Geplaatst op: 07-11-2015
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

De Toeristisch Samenwerkingsverband Award: Ontspannend van Aa tot Hunze

Hoe een themajaar bijzondere cross-sectorale samenwerking kan aanjagen

De Toeristisch Samenwerkingsverband Award: Ontspannend van Aa tot Hunze
Hoe wordt er in Nederland in de toeristisch-recreatieve sector samengewerkt? Die vraag was de aanleiding tot het instellen van de Toeristisch Samenwerkingsverband Award door Pleisureworld en NRIT Media. Dat we moeten samenwerken voor een betere klantbeleving is evident maar in hoeverre zijn bedrijven en organisaties bereid om over hun eigen schaduw te springen om samen meer te bereiken? Dat vraagt om lef en vertrouwen. En dat was er volop want ruim 15 bedrijven gaven zich op voor deze gloednieuwe award. Ook de kwaliteit van de inzendingen was hoog en er werd verrassend goed en inventief samengewerkt waarbij ook buiten de sector partners werden gezocht.


Eergisteren beet het Camping en Bungalow Overleg Twente het spits af, gisteren was de samenwerking Maasmeanders in Noordoost-Brabant aan de beurt en vandaag besluiten we met de winnaar Ontspannend van Aa tot Hunze


Themajaar als aanjager

De aanleiding tot intensieve en vaak verrassende samenwerkingsprojecten in deze regio was eigenlijk heel eenvoudig. De gemeente Aa en Hunze heeft elk jaar een themajaar en in 2015 was recreatie en toerisme na veel zeuren eindelijk aan de beurt. En dat lange wachten beschaamde de sector niet want ze hebben het groots aangepakt met als kroon op het werk het winnen van de eerste Toeristisch Samenwerkingsverband Award.


Veel cross-sectorale samenwerking

Met het themajaar had de sector de kans om zichzelf extra in het zonnetje te zetten en extra budget vanuit de overheid hielp ook een handje mee. De sector heeft direct voor recreatie en toerisme in de breedste zin des woords gekozen en nadrukkelijk de verbinding gezocht met sport, cultuur en natuur. Alle activiteiten vonden plaats onder de slogan 'Ontspannend van Aa tot Hunze'. Bijzonder was de verbinding tussen unusual suspects want wat dacht u van de combi verblijfsrecreatie-kunst, groepsaccommodatie-circus of culinair-dagrecreatie?


"Recreatieondernemers, MKB, kunst en cultuur, sport, terreineigenaren en de gemeenten hebben elkaar gevonden in het themajaar van Recreatie en Toerisme, onder de noemer Ontspannend van Aa tot hunZe.”


Gerda Kamps van de projectgroep Ontspannend van Aa tot HunZe



Cross-over verblijfsrecreatie-kunst: KunstKeten

Zo ging camping Gieten samenwerken met diverse kunstenaars samenwerken in het project KunstKeten. Vier mobiele keten zijn beschilderd door kunstenaars en omgetoverd tot een overnachtingslocatie. In samenwerking met gemeente, Staatsbosbeheer en het Drentse Landschap zijn bijzondere locaties gekozen waar overnacht kan worden in een KunstKeet. Dat ging natuurlijk niet zonder slag of stoot want het is in Nederland niet eenvoudig om in natuurgebieden zomaar tijdelijke accommodaties te plaatsen. Zowel natuurbeheerders als overheden sprongen over hun schaduw en maakten het mogelijk. In feite is het gelukt om in Nederland wildkamperen te legaliseren. Bijzonder is verder dat bewust schaarste is gecreëerd en werd samengewerkt met jonge ondernemers.



Cross-over verblijfsrecreatie- dagrecreatie-circus: Circus Bombari

Een kindercircus uit Assen zocht een geschikte locatie voor een zomerkamp en vond onderdak bij de Boerhaarshoeve in Grollo. De kruisbestuiving was optimaal. Het circus gaf clinics en workshops voor de gasten van diverse campings en maneges in de gemeente die ook aan de voorstelling deelnamen. Een pure win-win-situatie. Het circus had onderdak en publiek voor de zomer en de gasten een perfecte en bijzondere beleving.



