Geplaatst op: 04-07-2016
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

NBTC en Toerisme Vlaanderen intensiveren samenwerking

NBTC en Toerisme Vlaanderen intensiveren samenwerking
Jos Vranken (l), Ben Weyts (m) en Peter de Wilde (r) lanceren gezamenlijk filmpje

NBTC Holland Marketing en Toerisme Vlaanderen gaan intensiever samenwerken. Jos Vranken (NBTC) en Peter de Wilde (Toerisme Vlaanderen) hebben daartoe vrijdagmiddag in het Mauritshuis in Den Haag een intentieverklaring tot nadere samenwerking getekend. Ook Vlaams minister van toerisme Ben Weyts, die voor een andere afspraak al in Den Haag was, woonde de ondertekening bij. Vanwege een uitgelopen ministerraad moest de Nederlandse minister van Economische Zaken, Henk Kamp, helaas verstek laten gaan.


Eerste samenwerkingsproject binnen deze overeenkomst is het verbinden van de Nederlandse verhaallijn rond de Gouden Eeuw met die van de Vlaamse Meesters. Het is niet de eerste samenwerking tussen NBTC en Toerisme Vlaanderen. Beide organisaties bewerken sinds 2011 samen vanuit één kantoor de Japanse markt.


Onderscheidende troeven vallen samen

Volgens Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts, die voor de gelegenheid naar Den Haag was gekomen, kan de internationale het onderscheid tussen Nederland en Vlaanderen nauwelijks maken. "De internationale toerist wil verrast worden, houdt van crossovers en daarin past een samenwerking met Nederland. We gaan dan ook een gezamenlijk verhaal maken en ik verwacht dat we daarmee een grotere impact hebben op de internationale markt. We barsten van de ambitie en onze onderscheidende troeven vallen vaak samen.” Ook vanuit Nederlandse zijde werd dat beaamd, Directeur NBTC Jos Vranken: "Dit moet je zien als een versterking van de samenwerking en ik sluit zeker niet uit dat we op markten in bijvoorbeeld Azië nader gaan samenwerken. Ben Weyts: "We zijn zoals we hier bij elkaar zijn misschien geen Vlaamse en Hollandse meesters maar we gaan meesterlijk samenwerken.”


Samen al jaren op de Japanse markt

Een meer intensieve samenwerking tussen NBTC en Toerisme Vlaanderen is niet nieuw. Beide organisaties bewerken sinds 2011 al samen de Japanse markt. Daar gaat de samenwerking ver met één kantoor en één gezamenlijk marketingplan. Beide organisaties delen daar elkaars expertise om kostenefficiënt te opereren en meer slagkracht te genereren. Jos Vranken: "In Japan was de samenwerking evident omdat we beiden zochten naar een partner om de slagkracht te behouden die je moet hebben op die markt. Tegelijkertijd zag je dat de Japanner de beide bestemmingen al combineerde in zijn gedrag en stonden daar alle lichten op groen voor een intensieve samenwerking.”


Nederlandse verhaallijn rond Gouden Eeuw

NBTC wil in 2018 samen met de steden Middelburg, Veere, Dordrecht, Delft, Den Haag, Leiden, Haarlem, Amsterdam, Vecht, Beemster, Hoorn en Enkhuizen de verhaallijn rond de Gouden Eeuw introduceren. De Gouden Eeuw was een periode van grote welvaart voor Nederland, niet alleen in Amsterdam maar ook in steden als Middelburg, Haarlem of Hoorn. Die rijke geschiedenis is nog steeds zichtbaar in de vele herenhuizen, grachten, musea, kerken, stadsmuren en havens. De Gouden Eeuw was ook de eeuw van de beroemde Hollandse meesters Rembrandt van Rijn, Frans Hals, Johannes Vermeer en Jan Steen. De nieuwe verhaallijn rond de Gouden Eeuw moet in 2019 een hoogtepunt beleven met de herdenking van de 350ste sterfdag van Rembrandt. Voorafgaand aan de ondertekening van de intentieverklaring met Toerisme Vlaanderen hadden de Nederlandse steden samen met NBTC een kickoff meeting.


Grensoverschrijdende verhalen

NBTC introduceert de komende jaren diverse verhaallijnen waar rond één thema diverse plekken van Nederland worden verbonden. Zo wil NBTC ruimte en richting geven aan de groei van het toerisme, toeristische hotspots ontlasten en de provincie in de internationale etalage zetten. Jos Vranken: "We willen binnen Nederland sterk inzetten op provinciegrensoverschrijdende verhalen maar het is mooi dat deze verhaallijn ook internationaal gaat. Daarom intensiveren we de samenwerking met Toerisme Vlaanderen en gaan we feitelijk verbinding maken tussen ons verhaal en het verhaal van Vlaanderen.” Vranken doelt daarop de Vlaamse Meesters die hun hoogtijdagen hadden in de 15e en 16e eeuw en vooraf gingen aan de Nederlandse Gouden Eeuw. "Op die manier kunnen we een nog spannender verhaal vertellen aan relevantie doelgroepen in de wereld. Waarmee de gezamenlijke rijke historie van de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden centraal komt te staan”


Vlaamse nieuwe en oude meesters verbinden

Ook Vlaanderen wil haar culturele hotspots verbinden en zet in de periode 2018-2020 steeds een andere stad in de schijnwerpers. Dat begint in 2018 in Antwerpen met Rubens, in 2019 is Brussel met Brueghel aan de beurt en in 2020 wordt Van Eijck gevierd in Gent. Ook in Vlaanderen worden steden en streken naast de bekende kunststeden betrokken. Anders dan in Nederland wil Vlaanderen haar oude meesters nadrukkelijk verbinden met de nieuwe meesters in mode, gastronomie en bierbrouwen. Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts verwoordde het treffend: "We gaan Vlaanderen verkopen als bruisende plek waar de kunst nog altijd bloeit en bruist want we zijn meer dan een museum. Het gaat niet alleen over het verleden maar ook over vakmanschap in het heden. We hebben Vlaamse meesters in de mode, achter het fornuis en met de brouwketel. Dat noemen we Vlaams vakmanschap.”


Pragmatisch ingestoken samenwerking

Volgens administrateur-generaal van Toerisme Vlaanderen Peter de Wilde zijn aan de Vlaamse kant alle culturele partners in kaart gebracht en wordt nu gekeken hoe een gezamenlijk programma kan worden gemaakt: "We gaan vervolgens het Vlaamse en Nederlandse verhaal zo goed mogelijk op elkaar afstemmen. Dat is niet zo moeilijk omdat er een historische continuïteit zit. Er zijn enorm veel linken en banden te leggen tussen Vlaanderen en Nederland.” De samenwerking wordt heel pragmatisch ingestoken, Peter de Wilde: "We kijken steeds welk instrument het meest zinvol is. Zijn dat gezamenlijke trade- of persreizen, is dat het bouwen van een gezamenlijk platform of communicatiecampagnes voor een bepaalde markt? Dan gaan we dat gewoon doen”, zegt De Wilde stellig die nu al een hele mooie vriendschap ziet opbloeien en hoopt op een duurzaam resultaat. "Dat wat we vandaag bouwen tot een blijvende meerwaarde kan uitgroeien in de aantrekkingskracht van beide bestemmingen.”

Topics:Toerisme
Trefwoorden: samenwerking, promotie, hollandpromotie, nbtc, toerisme vlaanderen, inkomend toerisme, long haul markt

CELTH
 






||| Nieuws |||

19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...