Geplaatst op: 16-10-2015
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Ondernemen in de natuur, kans of kansloos?

Ondernemen in de natuur, kans of kansloos?
Afgelopen vrijdag organiseerde de Groene Koepel ter gelegenheid van haar 40-jarig bestaan en de fusie van Stichting Natuurkampeerterreinen met Stichting Trekkershutten tot Stichting De Groene Koepel het congres Natuurlijk Ondernemen, de toekomst van uw recreatiebedrijf. De Groene Koepel, te gast in de natuur, ging in Fort Voordorp bij Utrecht samen met een keur aan sprekers en de aanwezigen op zoek naar de balans tussen mens, natuur en opbrengst.  In een serie artikelen op het NRIT Media Vrijetijdsplatform hebben we deze week verslag gedaan van het congres. Een overzicht van de artikelen:

Alleen de meest wendbare bedrijven zullen overleven - Keynote van Jan Rotmans op congres Natuurlijk Ondernemen

Helaas voor de aanwezige Natuurkampeerterreinondernemers had Rotmans zijn bijdrage toegespitst op vakantieparken en niet op Natuurkampeerterreinen en Trekkershutten. Toch gaf zijn peptalk voor iedereen genoeg inspiratie om met innovatie en verandering aan de slag te gaan. Dat is volgens Rotmans hard nodig want de kans dat bedrijven die niet op de tijdgeest meebewegen overleven, is heel erg klein. Iedere ondernemer moet zichzelf bovendien de vraag stellen of hij of zij in deze tijd nog zou starten. Direct een prikkelende vraag van Rotmans bij de start van een gedreven betoog dat tot doel had mensen wakker te schudden.

Nationale Parken moeten internationaal topmerk worden  - EZ op zoek naar vijf parken met de potentie voor Nationaal Park van Wereldklasse
Janneke van Montfort, binnen het ministerie van Economische Zaken verantwoordelijk voor het programma Nationale Parken vertelde in de parallelsessie 'Kan verblijfsrecreatie in de natuur positief uitpakken voor de natuur' de stand van zaken rond het project om Nationale Parken van wereldklasse in Nederland te ontwikkelen.

Bijzondere publiek-private samenwerking bij Waterdunen - Hoe een droom werkelijkheid werd

Lies Dekker van de provincie Zeeland kwam het project Waterdunen in Zeeuws-Vlaanderen toelichten. Een project waar de provincie wegens lokale weerstand het voortouw nam, veiligheid, natuur en recreatie hand in hand gaan, Molecaten modulaire en herbruikbare recreatiewoningen bouwt en de regio een flinke impuls krijgt.

Hoe je met aandacht veel stakeholders dezelfde richting in kunt krijgen - Project Salmsteke aan de Lek komt langzaam maar zeker van de grond
Laurens Roose van LRAU Advies is al een paar jaar bezig met het project Salmsteke onderdeel van UiterWaardenRecreatie. Een bestaand recreatiegebied aan de Lek bij Lopik uit de jaren zeventig moet worden gerevitaliseerd waarbij het tevens mogelijk moet worden om in de rivier te zwemmen. Dat is nu vanwege de drukke scheepvaart levensgevaarlijk en niet toegestaan. Een tweede geul die in een oude rivierarm) wordt uitgegraven moet zwemmen in de rivier mogelijk maken. De vele stakeholders maken een dergelijk project niet makkelijk maar zeker niet onmogelijk. Laurens had daarvoor een bijzondere aanpak gekozen.

Kan nieuwe verblijfsrecreatie geld voor de natuur opleveren?
Nico Beun van het programma Natuur, Landschap en Ruimte van het InnovatieNetwerk kwam het concept Krugerpark.nl toelichten. Essentie van het concept Krugerpark.nl is dat gasten voor een overnachting op een unieke locatie in de natuur meer willen betalen en die meeropbrengst ten goede komt aan de natuur. Grote vraag binnen dit project was 'Kan natuurbeheer worden betaald uit de inkomsten uit verblijfsrecreatie'.

Conclusies parallelsessies
De organisatie had naast een aantrekkelijk plenair programma een indrukwekkend aantal sprekers  voor de parallelsessies weten te strikken. Die waren opgedeeld in vijf verschillende thema's rond de centrale vraag van het congres: 'Hoe ziet de (duurzame) verblijfsrecreatie er in de toekomst uit. Aan het eind van de dag deden de voorzitters verslag van de bevindingen.

