Geplaatst op: 07-12-2015
Bron: http://routes.vvvzeeland.nl/nl/wielrennen
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Zeeland introduceert wielergids met routes van de wind

Zeeland introduceert wielergids met routes van de wind
Maak van een nadeel een voordeel moeten ze in Zeeland hebben gedacht toen ze vijf fietsroutes van de wind ontwikkelden. Deze nieuwe routes werden tijdens het Nederlands Kampioenschap Tegenwindfietsen gepresenteerd. Alle deelnemers ontvingen uit handen van gedeputeerde Jo-Annes de Bat als eerste de Zeeuwse wielergids met daarin de 5 routes van de wind. Het NK werd trouwens gewonnen door Pico de Jager die op een gewone fiets zonder versnellingen het snelst de Oosterscheldekering met windkracht 7 tegen wist te bedwingen.


Karakteristiek voor het wielrennen in Zeeland is de voortdurende strijd met de wind. Soms meedogenloos vol in het gezicht en soms de beste vriend van de renner wanneer hij bijna letterlijk vooruit geblazen wordt. Om het recreatief wielrennen in de provincie te stimuleren ontwikkelden Routebureau VVV Zeeland en SportZeeland in samenwerking met en dankzij een bijdrage van de provincie Zeeland een vijftal bewegwijzerde wielerroutes: De routes van de wind.


"De wind is uniek voor Zeeland, soms heb je ‘m mee en soms flink tegen zoals vandaag, wind tegen is hier geen belemmering maar een uitdaging"


Gedeputeerde Jo-Annes de Bat


Zeeuwse wielergids

De routes hebben allemaal hun eigen bewegwijzering en zijn daarnaast omschreven en gebundeld in een boekje. Het boekje is gratis verkrijgbaar bij de VVV-Inspiratiepunten in Zeeland.


Veiligheid

Bij het samenstellen van routes is specifiek aandacht geschonken aan fietsveiligheid en gedragsregels. De routes zijn waar nodig en mogelijk gescheiden van het knooppuntennetwerk voor 'gewone' recreatieve fietsers. Hierbij zijn drukke fietspaden zoveel mogelijk vermeden zodat gebruikers van de routes minder ‘langzaam verkeer’ tegenkomen.


Eerbetoon aan Wouter Weylandt

In de wielergids is, als eerbetoon, 1 route vernoemd naar de Belg Wouter Weylandt. Hij verongelukte in 2011 tijdens de ronde van Italië. Wouter Weylandt heeft in 2010 de etappe Amsterdam - Middelburg van de Giro op zijn naam geschreven. Karakteristiek voor Zeeland werd ook deze etappe, net als de Tour de France etappe naar Neeltje Jans op 5 juli, getekend door de wind.

Trefwoorden: dagrecreatie, sport, fietsen, zeeland, routes, fietsroutes

CELTH
 






||| Nieuws |||

24/04/24
De Leistert is beste camping van Nederland
Recreatiepark De Leistert is door kampeerders uitgeroepen tot ‘Beste camping van Nederland’. In Belgie werd de award gewonnen door Camping Sandaya Parc La Clusure en in de Luxemburg door Camping Fuussekaul.
23/04/24
Exclusief voor leden
Eurocamp ziet kansen in Oranje sportzomer
Kampeeraanbieder Eurocamp ziet marketing- en saleskansen bij de grootste sportevenementen van het jaar: de Olympische Spelen, het EK Voetbal, de Tour de France en de Formule 1.
23/04/24
Exclusief voor leden
Geen andere weg voor horeca dan kosten doorberekenen?
In het eerste kwartaal van 2024 verhoogden restaurants en cafés hun prijzen met gemiddeld 6 procent blijkt uit cijfers van het CBS. Maar de horeca lijkt geen andere weg te zien dan de gestegen kosten door te berekenen aan de gasten.
23/04/24
Exclusief voor leden
Start vereniging mobiliteit KNV Connected Mobility
De transitie naar een groenere, efficiënter en meer vraaggestuurde mobiliteitsstructuur is in volle gang. Die transitie is hard nodig om als mobiliteitssector door te kunnen groeien en onze maatschappelijke ambities te realiseren. Daarvoor wordt KNV Connected Mobility opgestart.
23/04/24
Moskee Al Hijra  in Leiden sluit aan bij Grootste Museum
Op vrijdag 3 mei sluit de Al Hijra Moskee in Leiden zich aan en wordt hiermee de 23ste ‘museumzaal’.
22/04/24
Exclusief voor leden
Nieuwe waterattractie voor Bellewaerde
Het Vlaamse attractiepark Bellewaerde heeft een nieuwe waterattractie. Amazonia ligt in het hart van de nieuwe zone ‘Mundo Amazonia waar in totaal 21 miljoen euro is geïnvesteerd.
19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
06/06/24
06/06/24 t/m 06-06-24: Nationaal Congres Citymarketing
Het Nationaal Congres Citymarketing heeft dit jaar als thema: Talent & Impacts. Gaststad is dit ...