Geplaatst op: 08-12-2015
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Werkgelegenheid in de reisbranche verschuift

Werkgelegenheid in de reisbranche verschuift
Voor het eerst sinds 2009 is de werkgelegenheid in de reisbranche licht gestegen (+3,2%). Dat blijkt uit de actuele cijfers en statistieken van het Reiswerk Dashboard. Die cijfers zijn gebaseerd op het arbeidsmarktonderzoek dat Reiswerk al jaren uitvoert binnen de reisbranche. Daaruit blijkt ook dat de functies in de reisbranche sterk verschuiven.


Reiswerk heeft op basis van haar jaarlijkse arbeidsmarktonderzoek de arbeidsmarktcijfers van het Reiswerk Dashboard geactualiseerd. Uit de cijfers blijkt dat de branche de crisis achter zich lijkt te hebben gelaten. Voor het eerst sinds 2009 nam de werkgelegenheid in de branche licht toe met 3,2%. Het aantal vacatures is vorig jaar ook voor het eerst weer toegenomen. Verder is de interne dynamiek in de branche opvallend: 9,2% van de reisprofessionals stroomde door naar een andere functie, afdeling of vestiging van het bedrijf.




Veranderde branche

Het Dashboard geeft een mooi beeld van de veranderingen in de branche. Zo is het aantal zelfstandige reisagenten gegroeid naar ruim 700. Het aandeel verkoopfuncties in de branche blijft dalen en functies op reisbureaus maken plaats voor nieuwe functies als yieldmanager, E-commercemanager, online marketeer en data-analist. De moeilijk vervulbare vacatures in de reisbranche zijn met name de ICT-functies.


"Dat is niet verwonderlijk, gezien de integratie van nieuwe technologie in de reisbranche. De veranderingen in de branche vragen om medewerkers die op de hoogte zijn van de technische mogelijkheden en nieuwe businessmodellen en die creatief, ondernemend en wendbaar zijn. De branche vraagt steeds meer om hoger opgeleide medewerkers: vorig jaar zijn er meer schoolverlaters met een hbo-diploma in de reisbranche ingestroomd dan met een mbo-diploma."


Rian Verkooijen, arbeidsmarktspecialist van Reiswerk


Veel jongeren aan het werk

Ook wat niet veranderd is komt in beeld. Zo is 41% van de reisprofessionals nog altijd jonger dan 35 jaar en dit is 5% hoger dan het landelijk gemiddelde. En de branche springt er ten opzichte van andere branches uit als het gaat om bevlogenheid en het lage ziekteverzuim. Maar liefst 95% van de reisprofessionals beveelt zijn of haar werk bij anderen aan. En 90% van de mensen die werkzaam zijn geweest in de reisbranche overweegt om terug te komen in de branche. Cijfers waar we als reisbranche trots op kunnen zijn!


Alle cijfers en overzichten over de arbeidsmarkt in de reisbranche en het filmpje zijn te vinden op http://www.reiswerk.nl/dashboard.

Link: http://www.reiswerk.nl/dashboard
Trefwoorden: reisbranche, reisbureaus, touroperators

CELTH
 






||| Nieuws |||

19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...