Geplaatst op: 16-11-2015
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Draagvlak voor Girostart 2016 groeit

Draagvlak voor Girostart 2016 groeit
Drukte bij de finish van de Giro in 2010 in Middelburg

Het draagvlak in Gelderland bij zowel toeristen als inwoners voor de start van de Giro in 2016 is het afgelopen jaar alleen maar gegroeid. Een overgrote meerderheid (86% - +8%) vindt het positief dat de Giro naar Gelderland komt. Maar 16% (-12%) vindt het onnodig dat Gelderland de start organiseert. Het aantal inwoners en toeristen dat de plannen voor het Hemelvaartweekend aanpast om het evenement mee te kunnen maken is een stuk groter dan de groep die de provincie vanwege het evenement ontvlucht. Van elke twee Gelderlanders die speciaal voor de Giro d’Italia thuisblijven, verlaat er één de provincie om dit evenement juist te ontlopen.


Dat Gelderland internationaal in de belangstelling komt te staan en het imago van de provincie wordt vergroot, vinden de respondenten minder belangrijk dan in 2014. Dat blijkt uit onderzoek van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen onder zowel bewoners als toeristen in Gelderland waar NRIT Media vrijdagmiddag al over publiceerde. 


Deel blijft speciaal thuis

Voor een groot deel van de inwoners van Gelderland heeft de komst van de Giro d’Italia geen invloed op hun vrijetijdsplannen voor het Hemelvaartsweekend. Een deel laat weten wel hun plannen aan te passen. Het merendeel van deze mensen zou voor het evenement speciaal thuis blijven om de komst van de wielrenners mee te maken. De minderheid zal de provincie juist gaan verlaten vanwege de Giro.


Toeristen komen speciaal voor evenement terug naar Gelderland

De toeristen die Gelderland bezoeken zijn gevoeliger voor de komst van de Giro d’Italia blijkt uit het feit dat een groter deel zijn of haar vrijetijdsgedrag zou aanpassen vanwege het evenement. Bijna al deze mensen doen dat omdat ze het evenement graag zouden willen meemaken en speciaal voor het evenement terug zouden komen. Een minderheid geeft aan dat de start van de Giro d’Italia een reden voor ze is om juist weg te blijven uit Gelderland.


Zorgen over drukte en hoge prijzen

Inwoners van Gelderland maken zich vooral zorgen om overlast en drukte op de wegen en rondom toeristische attracties. Een kleiner deel is bang voor hogere prijzen in horeca of verblijfsrecreatie en maakt zich zorgen om veiligheid rondom het evenement. Ook de toeristen geven aan dat ze vooral overlast en (verkeers)drukte vrezen en in mindere mate hogere prijzen bij vrijetijdsattracties. Een klein deel maakt zich zorgen om de veiligheidsrisico’s.


Evenement moet mensen op de fiets krijgen

De Gelderlanders vinden vooral dat de komst van de Giro d’Italia ervoor moet gaan zorgen dat meer mensen gaan fietsen. Daarnaast vinden de inwoners van Gelderland het ook belangrijk dat de Gelderse economie gestimuleerd wordt. Uit het haalbaarheidsonderzoek van de HAN blijkt dat de komst van de Giro d’Italia zorgt voor een additionele bestedingseffect van ruim 11 miljoen euro. Wat verder opvalt is dat de Gelderlanders het minder belangrijk vindt dat de regio internationale belangstelling krijgt en dat het imago van Gelderland wordt verbeterd. Deze scores zijn in dit onderzoek opvallend lager dan in het onderzoek uit 2014. Ook hoeft de komst van de Giro d’Italia voor slechts een minderheid van de respondenten te zorgen voor meer sociale cohesie en verbinding tussen Gelderlanders.

Link: http://www.nritmedia.nl/kennisbank/35434
Trefwoorden: sport, evenementen, sportevenementen, wielrennen, gelderland

CELTH
 






||| Nieuws |||

23/04/24
Exclusief voor leden
Eurocamp ziet kansen in Oranje sportzomer
Kampeeraanbieder Eurocamp ziet marketing- en saleskansen bij de grootste sportevenementen van het jaar: de Olympische Spelen, het EK Voetbal, de Tour de France en de Formule 1.
23/04/24
Exclusief voor leden
Geen andere weg voor horeca dan kosten doorberekenen?
In het eerste kwartaal van 2024 verhoogden restaurants en cafés hun prijzen met gemiddeld 6 procent blijkt uit cijfers van het CBS. Maar de horeca lijkt geen andere weg te zien dan de gestegen kosten door te berekenen aan de gasten.
23/04/24
Exclusief voor leden
Start vereniging mobiliteit KNV Connected Mobility
De transitie naar een groenere, efficiënter en meer vraaggestuurde mobiliteitsstructuur is in volle gang. Die transitie is hard nodig om als mobiliteitssector door te kunnen groeien en onze maatschappelijke ambities te realiseren. Daarvoor wordt KNV Connected Mobility opgestart.
23/04/24
Moskee Al Hijra  in Leiden sluit aan bij Grootste Museum
Op vrijdag 3 mei sluit de Al Hijra Moskee in Leiden zich aan en wordt hiermee de 23ste ‘museumzaal’.
19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...