Geplaatst op: 18-03-2016
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Amsterdam zet rem op nieuwe hotels en pakt illegale particuliere verhuur aan

Amsterdam zet rem op nieuwe hotels en pakt illegale particuliere verhuur aan
Foto: Shutterstock
Amsterdam gaat de vestiging van nieuwe hotels beperken. Aan nieuwe hotelplannen worden strikte eisen gesteld. Dat betekent niet dat er de komende periode geen nieuwe hotels in de hoofdstad bijkomen. Er zijn nog 100 projecten goedgekeurd die volgens lopende afspraken kunnen worden afgerond. Tegelijkertijd gaat Amsterdam de toeristische verhuur van woningen en appartementen streng controleren en aan het Rijk hulp voor beperkende maatregelen vragen. Zeven procent van alle overnachtingen in Amsterdam vindt plaats bij particulieren. Als Airbnb de samenwerking met de gemeente wil voortzetten, zal deze organisatie strenger moeten optreden tegen illegale verhuur en ook advertenties moeten verwijderen van aanbieders die op jaarbasis al meer dan zestig nachten hun woning hebben verhuurd.


Het Amsterdamse college van B&W neemt maatregelen om de groei van hotels gecontroleerd af te remmen. In het nieuwe beleid geldt voor de hele stad het principe 'nee, tenzij'. Alleen bij uitzondering is het straks nog mogelijk om een nieuw hotel in Amsterdam te ontwikkelen. Daardoor zullen er op termijn in bepaalde delen van de stad geen hotels meer bij komen. Lopende projecten die zijn goedgekeurd volgens eerdere afspraken kunnen worden afgerond. Spreiding naar de randen van de stad en de regio blijft een belangrijk doel. Wethouder economie Kajsa Ollongren (D66) legt de nieuwe plannen voor aan de gemeenteraad.


Stad zoekt balans

Amsterdam is volgens het gemeentebestuur een populaire stad bij bezoekers uit binnen- en buitenland: "De toeristische sector draagt in belangrijke mate bij aan het economische succes van de stad. Veel Amsterdammers profiteren daarvan en hebben een baan die is gerelateerd aan toerisme. Maar er moet ook een balans zijn tussen bezoekers en bewoners,”schrijft het gemeentebestuur. In delen van de stad leidt drukte tot overlast en hinder. Cijfers wijzen uit dat het aantal bezoekers aan de stad de komende jaren toeneemt. "We kiezen daarom voor een gastvrije stad, maar met meer grip op de groei van het aantal accommodaties.”


Hotelbeleid wordt strenger

Nieuwe initiatieven worden alleen in behandeling genomen als buurtbewoners zijn geconsulteerd en er een plan ligt op het gebied van sociaal ondernemen. Daarnaast is een duurzaamheidstest vereist. Deze eisen komen bovenop de bestaande criteria: concepten worden onder andere getoetst op verbinding met de buurt, vernieuwing binnen de hotelsector en de hoeveelheid andere hotels in de omgeving.


Reeds geplande projecten

De groei van nieuwe hotels wordt beperkt. Ontwikkelaars mogen bestaande plannen afmaken. Dat betekent dat er de komende jaren naar verwachting nog zo’n 100 hotels bijkomen in Amsterdam, waarvan 25 in de binnenstad. In de meeste gevallen zijn dit hotelplannen die al jaren geleden zijn goedgekeurd en nog altijd in ontwikkeling zijn.


Amsterdam introduceert oud voor nieuw

Het college zet daarnaast in op verbetering van de kwaliteit van bestaande hotels . Amsterdam introduceert de mogelijkheid ‘nieuw voor oud’. Daarmee worden eigenaren van kleine, oude en vaak moeilijk te exploiteren hotels gestimuleerd deze te transformeren naar een andere functie, bijvoorbeeld wonen. In ruil daarvoor mag elders een nieuw hotel worden ontwikkeld.


Alle verhuur wordt integraal bekeken

Amsterdam heeft ervoor gekozen de dossiers hotels en vakantieverhuur in woningen te integreren. Vraag en aanbod van alle overnachtingsvormen in de Amsterdamse regio worden hierbij als één geheel gezien. Het college streeft naar een gelijk speelveld tussen de verschillende vormen van overnachten, onder andere door een onderzoek naar verplicht gastenregistratie voor niet alleen hotels en B&B’s maar ook voor aanbieders van vakantieverhuur in een woning op sites als AirBnB, Wimdu of Booking.


Zorgen om toeristische verhuur van woningen

De gemeente ziet ook groei de toeristische verhuur van woningen. Uit de op vrijdag 18 maart gepresenteerde 'Evaluatie Vakantieverhuur' blijkt dat een toenemend aantal bezoekers tijdens hun bezoek aan Amsterdam kiest voor het huren van een woning via websites als Airbnb. Zeven procent van het totaal aantal overnachtingen in Amsterdam vindt inmiddels plaats in woningen.


Doelen van Amsterdam

De gemeente Amsterdam wil in haar beleid de woningvoorraad beschermen, een prettig leefklimaat in de buurten behouden en overlast door toeristische verhuur voorkomen. Daarom komt het stadsbestuur met aanvullende maatregelen.


Beperken vakantieverhuur

Amsterdam wil de schaarse ruimte in de stad goed gebruiken en staat vakantieverhuur van woningen dan ook toe, maar beperkt dit wel tot maximaal 60 dagen per jaar. Om hier beter op toe te zien pleit Amsterdam bij het Rijk voor een landelijk meldingssysteem en zet de gemeente extra in op handhaving. Ook wil Amsterdam onderzoeken of het juridisch mogelijk is om de huidige toegestane termijn van 60 dagen vakantieverhuur per jaar in te korten.


Samenwerking Airbnb

Alle afspraken, inclusief de fiscale samenwerkingsovereenkomst met Airbnb, zijn nagekomen en uitgevoerd. De gemeente wil dat de regels door verhuurders in de toekomst nog beter worden nageleefd en het illegale aanbod op Airbnb actiever wordt bestreden. Het verminderen van het illegale aanbod op Airbnb ziet Amsterdam dan ook als belangrijke voorwaarde voor een eventuele verdere samenwerking.

Link: https://www.amsterdam.nl/actueel/nieuws/2016/rem-nieuwe-hotels/
Topics:Beleid, Horeca
Trefwoorden: horeca, hotels, verhuur woningen, beleid

CELTH
 






||| Nieuws |||

19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...