Geplaatst op: 14-09-2016
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Ministerie gaat twee weken meivakantie plannen

Ministerie gaat twee weken meivakantie plannen
Bron: Shutterstock

Met ingang van het schooljaar 2017/2018 krijgt Nederland een vast aangewezen periode voor de tweede facultatieve week meivakantie. Scholen kunnen die naar eigen inzicht invullen. Dat heeft staatssecretaris Dekker aan de Tweede Kamer laten weten. De eerste week van de meivakantie wordt al centraal vastgesteld. Zowel ANVR als RECRON zijn blij met de plannen.


Uit de evaluatie van de vakantiespreidingsregeling bleek dat dat ouders met kinderen op verschillende scholen soms te maken hebben met meivakanties die zich uitspreiden over drie weken. Dekker heeft de effecten van het centraal vaststellen van twee weken meivakantie voor alle scholen laten onderzoeken en komt op basis daarvan met de volgende regeling:


Met ingang van het schooljaar 2017/2018 gaat het ministerie adviesdata geven voor twee weken meivakantie, één van de weken wordt verplicht aangewezen. De andere week is facultatief. Scholen kunnen dan zelf kiezen of ze, naast de centraal vastgestelde week, nog meer dagen meivakantie inplannen in die tweede, facultatieve, week. Mocht dit niet voldoende effect hebben, dan zal de staatssecretaris voor scholen die een tweede meivakantie willen inplannen een vaste week wettelijk vaststellen.


ANVR blij

De ANVR, en de bij haar aangesloten touroperators en reisagenten, zijn erg blij met de voorgestelde regeling. "Wij vinden het heel positief dat OCW kiest voor het publiceren van de data voor twee weken meivakantie. Ouders met schoolgaande kinderen hebben nu eindelijk de mogelijkheid ook in deze periode te genieten van een buitenlandse vakantie”, aldus ANVR-voorzitter Frank Oostdam.


Ook RECRON tevreden

Ook RECRON is blij met deze stap. Echter om een andere reden dan ANVR. Een tweede week met adviesdata betekent namelijk dat scholen alle ruimte hebben om die tweede week te plannen wanneer zij willen. Onze branche is minder gebaat bij een verplichte tweeweekse meivakantie omdat we uit ervaring weten dat er dan meer mensen naar het buitenland gaan in plaats van op vakantie in eigen land. De trend is dat men vaker korter op vakantie wil en nu de tweede week niet vast staat, kunnen scholen ook kiezen voor een langere periode rondom Hemelvaart of Pinksteren, de traditionele momenten om ook in eigen land weg te gaan.


Gevolgen voor vakantieplannen

Uit de impact assessement die de staatssecretaris heeft laten uitvoeren blijkt dat meer dan de helft van de ouders met kinderen waarvan de meivakanties niet overeenkomen geeft dat dit invloed heeft op de vakantieplannen van het gezin. Een derde (27%) geeft aan dat zij hierdoor korter op vakantie gaan tijdens de meivakantie, terwijl 23 procent besluit om thuis te blijven vanwege deze reden. Als de vakanties wel gelijk vallen en twee weken duren heeft dat voor 85% van de ouders gevolgen voor de vakantieplannen.


Figuur 1: De invloed van vakantieplannen voor gezinnen waarvan de kinderen niet allemaal twee weken meivakantie hebben, de twee vakantieweken niet overeenkomen en er sprake is van enkele dagen verschil

Bron: Enquête onder ouders met kinderen in zowel het basis als het voortgezet onderwijs


Vakantieschema

De reisbranche laat weten te hopen dat voorgestelde adviesdata dan ook door de scholen wordt opgevolgd, zodat ouders met kinderen op verschillende scholen weten waar zij aan toe zijn. De ANVR stelt voor dat scholen de precieze indeling van ‘wanneer school’ en ‘wanneer vrij’ eerder bekend maakt in plaats van aan het begin van ieder schooljaar. De ons omringende landen gaan ook graag met vakantie en dan is het goed als Nederlanders niet achteraan hoeven aan te sluiten, omdat ouders nog niet kunnen boeken vanwege het ontbreken van data.

Frank Oostdam: "Precies op het punt van vrije dagen zouden wij graag zien dat niet alleen de scholen, maar ook de ouders van de kinderen zèlf enkele vrije dagen kunnen vaststellen op momenten dat het hèn uitkomt; natuurlijk in overleg met de school.” Hierbij wordt niet alleen gedacht aan eventuele dagen vastplakken aan vakanties om files te mijden of langer weg te kunnen, maar ook om deze dag te kunnen inzetten bijvoorbeeld als een goede vriend trouwt of een andere belangrijke gebeurtenis plaatsvindt waarvoor de wet nu geen vrij geeft.

Link: https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-onderwijs-cultuur-en-wetenschap/documenten/rapporten/2016/04/01/impact-assessment-twee-vaste-weken-meivakantie-voor-alle-scholieren
Trefwoorden: vakanties, schoolvakanties, vakantiespreiding, beleid

CELTH
 





||| Nieuws |||

29/03/24
Exclusief voor leden
ACMI-operator Avion Express financieel hersteld van Covid-pandemie
Avion Express, een van de grootste ACMI-operators (Aircraft, Crew, Maintenance en Insurance) heeft het herstructureringsproces voltooid dat in 2021 was gestart tijdens de Covid-19-pandemie. Avion voert onder meer ook opdrachten uit voor Air France-KLM groep en touroperator TUI.
29/03/24
Dutch Health Week haalt veel zorg en gezondheidszoekers naar Utrecht
Domstad Utrecht is vol met vak- én gewone bezoekers tijdens Dutch Health Week. Deze is van zondag 7 tot en met zondag 14 april, een week lang als ‘Utrecht, Heart of Health’. Hier zit een brede samenwerking achter voor destintatiemanagement van Utrecht.
27/03/24
Uitbreiding KLM-busdienst
Vanaf 31 maart wordt de KLM-busdienst Nijmegen – Arnhem - Schiphol uitgebreid met één extra dienst naar dagelijks twee omlopen.
27/03/24
My First Smartphone Festival krijgt waarschijnlijk vervolg
De eerste editie van My First Smartphone Festival bij Beeld & Geluid heeft afgelopen weekend ruim 2200 bezoekers getrokken. Verspreid over vier dagen, van donderdag tot en met zondag, leerden kinderen, hun ouders en docenten over hoe om te gaan met je allereerste telefoon.
27/03/24
Exclusief voor leden
Drie Van Goghs lang te zien in Rijksmuseum Amsterdam
Het Rijksmuseum krijgt drie extra troeven in handen, drie Van Goghs. Het museum is vaak een onderdeel voor de vele toeristen die naar Nederland komen. Zij willen vast ook graag die langdurige bruiklenen zien.
26/03/24
Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM
Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen per 25 maart.
26/03/24
Reiziger wil directe vlucht
Luchtvaartreizigers hechten aan een rechtstreekse verbinding naar de eindbestemming. Het overgrote deel van alle vliegreizen kent dan ook geen overstap tijdens de reis. Bij vliegreizen van meer dan 6 uur biedt een overstap vaker een aantrekkelijk alternatief.
26/03/24
Zo krijgt het thema duurzaamheid voet aan de grond in de reisbranche
Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut en de noodzaak van duurzaam leven. Met duurzaam wordt een leefstijl bedoeld die een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat. In andere woorden: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de natuur zo min mogelijk te lijden heeft onder het gedrag van de mens?

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...