Geplaatst op: 23-03-2016
Publicatie: Recreatie & Toerisme februari / maart 2016

CELTH onderzoek: Wintersporter laat zijn smartphone niet los

CELTH onderzoek naar boekingsproces (en 5 praktische adviezen)

CELTH onderzoek: Wintersporter laat zijn smartphone niet los
Foto: SkiHoodoo

Als de winter er aankomt krijgen de wintersporters kriebels in de buik. Ze zien zich al op de lange latten of het snowboard bovenaan de piste. Even de telefoon erbij pakken om te kijken naar het lokale weer en nog een paar aanbiedingen opzoeken. Christianne Glazenburg wilde echt eens weten hoe de wintersporter in het boekingsproces de smartphone gebruikt en deed onderzoek.


Christianne Glazenburg deed onderzoek naar de rol van de smartphone in het beslissingsproces voor de wintersportvakantie. Een slimme keuze van kenniscentrum CELTH om hier onderzoek naar te laten doen want de kennis hierover ligt nog zo open als een vers besneeuwde bergtop. Het kan andere sectoren in toerisme inspireren beter naar de rol van het handzame scherm te kijken. Vooral als het om luxe vakanties gaat.


Meer geld mee gemoeid

De Nederlander doet binnen Europa het meest met de vele functies die een smartphone biedt. Glazenburg geeft als bron hiervoor het CBS met cijfers uit 2013. Het interessante aan deze markt die jaarlijks ongeveer 1 miljoen vakantievierders trekt (bron: NBTC-NIPO), is dat er een relatief hoog besteedbaar inkomen op afkomt. Het gaat om de bovenkant van de markt, die meer geld kan of wil besteden aan deze vakantie. Glazenburg wilde zien wat de wintersporter doet met zijn telefoon en of daar adviezen voor touroperators uit te halen zijn. Ze keek met een praktische visie naar het onderzoek en dat wekte sympathie op bij de presentatie in de kleine zaal tijdens de tweede vakdag van de Vakantiebeurs.


Glazenburg zette een semi-gestructureerd onderzoek op en vroeg 12 respondenten het hemd van het lijf. Want zij moesten zich echt blootgeven; van eerste idee over de vakantie helemaal tot aan de vakantie zelf en hoe ze die ervaringen delen.


Apps die je als tracking kunt gebruiken, met daarin spelelementen zijn interessant.

Tracking groeit

"Er zijn ongelooflijk veel apps voor de wintersporter. Vooral geliefd zijn de weerapps, die vaak bekeken worden om de lokale sneeuwhoogte in de gaten te houden. Ook apps die je als tracking kunt gebruiken, met daarin spelelementen zijn interessant. De derde grote groep is bestemmingsspecifieke apps met VVV-achtige informatie. Over wat er te zien en te doen is. Dat zijn de grote drie groepen die de wintersporter veel gebruikt”, meldt Glazenburg. Waarbij de zaken als sneeuwhoogte en weervoorspellingen al vroeg in het seizoen meespelen. Vaak worden deze gebruikt als voorpret op de echte vakantie. Veel bestemmingen bieden de mogelijkheid om camerabeeld van de pistes live te bekijken en dat vindt de respondent fijn.


Lekker snacken

De conclusie na 12 lange interviews en analyse: de smartphone is de snelle snack voor de wintersporter. De smartphone speelt pas een rol in de voorbereiding van de reis, zelden eerder. Het is de voorbereiding waarin voorpret een grote rol speelt. De wintersporter vormt verwachtingen op basis van de data en beelden op dat kleine scherm. "De smartphone is duidelijk een element van plezier”, meldt Christianne. Vandaar dat de webcams ook zo populair zijn. Tijdens de vakantie worden dezelfde apps gebruikt als voor de vakantie. Dat komt omdat de tracking apps, weer en sneeuwhoogte vaak gebundeld bieden. Toch zijn er zeker verschillen in gebruik en dat heeft met leeftijd en karakter te maken. 50% van de jongeren gebruikt een tracking app want dat is gericht op competitie over snelheid, afstand en hoogte. Die competitieve jongeren vonden de wintersport ook veel meer een kans om berichten over hun vakantie te posten via de smartphone. Daar valt nog zeker wat te winnen voor touroperators. Christianne: "De satisfactie over de vakantie wordt niet meer ná een vakantie maar tijdens de vakantie gedeeld. De jongere generatie heeft duidelijk veel meer met social media. Zij zijn niet alleen beter met de skills in het omgaan met de smartphone, de bekendheid van apps bij deze groep ligt ook hoger.”


