Geplaatst op: 21-03-2016
Auteur: Marc Gerlings

Beleving straalt in Wildlands

Column opening Wildlands

Beleving straalt in Wildlands
Ging de opening voor pers en de talloze relaties van dierentuin Wildlands vlekkeloos? Bijna. De olifanten toeterden soms wat nerveus. De zebra’s trippelden met hun oren gespitst over de heuvel in het safarideel. De mensen in de bootjes, de topattractie in de route Jungola, verwachten ergens oog in oog te komen met een krokodil. Die is er niet. Enkele prominente dieren zijn er nog niet. Dat geeft niet, wat is de decoratie en de beleving prachtig. De belofte komt uit, je kunt inderdaad op avontuur in Wildlands.

Het is geen attractiepark maar een themapark. Het is geen dierentuin maar een beleving met dieren. Je maakt de kruising tussen de wereld van de attracties en de dierenparken en je komt in de buurt van de beleving in Wildlands in Emmen. Inclusief de achtergrondmuziek op alle wandelpaden zoals je dat kent van attractieparken.

150 miljoen euro kost dit kunststuk. Heb je dan ook wat? Ja. Gelukkig kwam ik tot slot, niet alles was haalbaar in een middag, in de kas van Jungola. Bij het publiek niet bekend maar voor het vakgebied leisure een bijzonder feit: dit is meteen de grootste kas in Europa. Met bomen uit Costa Rica, speciaal gekweekt, en de apen vliegen op hun eigen parcours door de lucht. De brokstukken van een geënsceneerd vliegtuigongeluk leidt naar de opstapplaats van de bootjes die door de kas varen over de Rimbula River. Ben je een beetje actief ingesteld, ga dan klimmen dwars door de kas via klimtorens en loopbruggen.

De entree naar het safarideel Serenga

Dat klimmen is nog zwaar werk. Met een tropische temperatuur en een luchtvochtigheid waar je doorheen zwemt wordt klimmen topsport. Bij de starttoren staat dat kinderen onder supervisie van ouders dit mogen doen. Nou, menig papa, mama en oma heeft na de helft van de tientallen meters klauteren en lopen er genoeg van. De zweetdruppels voeden het vochtgehalte van de dampende kas rijkelijk.

Het is dan ook wel hun trots, deze kas vol met bijzondere apen, een van de drie topattracties. Wat het authentiek maakt is dat naast het gekrijs van de apen je ook het getetter van de olifanten kunt horen. Zij kunnen namelijk de kas inlopen.

Klimmen en klauteren bij Rimbula River.

Natuurlijk waren er ook dompers op de feeststemming. De leeuwen moesten nog wennen en waren niet te zien. Voor de nijlpaarden is het te koud, ook afwezig. De aquaria in de vlindertuin zijn slechts nog bakken met water en stenen. De giraffen waren bang voor de brug. "Het blijven wel dieren. We hadden niet verwacht dat ze het zo lastig zouden vinden”, meldt de woordvoerster.

Iedereen heeft begrip voor de dierentuin. Als je om je heen kijkt zie je wat een mega prestatie het is om 2,5 jaar aan een superattractie te bouwen. Dan kan niet alles meezitten. Toch is het een domper. De leeuwen zijn aansprekende dieren. Grote groepen gaan die kant op en komen allemaal met sippe gezichten naar buiten. Er is begrip maar de teleurstelling is te zien want het zijn net iets teveel dieren die ontbreken. Na 25 maart, de opening van dit themapark met dieren is dat voorbij, belooft het park.

Nog 75% van alle zitbanken moet nog geplaatst worden. In de massaliteit van deze pre-opening waren van vroeg tot laat dan ook alle bankjes binnen en buiten bezet. De jonge kinderen duiken volop in de speeltoestellen. Dat er bijzondere dieren zijn is voor hen een logica zonder vraag. Het klimmen, klauteren en glijden maakt alles leuker. Soms is Wildlands iets teveel op de ideale tekentafel ontstaan. Bij de prairiehondjes loop je als in een klein dal door de zanderige heuvels van deze knuffelige dieren. De scheiding is er niet. Menig kind klimt dan ook op de rotsen en stapt het terrein van de dieren in. Veel ouders pakken enthousiast de camera en lopen van het pad af. Hier komen nog meer natuurlijke afscheidingen, meldt het park.

Een entreeticket is niet mals, 29 euro online. Een stevige prijs als je met z’n vieren gaat, een doorsnee gezin. Toch zal dat veel Nederlanders niet weerhouden. Je kunt veel zien en achter iedere hoek wat nieuws beleven. Er zijn veel bijzondere dieren al is het fors gereduceerd in vergelijking met de oude dierentuin. Voor alle kinderen valt er veel te zien en te doen en is er rijkelijk animatie. Misschien nog belangrijker in de ambitie om in het eerste jaar 1,3 miljoen bezoekers te trekken, in het Noorden is er een ware buzz. "Oh ben jij al in Wildlands geweest. Hoe was het?” De vraag met een omhooggaande stemverheffing. Als die hype deze zomer duurt, komt de kassa vol.

Marc Gerlings
Hoofdredacteur Recreatie & Toerisme

In komend nummer van Recreatie & Toerisme verschijnt een achtergrondartikel met veel feiten, cijfers en ontwikkeling van Wildlands.

Met wat geluk kun je vanaf de parkeerplaats al deze witte verschijning zien. In het park kun je hem ook zien zwemmen.

CELTH
 






||| Nieuws |||

17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.
17/04/24
Jaarverslag Koninklijke Jaarbeurs 2023
Na een periode van drie moeizame coronajaren is er weer behoefte om elkaar te zien en te ontmoeten. Koninklijke Jaarbeurs publiceerde deze week het jaarverslag 2023. Jaarbeurs is weer volop in bedrijf.
15/04/24
Minke Rabaut in workshop 3ST
Minke Rabaut van Impuls Zeeland is toegevoegd aan de workshop 3ST tijdens het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024, op 18 april in Vlissingen
15/04/24
Uitstoot industrie omlaag maar luchtvaart omhoog
In 2023 was de uitstoot van de Nederlandse bedrijven binnen het Europese Emissiehandelssysteem (EU ETS) 13,2% lager dan in 2022. In tegenstelling tot de luchtvaart die noteerde een stijging van 11%.
15/04/24
Inchecken met betaalpas in buurtbus
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van vervoerder Arriva.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...