Cross-over groepsaccommodatie-sportvereniging: ATB Weekendarrangement Hondsrug Trails

Ook voor ATB-ers was er in het themajaar heel wat te beleven. Zo ontwikkelden drie groepsaccommodaties een ATB trektocht door de regio waar de samenwerking werd gezocht met plaatselijke ATB-vereniging die zorgde voor de logistiek. De Hondsrug Trail was in het eerste jaar al een succes.



Cross-over horeca-dagrecreatie-retail: Culinair Aa en Hunze on Tour

Horeca Nederland introduceerde een culinaire fietsroute met een driegangenmenu, een culinair concert en een culinaire tour. Daarmee verbond de horeca zich met routegebonden recreatie en deden retail en catering ook nog mee.



Cross-over sport-sport-verblijfsrecreatie: Run van Gieten

Samengewerkt werd er ook in de sport. Zo maakte de Run van Gieten samen met drie andere loopevenementen in de regio een regionaal klassement. De Super Prestige Gieten mocht in het themajaar op veel landelijke televisieaandacht rekenen. En ook hier werd weer volop samengewerkt en elkaar wat gegund. De campingeigenaar ging met vakantie en vroeg collega’s de vele campers die op het evenement afkwamen op te vangen. Alleen al die verandering van denken is waardevol.

Het is volgens Gerda belangrijk dat ondernemers over hun eigen schaduw heen springen. "Daardoor zijn veel nieuwe samenwerkingen ontstaan. Positief is ook dat gedurende het jaar nog veel ondernemers zijn aangehaakt.”



En na het themajaar?

Omdat 2016 in de gemeente het jaar van de ondernemer wordt krijgt 'Ontspannend van Aa tot Hunze' ook volgend jaar een vervolg. De naam verdwijnt en maakt weer plaats voor Hondsrug Drenthe. Voor de toeristen die zich in het gebied bevinden enorm zichtbaar door de voordeelkaart met diezelfde naam die gratis aan verblijfsgasten wordt uitgereikt. MKB-bedrijven en dagattracties in de regio kunnen via kortingen op de kaart toeristen bereiken. De site van de voordeelkaart heeft een consumentenzijde waar alle kortingen en aanbiedingen op staan vermeld. De ondernemers kunnen aan de achterzijde van het systeem altijd aanbiedingen plaatsen. Wat ook blijft is de gezamenlijke evenementenkalender.


Tips

  • Gebruik het momentum van een themajaar
  • Stimuleer onconventionele samenwerkingen
  • Spring over je eigen schaduw
  • Zorg voor een vervolg

Link: https://www.aaenhunze.nl/vanaatothunze/Ontspannend
Trefwoorden: samenwerking, drenthe

CELTH
 






||| Nieuws |||

17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.
17/04/24
Jaarverslag Koninklijke Jaarbeurs 2023
Na een periode van drie moeizame coronajaren is er weer behoefte om elkaar te zien en te ontmoeten. Koninklijke Jaarbeurs publiceerde deze week het jaarverslag 2023. Jaarbeurs is weer volop in bedrijf.
15/04/24
Minke Rabaut in workshop 3ST
Minke Rabaut van Impuls Zeeland is toegevoegd aan de workshop 3ST tijdens het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024, op 18 april in Vlissingen
15/04/24
Uitstoot industrie omlaag maar luchtvaart omhoog
In 2023 was de uitstoot van de Nederlandse bedrijven binnen het Europese Emissiehandelssysteem (EU ETS) 13,2% lager dan in 2022. In tegenstelling tot de luchtvaart die noteerde een stijging van 11%.
15/04/24
Inchecken met betaalpas in buurtbus
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van vervoerder Arriva.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...