nieuwe diersoort: nevelpanters
Eind maart start de bouw van het nieuwe verblijf in ZooParc Overloon voor de komst van nevelpanters. Het park wil bijdragen aan het opbouwen van een reservepopulatie van deze kwetsbare diersoort.
15/03/24
Visit Wadden roept op om drones thuis te laten bij bezoek aan Waddengebied
Uit recent onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat drones voor recreatief gebruik vogels kunnen storen. Daardoor worden hun overlevingskansen verkleind.
14/03/24
Kampeerbosje Leerdam en De Dassenburcht winnen Gouden Haring
In de categorie Goud Waard ontving Natuurkampeerterrein Kampeerbosje Leerdam een Gouden Haring voor hun prominente rol in het behoud en de versterking van het netwerk Natuurkampeerterreinen.