Geplaatst op: 15-11-2015
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Matthijs Zeelenberg verlengt kustlijnen met eilanden

Matthijs Zeelenberg verlengt kustlijnen met eilanden
Mathijs Zeelenberg
Pleisureworld organiseerde op de Recreatievakbeurs in Hardenberg een congres over de toekomst van de bungalowsector. Met drie sprekers die elk vanuit hun eigen expertise de uitdagingen voor de sector belichtten. Op het NRIT Media Vrijetijdsplatform besteden we in drie artikelen aandacht aan dit congres. De afgelopen twee dagen stonden Jeroen van Mierlo van Liberty Resorts en Klaas Odink van Van Wijnen Recreatiebouw centraal en vandaag sluit architect Matthijs Zeelenberg de reeks af.

Zeelenberg is in recreatieland een wereldberoemde architect die in Nederland furore maakte met zijn eerste park Port Zelande. Dat park is inmiddels aan de eerste grote renovatie toe maar ook Buitenpark Duynhille, Buitenhof Domburg,  Delta Plaza op Neeltje Jans en Cape Helius zijn van zijn hand. Intussen is Zeelenberg volop met nieuwe projecten aan de slag. Een stuk land met de bulldozer bouwrijp maken, is er bij Zeelenberg niet bij. Hele eilandenrijken worden ontwikkeld waarbij het meest in het oog springende project Brouwerseiland is. Inmiddels is Zeelenberg niet alleen actief als architect maar ook als ontwikkelaar.


Nederland doet te weinig met delta

Die liefde voor projecten met eilanden ankert bij Zeelenberg in zijn visie dat mensen het liefst aan het water wonen en je met eilanden de kustlijn significant kunt verlengen. Zeelenberg verbaasde zich openlijk of het feit dat we in Nederland eigenlijk betrekkelijk weinig met onze mooie delta doen.


Florida als lichtend voorbeeld voor Zeeland

Zeelenberg is de recreatie wel ontstegen en ontwerpt ook dorpjes waar de scheiding tussen wonen en recreëren steeds vager wordt. Florida is zijn grote voorbeeld waar een straatarme staat door de introductie van de wooneconomie juist een van de rijkste Amerikaanse economieën werd. "We moeten anders gaan denken over de inrichting van onze woonomgeving. We kunnen veel meer kwaliteit toevoegen voor hetzelfde geld”, hield hij het publiek voor. Het ontwikkelen van een wooneconomie kan een oplossing zijn voor krimpgebieden worden die worden geconfronteerd met het verlies van vitaliteit van kernen. Zeeland kan volgens Zeelenberg het Florida van de Lage Landen worden. Maar dan moeten we volgens Zeelenberg de monotonie van onze kust wel durven doorbreken.



Eerst natuur toevoegen

Wie bang is dat de projecten van Zeelenberg natuur vernietigen, hoeft niet ongerust te zijn. Kern in de visie van Zeelenberg is juist dat eerst natuur wordt toegevoegd. Geld voor natuurontwikkeling hoeft geen probleem te zijn als de eigenaar de grond in erfpacht geeft. Voor het geld wat je dan bespaart, kun je makkelijk de natuurontwikkeling betalen. Ook een andere grondpolitiek van gemeenten kan veel geld vrijmaken voor natuurontwikkeling. "Gemeenten moeten direct stoppen met het kopen van goedkope landbouwgrond en die voor de hoofdprijs aan projectontwikkelaars verkopen. Zo creëer je geen duurzame leefomgeving”, stelde Zeelenberg.



Kern van de visie van Zeelenberg is dat de mens als individu centraal moet staan. Vervolgens moet je dorpen een kustlijn geven en natuur ontwikkelen om een aantrekkelijke woonomgeving te realiseren.



Eilandenrijk aan de Brouwersdam

Zeelenberg was met een paar mooie projecten naar Hardenberg afgereisd die hij met plezier wilde delen. Meest in het oog springende project is het eilandenrijk dat Zeelenberg aan de binnenzijde van de Brouwersdam gaat bouwen. In 2016 moeten de eerste eilanden worden opgespoten. De huizen krijgen allemaal een eigen strandje, ruime veranda's, twee tot vier slaapkamers met eigen badkamers en een eigen ligplaats voor de boot. Parkeren kan bij het huis in een duinpannetje zodat de auto's minder zichtbaar zijn. De huizen zelf hebben geen gangen, wat Engelsen heel mooi ‘open plan’ noemen. Zeelenberg pleitte ook voor meer avontuur in de woningen. Een bedstee is razend populair en ook een slaaptil met een bed van 2x5 meter kan op veel enthousiasme van de gasten rekenen.