A   Hoe kan ik economische en ecologische meerwaarde geven aan mijn locatie?
Kees Hogervorst

–    het begrip 'economie' moet worden vervangen door 'waarde'
–    maak de omgeving 'eetbaar' om zo het bewustzijn voor de omgeving te vergroten
–    creëer een identiteit van de omgeving en laat verhalen daarin een belangrijke rol spelen
–    zorg dat vakantiegangers zich de vakantie eigen maken en creëer zo een blijvende herinnering
–    leer van de omgeving

B    Hoe word ik als ondernemer verleid om te investeren in de natuur?
Arthur Helling

–    we zoeken de oplossing te veel in traditionele ontwikkelingen
–    we zijn veel te individualistisch bezig, werken nauwelijks samen met collega's of andere branches
–    we moeten op een andere manier naar de toekomst kijken
–    misschien moeten we als verblijfsrecreatie juist geld krijgen om de natuur te beheren in plaats van dat wij als branche worden uitgemolken

C    Hoe creëer je als ondernemer ruimte om te ondernemen?
Jan Klop

–    het werkelijke kapitaal van je onderneming is je klantenbestand, dat moet je veel meer inzetten
–    de cooperatieve gedachte moet veel meer worden ontwikkeld
–    overheid en bedrijfsleven moeten veel meer samen optrekken en de herinrichting van de openbare ruimte koppelen aan bedrijfsontwikkeling
–    breng het verhaal naar de menselijke maat

D    Kan verblijfsrecreatie in de natuur positief uitpakken voor de natuur?
Marien Borgstein

–    verblijfsrecreatie doet al veel aan herstel en beheer
–    er zijn afromingsmogelijkheden richting natuur, denk aan het idee Krugerpark.nl
–    daarvoor kunnen bijvoorbeeld Green Deals worden ingezet
–    Nationale Parken moeten hun eigen usp meer onder de aandacht brengen en meer focus op de binnenlandse markt brengen
–    moet je de overheidsbijdrage voor natuur wel ter discussie stellen?

E    Andere wijze van waardecreatie, wat kunnen we leren van andere sectoren?
Hans Hillebrand

–    erfgoed is daarbij heel erg belangrijk
–    desnoods ga je alleen samenwerken
–    innoveer continu, zorg wel dat het bij je past en vermijd kopieergedrag
–    met natuur kun je geld verdienen
–    onze Nationale Parken zijn top down aangewezen, ze moeten veel meer bottom-up worden

Trefwoorden: verblijfsrecreatie, dagrecreatie, natuur, nieuwe verdienmodellen, natuurontwikkeling

CELTH
 





||| Nieuws |||

27/03/24
Uitbreiding KLM-busdienst
Vanaf 31 maart wordt de KLM-busdienst Nijmegen – Arnhem - Schiphol uitgebreid met één extra dienst naar dagelijks twee omlopen.
27/03/24
My First Smartphone Festival krijgt waarschijnlijk vervolg
De eerste editie van My First Smartphone Festival bij Beeld & Geluid heeft afgelopen weekend ruim 2200 bezoekers getrokken. Verspreid over vier dagen, van donderdag tot en met zondag, leerden kinderen, hun ouders en docenten over hoe om te gaan met je allereerste telefoon.
27/03/24
Exclusief voor leden
Drie Van Goghs lang te zien in Rijksmuseum Amsterdam
Het Rijksmuseum krijgt drie extra troeven in handen, drie Van Goghs. Het museum is vaak een onderdeel voor de vele toeristen die naar Nederland komen. Zij willen vast ook graag die langdurige bruiklenen zien.
26/03/24
Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM
Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen per 25 maart.
26/03/24
Reiziger wil directe vlucht
Luchtvaartreizigers hechten aan een rechtstreekse verbinding naar de eindbestemming. Het overgrote deel van alle vliegreizen kent dan ook geen overstap tijdens de reis. Bij vliegreizen van meer dan 6 uur biedt een overstap vaker een aantrekkelijk alternatief.
26/03/24
Zo krijgt het thema duurzaamheid voet aan de grond in de reisbranche
Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut en de noodzaak van duurzaam leven. Met duurzaam wordt een leefstijl bedoeld die een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat. In andere woorden: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de natuur zo min mogelijk te lijden heeft onder het gedrag van de mens?
25/03/24
Is het de moeite waard om te investeren in betrouwbare service voertuigen voor uw resort/park?
Als het gaat om het runnen van een resort of park, kan het belang van betrouwbaar transport niet genoeg benadrukt worden. Of het nu gaat om het vervoer van gasten over uitgestrekte gebieden of om de mobiliteit van het personeel voor verschillende taken, duurzame en goed onderhouden service voertuigen zijn essentieel voor een soepel verloop van uw faciliteit. Maar is het verstandig om te investeren in duurzame servicevoertuigen en hoe vaak moeten ze worden onderhouden?
25/03/24
Exclusief voor leden
Hotel Noordsee sluit zich aan bij Fletcher
Hotelketen ziet een wens in vervulling gaan met een hotel op Waddeneiland Ameland. Per 1 april zal bij Hotel Noordsee de vlag van Fletcher Hotels in top gaan.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...