Geplaatst op: 29-10-2015
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Flevoland en Lelystad combineren dijkversterking met uitbreiding recreatieve voorzieningen

Flevoland en Lelystad combineren dijkversterking met uitbreiding recreatieve voorzieningen
De gemeente Lelystad en de provincie Flevoland pakken de versterking van de Houtribdijk aan om de recreatieve voorzieningen rond de dijk te versterken. Deze dijk tussen Lelystad en Enkhuizen vormt de scheiding IJsselmeer en Markermeer. Beide partijen zien kansen voor de aanleg van een surfstrand en uitbreiding van het Mountaindijk-parcours en de realisatie van een Waterwandelroute. Zowel Provinciale Staten als de Lelystadse gemeenteraad krijgen op korte termijn een investeringsvoorstel voorgelegd. De aanleg van de recreatieve voorzieningen kost € 2,5 miljoen.

"Ik ben blij met de kans die de dijkversterking ons biedt. Door werk met werk te maken kunnen we slim een aantal toeristische voorzieningen aanleggen. Deze voorzieningen kunnen zorgen voor extra werkgelegenheid en extra inkomsten voor de regio, blijkt uit een onderzoek dat we samen met de gemeente Lelystad hebben laten doen.”


Gedeputeerde provincie Flevoland, Jaap Lodders


Vijf concrete plannen
Het plan bevat vijf concrete plannen die het toerisme aan de Lelystadse kust kunnen versterken, in samenwerking met verschillende (maatschappelijke) partners:
  1. Een verkenning met Rijkswaterstaat van de mogelijkheid om een zandstrand bij de strekdam (nabij Exposure) aan te leggen, dat uitermate geschikt is voor kite- en windsurfers;
  2. Verbetering van de faciliteiten voor riviercruises, zoals de voorzieningen in Bataviahaven;
  3. De Oostvaardersdijk wordt opnieuw ingericht, met onder meer een wandel- en fietsboulevard;
  4. De aanleg van een aansprekende, educatieve waterwandelroute van 8 kilometer langs de Lelystadse kust;
  5. De Mountaindijk-route wordt beter benut en de mogelijkheid tot uitbreiding wordt samen met waterschap Zuiderzeeland onderzocht, zodat deze op termijn kan uitgroeien tot een unieke route met (inter)nationale aantrekkingskracht.

"Door te investeren in de diverse projecten en door samen te werken met de provincie en overige partners, leveren we een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de kust als toeristisch gebied. Een aantal van deze projecten is voortgekomen uit initiatieven van onze inwoners, die wij hiermee ondersteunen en die een mooie bijdrage leveren aan de recreatieve voorzieningen aan de kuststrook en de werkgelegenheid.


Wethouder Lelystad, Ed Rentenaar


Meerdere doelen
Met de ontwikkeling van bovengenoemde plannen worden meerdere doelen bereikt. De werkgelegenheid wordt gestimuleerd, het vrijetijdsaanbod wordt uitgebreid, het voorzieningenniveau wordt verhoogd, grote watersportevenementen vergroten de naamsbekendheid van Lelystad en Flevoland en de natuurwaarden kunnen beter worden beschermd. Gedeputeerde toerisme Michiel Rijsberman is erg tevreden met deze ontwikkeling: ”Het strand heeft bijvoorbeeld de potentie om een (kite)surflocatie van internationale betekenis te worden, waar recreanten prima uit de voeten kunnen, maar waar ook internationale wedstrijden een plek kunnen vinden.”

Kosten
De totale investeringskosten van de in het onderzoek uitgewerkte voorstellen bedragen bijna € 2,5 miljoen. Daarvan brengt de gemeente 1 miljoen euro in en de provincie zo’n 1,3 miljoen. Daarnaast dragen externe partners bij. Voor de provincie maakt het deel uit van de totale financiering van de versterking van de Houtribdijk waar de provincie 2,7 miljoen euro in investeert. Als de totale financiering rond is, vindt uitvoering plaats in de periode 2015-2019.
Trefwoorden: dagrecreatie, flevoland, crossover, dijkversterking

CELTH
 





||| Nieuws |||

27/03/24
Uitbreiding KLM-busdienst
Vanaf 31 maart wordt de KLM-busdienst Nijmegen – Arnhem - Schiphol uitgebreid met één extra dienst naar dagelijks twee omlopen.
27/03/24
My First Smartphone Festival krijgt waarschijnlijk vervolg
De eerste editie van My First Smartphone Festival bij Beeld & Geluid heeft afgelopen weekend ruim 2200 bezoekers getrokken. Verspreid over vier dagen, van donderdag tot en met zondag, leerden kinderen, hun ouders en docenten over hoe om te gaan met je allereerste telefoon.
27/03/24
Exclusief voor leden
Drie Van Goghs lang te zien in Rijksmuseum Amsterdam
Het Rijksmuseum krijgt drie extra troeven in handen, drie Van Goghs. Het museum is vaak een onderdeel voor de vele toeristen die naar Nederland komen. Zij willen vast ook graag die langdurige bruiklenen zien.
26/03/24
Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM
Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen per 25 maart.
26/03/24
Reiziger wil directe vlucht
Luchtvaartreizigers hechten aan een rechtstreekse verbinding naar de eindbestemming. Het overgrote deel van alle vliegreizen kent dan ook geen overstap tijdens de reis. Bij vliegreizen van meer dan 6 uur biedt een overstap vaker een aantrekkelijk alternatief.
26/03/24
Zo krijgt het thema duurzaamheid voet aan de grond in de reisbranche
Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut en de noodzaak van duurzaam leven. Met duurzaam wordt een leefstijl bedoeld die een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat. In andere woorden: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de natuur zo min mogelijk te lijden heeft onder het gedrag van de mens?
25/03/24
Is het de moeite waard om te investeren in betrouwbare service voertuigen voor uw resort/park?
Als het gaat om het runnen van een resort of park, kan het belang van betrouwbaar transport niet genoeg benadrukt worden. Of het nu gaat om het vervoer van gasten over uitgestrekte gebieden of om de mobiliteit van het personeel voor verschillende taken, duurzame en goed onderhouden service voertuigen zijn essentieel voor een soepel verloop van uw faciliteit. Maar is het verstandig om te investeren in duurzame servicevoertuigen en hoe vaak moeten ze worden onderhouden?
25/03/24
Exclusief voor leden
Hotel Noordsee sluit zich aan bij Fletcher
Hotelketen ziet een wens in vervulling gaan met een hotel op Waddeneiland Ameland. Per 1 april zal bij Hotel Noordsee de vlag van Fletcher Hotels in top gaan.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...