Geplaatst op: 07-07-2016
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Better Places maakt CO2-uitstoot van totale reis inzichtelijk

Better Places maakt CO2-uitstoot van totale reis inzichtelijk

Better Places maakt als eerste Nederlandse reisorganisatie de totale CO2-uitstoot van een vakantie voor de consument inzichtelijk. Zij gebruikt daarvoor de carboncalculator Carmacal die NHTV en ANVR samen met de branche hebben ontwikkeld. Die uitstoot wordt vervolgens gecompenseerd in een project in Ghana.


De uitstoot van de totale reis van vlucht, overnachtingen, vervoer ter plekke tot excursies wordt met de carboncalculator Carmacal inzichtelijk gemaakt. Aan de hand van infographics zien reizigers per bestemming hoeveel uitstoot de reis veroorzaakt en welke keuzes ze kunnen maken om die uitstoot te beperken. Carmacal was al eerder beschikbaar maar werd vooral door touroperators gebruikt om het aanbod te verbeteren. Carmacal heeft al heel wat (internationale) prijzen gewonnen. Bookdifferent gebruikt Carmacal al enige tijd om de accommodatiefootprint aan haar reizigers te laten zien. Better Places gebruikt alle aspecten van de de calculator.


CO2-uitstoot zelf beperken

De CO2-uitstoot van een verre reis wordt tot 90% veroorzaakt door de vlucht van en naar de bestemming. Reizigers kunnen die uitstoot beperken door bewuste keuzes te maken voor de vlucht door meer rechtstreeks te vliegen of te kiezen voor een maatschappij die met modernere vliegtuigen vliegt. Een nieuw vliegtuig stoot bijvoorbeeld minder CO2 uit. Ter plekke kun reizigers het aantal binnenlandse vluchten beperken en daarnaast kiezen voor duurzame accommodaties.



Better Places compenseert alle CO2-uitstoot

Bij Better Places staat reizen met aandacht voor natuur en lokale bevolking centraal. De reisorganisatie wil haar verantwoordelijkheid nemen voor het beperken van de CO2-uitstoot die reizen veroorzaakt. Sinds dit jaar compenseert Better Places als eerste reisorganisatie de CO2-uitstoot van al haar reizen, inclusief vluchten. Oprichter Saskia Griep: "We berekenen de totale uitstoot van een reis met een rekentool. Vervolgens compenseren we die door te investeren in efficiëntere kooktoestellen in Ghana. Dit project voldoet aan de Gold Standard, het strengste duurzaamheidskeurmerk voor wereldwijde CO2-reductieprojecten.” In Ghana wordt vooral op houtskool gekookt, wat onder andere ontbossing tot gevolg heeft. Het overstappen op energiezuinige kooktoestellen beperkt de uitstoot van broeikasgassen fors. Koken wordt bovendien schoner, doordat de rookontwikkeling afneemt.


Infographics maken CO2-uitstoot inzichtelijk

Better Places maakt de CO2-uitstoot per reis inzichtelijk, in de vorm van infographics. Per bestemming wordt de uitstoot vervolgens uitgewerkt, bijvoorbeeld bij Cuba en Colombia. De infographics maken ook duidelijk wat de verschillen zijn tussen vluchtopties. Saskia Griep: "CO2-uitstoot is nog altijd iets abstracts. Wat betekenen die getallen en hoeveelheden precies? Daarom vergelijken we de uitstoot in onze infographics met de uitstoot die dagelijkse activiteiten veroorzaken. Dat zorgt voor meer inzicht en helpt reizigers om duurzamere keuzes te maken.”

Link: http://www.betterplaces.nl/
Trefwoorden: duurzaam toerisme, reizen, touroperators

CELTH
 






||| Nieuws |||

15/04/24
Minke Rabaut in workshop 3ST
Minke Rabaut van Impuls Zeeland is toegevoegd aan de workshop 3ST tijdens het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024, op 18 april in Vlissingen
12/04/24
DierenPark Amersfoort opent grootste zonnecarport van de gemeente
Zonnecarport geopend met 522 zonnepanelen bovenop de parkeergarage van Dierenpark Amersfoort. De groene stroom levert op zonnige dagen het gehele stroomgebruik van het park.
09/04/24
De Kunst van de Korte Keten centraal in Overijssel
In Overijssel is het kleinste mobiele museum van Nederland gepresenteerd: Blij in de Wei!' op Zuivelboerderij de Waard in Balkbrug. De Korte Keten Experience gaat niet alleen om de kunstwerken maar vooral om het verhaal van de korte keten en streekproducten en hun producenten.
03/04/24
Exclusief voor leden
Welke bekers mogen op festivals?
Het festivalseizoen is weer begonnen. Met Pasen stonden vele tienduizenden festivalliefhebbers weer in de tent of op de festivalweide. Vaak met een drankje in de hand. Maar hoe zit het ook alweer met die drinkbekers? Is wegwerpplastic helemaal in de ban of zit het genuanceerder?
29/03/24
Exclusief voor leden
Uitstoot Europese luchtvaart groeit met 16%
De CO2-voetafdruk van de luchtvaart in Europa is in 2023 met 16% gegroeid. Dat is 4% van de totale CO2-voetafdruk die in Europa wordt gegenereerd.
29/03/24
Exclusief voor leden
50 Best practices voor duurzaam toerisme in 1 publicatie
Bent u op zoek naar best practices voor duurzaam toerisme? Dan is de publicatie ‘Duurzaamheid in Oostenrijk’ van het Oostentijks Nationaal Bureau voor Toerisme iets voor u.
29/03/24
Exclusief voor leden
European Sleeper arriveert voor het eerst in Praag
Nederland heeft een rechtstreekse nachtverbinding per trein met Praag. Deze week is de eerste European Sleeper gearriveerd in Praag.
29/03/24
Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024 - Zet jouw transitie in
Met zijn aanstekelijke visie op toerisme laat key-note spreker Peter de Wilde (CEO Toerisme Vlaanderen en Agentschap Onroerend Erfgoed) jou de transitie in toerisme beleven op 18 april. Dat is de dag van het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.

||| Agenda |||

27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...