Geplaatst op: 19-04-2016
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Biesbosch Museum wint drie architectuurprijzen

Biesbosch Museum wint drie architectuurprijzen
Het Biesbosch Museum is maar liefst drie keer in de prijzen gevallen bij de Architizer Awards 2016. In zowel de categorie museum als de in categorie architectuur en landschap won het ontwerp de juryprijs. In deze laatste categorie won het tevens de publieksprijs.


Architectenbureau Studio Marco Vermeulen tekende voor het nieuwe ontwerp van het museum dat licht en uitnodigend is. Het bestaande gesloten karakter van het gebouw is doorbroken met de komst van de nieuwe vleugel met enorme raampartij aan de zuidwestkant. Op de daken van zowel het bestaande gebouw als het nieuwe deel groeit gras. Op die manier voegt het pand zich - als ware het een landart object - in het omringende landschap. De oppervlakte van het museum is bijna twee keer zo groot geworden. Bij de uitbreiding stond duurzaamheid centraal. Opvallend zijn een natuurlijke waterzuivering met wilgenfilter - een primeur voor Nederland , rivierkoeling en een biomassakachel.


Eiland

Door de ontpoldering van de Noordwaard is het Biesbosch Museum op een eiland komen liggen. Omringd door water en met de historische griend De Pannekoek aan de overzijde clustert het Biesbosch MuseumEiland na opening allerlei activiteiten: van tentoonstellingsbezoek tot horecapleisterplaats voor recreanten, van vertrekpunt voor de fluisterboot tot het spelen in de waterspeeltuin. Na de opening wordt het eiland verder ontwikkeld en vergraven tot ondiepe kreek die zo is gemodelleerd dat variaties in de waterstand ontstaan. Dat leidt tot een diversiteit aan planten en fauna in het park.


Tentoonstelling

De vaste presentatie over De Biesbosch is geheel vernieuwd. In zeven paviljoens wordt het verhaal van De Biesbosch verteld: van de ontstaansgeschiedenis van het zoetwatergetijdengebied tijdens de Sint-Elisabethsvloed in 1421 tot de huidige status als uitnodigend recreatiegebied. De bewoners, economie, ambachten en natuur komen aan bod in multimediale ruimtes die alle zintuigen prikkelen. De tentoonstelling geeft een rijk beeld van De Biesbosch en de collectie van het museum. Ondermeer historische foto’s van vissers en griendwerkers en hun werktuig geven een persoonlijk en levendig beeld van het gebied.


Recordbezoek

Het Biesbosch Museum heeft in drie maanden tijd al 30.000 bezoekers mogen verwelkomen. Voor de transformatie waren dat er 30.000 per jaar. Deze winter zijn de waterspeeltuin en het zoetwatergetijdenpark op het museumeiland gerealiseerd.









Link: http://architizer.com/projects/biesbosch-musemeiland/?utm_source=awards.architizer.com&utm_medium=web&utm_campaign=aplus-2016
Trefwoorden: bezoekercentra, biesbosch, rivierengebied

CELTH
 






||| Nieuws |||

19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...