Wonen midden in de natuur

Zeelenberg denkt dat er veel animo is voor zijn projecten. ‘Wonen midden in de natuur’ noemt hij het en hij verwacht dat mensen die nu in Spijkenisse of Hoogvliet wonen er graag een kwartiertje extra voor willen rijden. Op Brouwerseiland mag 50% van de huizen het hele jaar door worden bewoond. Jammer is dan weer wel dat je er niet ingeschreven mag staan. Alle huizen hebben een eigen strand dat overigens wel openbaar toegankelijk is. Volgens Zeelenberg verkoopt het project zich vanzelf en zijn de duurste en meest exclusieve huizen al gereserveerd.


Forse economische impuls voor de regio

Het project moet de regio een forse economische impuls geven. Zo heeft het Kenniscentrum Kusttoerisme berekend dat Brouwerseiland de regio jaarlijks 42 miljoen euro oplevert, na de realisatie biedt het werk aan 525 fte (circa 870 banen) waarvan 50% in de regio.


Oude eilanden en kreken herstellen

In Kortgene aan het Veerse Meer heeft Zeelenberg een bijzonder project omhanden waar 170ha polder onder water wordt gezet. Hij laat zich in dat gebied leiden door oude kaarten en gaat daar de oude kreken en eilanden herstellen. Er komen 400 woningen zonder nieuwe centrumvoorzieningen. Die zijn al in het bestaande dorpje aanwezig en worden op kosten van de projectontwikkelaar gerevitaliseerd.


Punt West al bijna gerealiseerd

Wie denkt dat deze projecten allemaal luchtfietserij zijn, kan al een kijkje nemen bij het al grotendeels gerealiseerde Punt West Hotel en Beach Resort bij Ouddorp. Ook hier grote veranda's met plafondverwarming en uitzicht over het water. De huizen gingen als warme broodjes over de toonbank en volgend jaar is het hele park af.



Nieuwe huizen moeten voorzieningen in stand houden

Spectaculair is het planidee Scharrezee bij Stellendam. Ook hier stelt Zeelenberg een eilandenrijk voor. Bijzonder is dat het hier niet om een recreatieproject gaat maar een woningbouwproject die mensen uit de Zuidelijke Randstad moet lokken. Dit plan moet organisch groeien met 200 tot 300 woningen per jaar. Uiteindelijk moet het plan de regio 10.000 nieuwe inwoners opleveren die essentieel zijn voor het in stand houden van de voorzieningen. De regio komt met de nieuwe inwoners net boven de kritische grens van 60.000 inwoners


Is Nederland klaar voor permanent recreatief wonen?

Zeelenberg introduceerde aan het eind van zijn betoog een term die we al heel wat jaren niet meer zijn tegengekomen: ‘permanent recreatief’ wonen in tegenstelling tot puur recreatief verblijven zoals bij Center Parcs of Landal GreenParks. Maar voordat permanent recreatief wonen mogelijk is, moet de strikte scheiding tussen verblijfsrecreatie en wonen verdwijnen en dan hebben we nog een hele lange weg te gaan. Dat houdt Zeelenberg evenwel niet tegen en hij bouwt langzaam maar zeker aan een Zeeuws Florida.

Link: http://www.zeelenbergarchitectuur.nl/home
Trefwoorden: verblijfsrecreatie, bungalowparken, wonen, zeeland

CELTH
 






||| Nieuws |||

17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.
17/04/24
Jaarverslag Koninklijke Jaarbeurs 2023
Na een periode van drie moeizame coronajaren is er weer behoefte om elkaar te zien en te ontmoeten. Koninklijke Jaarbeurs publiceerde deze week het jaarverslag 2023. Jaarbeurs is weer volop in bedrijf.
15/04/24
Minke Rabaut in workshop 3ST
Minke Rabaut van Impuls Zeeland is toegevoegd aan de workshop 3ST tijdens het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024, op 18 april in Vlissingen
15/04/24
Uitstoot industrie omlaag maar luchtvaart omhoog
In 2023 was de uitstoot van de Nederlandse bedrijven binnen het Europese Emissiehandelssysteem (EU ETS) 13,2% lager dan in 2022. In tegenstelling tot de luchtvaart die noteerde een stijging van 11%.
15/04/24
Inchecken met betaalpas in buurtbus
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van vervoerder Arriva.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...