"De satisfactie over de vakantie wordt niet meer ná een vakantie maar tijdens de vakantie gedeeld."

En de boekingen?

Lopen de boekingen van deze wintersportvakanties dan ook via de smartphone? Nee, dat gaat voor het grootste deel nog via de computer of laptop. Maar de informatie via de smartphone werkt wel als een bevestiging voor de gekochte reis. Toch zal een verandering waarschijnlijk wel doorzetten omdat veel informatie ook beschikbaar is via de smartphone. Daar komt bij dat de smartphone vrijwel altijd meegaat, de piste op. De wintersporter is altijd connected. Dat biedt weer kansen voor de ontwikkeling van mobiele toepassingen door bestemmingen of touroperators.


5 adviezen

Christianne Glazenburg geeft ondernemers maar ook regiomarketeers graag deze 5 adviezen mee:

1) "Creëer meer bewustzijn over de apps en de mogelijkheden. Velen weten nog te weinig wat je er allemaal mee kunt doen.”

2) "Maak meer sites voor de mobiele telefoon.”

3) "Verbeter de WiFi toegang in skigebieden. Vooral de jongeren geven geen geld uit aan bundels.”

4) "Meer data inwinnen. Nu is er nog weinig bekend van de wintersporters, je kunt via de apps en sites ook meer van de wintersporter te weten komen.”

5) "Pas gamification toe. Laat wintersporters bijvoorbeeld een trofee winnen zoals een drankje in een bar. Dan heb je meer binding met de gast.”

6) "Er werd veel gedeeld vanaf de piste, werk daarom met fotowedstrijden en hashtags.”

Dit artikel verscheen in Recreatie & Toerisme februari / maart 2016.

Link: www.celth.nl

CELTH
 





||| Nieuws |||

15/03/24
Exclusief voor leden
Alle aandelen Alpenpark Neuss over naar SnowWorld
Vandaag meldt SnowWorld dat het de resterende aandelen van Alpenpark Neuss (nabij Düsseldorf, Duitsland) heeft overgenomen.
05/03/24
Exclusief voor leden
Libéma neemt golfbaan naast dierentuin over
Libéma heeft Golf De Gulbergen overgenomen van Attero. De gofbaan ligt naast dierentuin Dierenrijk van Libéma in het Brabantse Mierlo. Er gaat bij deze overname geen werkgelegenheid verloren.
04/03/24
10% stijging pechhulp Nederlanders bij wintersport
De ANWB Alarmcentrale ontving tussen december 2023 en maart 2024 ruim 11.000 hulpvragen van Nederlandse wintersporters. Dat is een stijging van 10 procent ten opzichte van vorig seizoen.
27/02/24
Exclusief voor leden
Verkoop fietsen voor 80% e-bike
De e-bike verandert de fietsmarkt radicaal. De fietsverkopers ronden voor het eerst de kaap van 80% ...
19/02/24
Tom van 't Hek wordt voorzitter Nederlandse Sportraad
Voormalig bondscoach hockey en oud tophockeyer Tom van 't Hek wordt de nieuwe voorzitter van de voor...
09/02/24
Exclusief voor leden
Grote verschillen tussen favoriete vrijetijdsactiviteiten binnen Nederland
Een leuke invulling van de vrije tijd wordt voor Nederlanders steeds belangrijker. Goed nieuws voor de sector dat nog beter wordt door het feit dat Nederlanders dit jaar meer geld te besteden hebben. Er zijn qua vrijetijdsvoorkeuren wel verschillen tussen de landsdelen. Dat blijkt uit de nieuwste Stand van de Leisure van ABN AMRO.
22/01/24
Den Haag, Arnhem en Apeldoorn speelsteden EK Beachvolleybal 2024
In Arnhem, Apeldoorn en Den Haag wordt van 13 t/m 18 augustus gestreden om de Europese titel. De Arnhemmers maken zich op voor een echte lokale sportzomer.
12/01/24
Aantal faillissementen stijgt
In vrijwel alle bedrijfstakken gingen er meer bedrijven failliet in 2023 dan in 2022. Hoe zit het in de vrijetijdssector?

||| Agenda |||

11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...