Geplaatst op: 14-03-2016
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Kennemer Duincampings kiezen voor duurzaam afvalbeheer

Kennemer Duincampings kiezen voor duurzaam afvalbeheer
v.l.n.r. Bas Stoop (strategisch inkoper PWN), Willemieke de Waal (directeur van de Kennemer Duincampings) en Ronald Molenaar (verkoopleider bij GP Groot inzameling en recycling)
De Kennemer Duincampings in Bakkum, Castricum en Bloemendaal aan Zee stappen per direct over op duurzaam afvalbeheer. De dochteronderneming van PWN tekende hiervoor deze week een langlopend samenwerkingscontract met GP Groot inzameling en recycling uit Heiloo. Eerder vervingen de campings het meeste gereedschap voor een elektrische variant.


De keuze voor duurzaam afvalbeheer, waarbij afval wordt gezien als nieuwe grondstof, ligt volledig in lijn met het beleid van de Kennemer Duincampings om hun kampeerterreinen zo milieubewust en ecologisch mogelijk te beheren en te exploiteren. Nieuwe elementen in de overeenkomst zijn een betere scheiding van afval, minder overlast voor de gasten en een afvalstraat aan het eind van het seizoen waar gasten overtollige spullen kunnen inleveren die dan verantwoord worden verwerkt.


Volgende stap naar een duurzame toekomst

Na een intensieve aanbestedingsprocedure kwam GP Groot als beste uit de bus. Directeur van de Kennemer Duincampings, Willemieke de Waal, ziet de samenwerking met veel vertrouwen tegemoet: "We beschouwen GP Groot als een partner met wie we samen de volgende stap zetten naar een duurzame toekomst van ons bedrijf. Dat is een continu proces waarin we verwachten dat we elkaar scherp houden. Van GP Groot weten we dat ze als milieubedrijf innovaties en technische ontwikkelingen op de voet volgen. Daar willen wij graag in meegaan, omdat we vooruitstrevend zijn en graag voorop willen lopen in trends en innovatie. Wij zijn een natuurcamping met een boodschap en hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan. We ontvangen al 8 jaar achtereen de ‘Gouden Green Key’, het internationale keurmerk voor duurzame bedrijven in de recreatie- en vrijetijdsbranche.”


Voorbeeldrol

Op het hoogtepunt van het seizoen bivakkeren er op de campings zo’n 14.000 mensen. Dat levert veel afval op. "We willen het afval verantwoord inzamelen en verwerken”, aldus De Waal. "We doen al veel op dit gebied, maar als onderdeel van PWN vind ik dat we een voorbeeldrol hebben en dan kan het dus altijd nog beter. Door te kiezen voor GP Groot realiseren we een flink deel van onze milieudoelstellingen. Onze samenwerkingsovereenkomst betreft het inzamelen, verwerken en recycling van afval/grondstoffen die bij ons vrijkomen en heeft een looptijd van twee jaar met de optie om vijf keer te verlengen met een jaar. Het moge duidelijk zijn dat we ook hier gaan voor duurzaam, dus rekenen we er op dat we de komende 7 jaar met GP Groot werken”, aldus De Waal.


Totaalplan

Ronald Molenaar, verkoopleider bij GP Groot inzameling en recycling, legde een totaalplan neer bij de Kennemer Duincampings. Molenaar: "De wens vanuit de opdrachtgever was om echt aan de slag te gaan. Hun belangrijkste uitgangspunten daarbij waren; een verbeterslag in het scheiden van afval, een betere infrastructuur en logistiek en minder last voor de gast. De campings beschikken al over eigen semi-ondergrondse containers. Die hebben we dus in onze plannen geïntegreerd. Verder hebben een voorstel gedaan om het afval efficiënter en slimmer op te halen, waarbij veiligheid van de gasten voorop staat. Bovendien hebben we nagedacht om ook meer met het eigen bedrijfsafval te doen en een oplossing te bieden voor alle materialen die vrijkomen als het terrein aan het einde van het seizoen weer schoon moet worden opgeleverd. Hiervoor creëren we een afvalstraat waarmee we de gasten in staat stellen op een goede manier hun overtollige spullen in te leveren, waarbij verantwoorde verwerking de doelstelling is. Het is mooi om te zien dat er zowel vanuit de opdrachtgever als de mensen die hier op de camping verblijven veel draagvlak is voor duurzaam afvalbeheer. Er is meer bewustzijn en men wil ook echt weten wat er met het afval gebeurt. Die betrokkenheid bepaalt een groot deel van het succes.”


GP Groot inzameling en recycling

GP Groot inzameling en recycling zorgt met innovatieve en duurzame logistieke systemen voor het inzamelen, sorteren en recyclen van afval, of het direct verwerken tot eindproduct. Dit gebeurt op een milieubewuste en verantwoorde manier. GP Groot levert duurzame afvaloplossingen, die zorgvuldig aansluiten op de daaropvolgende sorteer- en recyclingprocessen.

Trefwoorden: duurzaam ondernemen, verblijfsrecreatie, campings, afval, recycling

CELTH
 






||| Nieuws |||

19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.
17/04/24
Jaarverslag Koninklijke Jaarbeurs 2023
Na een periode van drie moeizame coronajaren is er weer behoefte om elkaar te zien en te ontmoeten. Koninklijke Jaarbeurs publiceerde deze week het jaarverslag 2023. Jaarbeurs is weer volop in bedrijf.
15/04/24
Minke Rabaut in workshop 3ST
Minke Rabaut van Impuls Zeeland is toegevoegd aan de workshop 3ST tijdens het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024, op 18 april in Vlissingen
15/04/24
Uitstoot industrie omlaag maar luchtvaart omhoog
In 2023 was de uitstoot van de Nederlandse bedrijven binnen het Europese Emissiehandelssysteem (EU ETS) 13,2% lager dan in 2022. In tegenstelling tot de luchtvaart die noteerde een stijging van 11%.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...