Geplaatst op: 25-08-2015
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Actuele thema’s centraal in nieuwste editie van Vrijetijdstudies

Actuele thema’s centraal in nieuwste editie van Vrijetijdstudies

Afgelopen maand verscheen de nieuwste editie van Vrijetijdstudies. In deze editie gedegen artikelen en bijdragen rond veel actuele thema’s zoals de drukte op toeristische hotspots, de gevaren van social media en hoe je samenwerkingsverbanden levend houdt.


In deze editie van Vrijetijdstudies aandacht voor de druk van toeristen op het stadscentrum van Amsterdam en de mogelijke rol van Airbnb-hosts bij het spreiden van toeristen, de rol die sociale media kunnen spelen in de reputatie van een bedrijf, hoe het duiktoerisme op St. Eustatius kan worden gestimuleerd en een discussie over de afhankelijkheid van de sector van social media platforms. Verder wordt het nieuwste boek van Diane Nijs ‘Imagineering the Butterfly Effect’ besproken, staan in de rubriek studentenbijdragen de voorwaarden voor een goed toeristisch samenwerkingsverband centraal en maken we kennis met de Inspiratie van Wendy Jacobs, senior beleidsmedewerker bij de gemeente Cromstrijen.


CELTH-onderzoek naar bezoekersdruk in steden

In de rubriek het Oog laat dr. Ko Koens, taskforce coördinator duurzaamheid van CELH, zijn licht schijnen op de balans die Amsterdam zoekt in de toegenomen populariteit van de stad. CELTH is daartoe met een onderzoek gestart naar bezoekersdruk in zes grote Europese steden en mogelijke oplossingsrichtingen. http://www.nritmedia.nl/kennisbank/35036


In Memoriam Jeremy Boissevain

Prof. Dr. Jaap Lengkeek schrijft een In Memoriam voor Jeremy Boissevain die in juni van dit jaar overleed. Boissevain heeft als cultureel antropoloog veel voor de wetenschappelijke positie van toerisme betekent.


Airbnb als hulpmiddel voor spreiding toerisme in Amsterdam?

Desiree van der Heide en Karin Peters hebben onderzocht wat de populariteit van Airbnb betekent voor routes die toeristen afleggen in Amsterdam en wat de rol daarin is van de host. Ze concluderen dat Airbnb in sommige gevallen van invloed kan zijn op de routes die toeristen afleggen en daarmee ook op de wijken die zij bezoeken (toeristisch versus niet-toeristisch). Dit komt doordat Airbnb-listings verspreid over de stad liggen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld hotels, en door de interactie met de Airbnb-host. http://www.nritmedia.nl/kennisbank/35037


Social media-inzet door KLM

Corné Dijkmans, Peter Kerkhof en Camiel Beukeboom onderzochten of en wanneer social media-activiteiten van een bedrijf bijdragen aan de reputatie van dat bedrijf. De resultaten bij case-bedrijf KLM laten zien dat intensiteit van social mediagebruik bij consumenten -met name bij klanten- positief samenhangt met de online engagement met KLM. Online engagement blijkt positief gerelateerd aan de bedrijfsreputatie van KLM, vooral bij niet-klanten. http://www.nritmedia.nl/kennisbank/35038/


St. Eustachius, duikparadijs met gebreken

Yvanka Westerduin, René van der Duim en Rene Henkens onderzochten het sociaaleconomische profiel van duikers op St. Eustatius, met als doel om de belangrijkste toeristische doelgroep van het eiland beter te kunnen duiden en de kwaliteit van het product te verbeteren. Vooral de wat oudere, hoog opgeleide, kapitaalkrachtige en ervaren duikers uit Nederland, Frankrijk, Zwitserland en Amerika bezoeken St. Eustatius en besteden wekelijks circa $2.000-$2.300. Het aantal duikers groeit weliswaar gestaag, maar de ondervraagden vinden het eiland qua voorzieningen, nevenactiviteiten, zwerfvuil en servicegerichtheid nog te weinig ingericht op het toerisme. Het oplossen van deze beperkingen zou kunnen leiden tot een verdere groei van het duiktoerisme. http://www.nritmedia.nl/kennisbank/35039


De gevaren van social media

In de rubriek Forum vraagt Jeroen Vinkesteijn zich af of bedrijven zich wel genoeg bewust zijn van de risico’s van social media platforms als Facebook, Youtube, Twitter, Instagram of Whatsapp. Hij signaleert drie bedreigingen: totale afhankelijkheid, de onberekenbare consument en de lastig te bepalen waarde van likes, comments en posts. Ook Sanne van der Laan maakt zich zorgen om Facebook met een laag bereik voor bedrijven waarbij wel veel persoonlijke data door gebruikers wordt gegeven. Corné Dijkmans vraag zich in de afsluitende bijdrage van het Forum af wat je aan de door Jeroen Vinkesteijn gesignaleerde bedreigingen kunt doen. Volgens hem komen na de kindertijd van social media nu de jaren van verstand. Niet alleen voor de venture capitalists die na de ‘bubble’ minder snel zullen investeren in social media platformen, maar vooral ook aan de gebruikerskant: de toeristische bedrijven die social media als professioneel en regulier kanaal in willen zetten in hun marketing- en communicatiestrategie.


Voorwaarden voor een goed samenwerkingsverband toerisme

In de tweede studentenbijdrage in Vrijetijdstudies concludeert NHTV-student Ben IJpelaar dat ieder samenwerkingsverband uiteindelijk draait om het combineren of laten samenvallen van de eigen belangen van de deelnemers met die van het collectief. Zolang men elkaars belangen herkent en erkent om vervolgens te zoeken naar acties die het gezamenlijk ‘eigenbelang’ dienen zal de samenwerking door alle partijen als vruchtbaar worden ervaren. IJpelaar onderzocht waarom het Toeristisch-Recreatief Actie Platform (‘TRAP-form’) in de gemeente Dongen minder daadkrachtig is als in de eerste jaren van haar bestaan. http://www.nritmedia.nl/kennisbank/35041


Over Vrijetijdstudies

Vrijetijdstudies is het enige Nederlandstalige (semi-)wetenschappelijke tijdschrift gericht op de vrijetijdssector, waarin onderzoeksuitkomsten en beleidsvoornemens over verschillende deelvelden van de vrije tijd - sport, recreatie, toerisme, media, vrijwilligerswerk, ruimte- en tijdgebruik - met elkaar in verband worden gebracht en in samenhang worden geanalyseerd. Vrijetijstudies wordt uitgegeven door NRIT Media. Meer informatie op: www.nritmedia.nl. Een abonnement op Vrijetijdstudies maakt onderdeel uit van het lidmaatschap op het NRIT Media Vrijetijdsplatform.

CELTH
 





||| Nieuws |||

15/03/24
Exclusief voor leden
Alle aandelen Alpenpark Neuss over naar SnowWorld
Vandaag meldt SnowWorld dat het de resterende aandelen van Alpenpark Neuss (nabij Düsseldorf, Duitsland) heeft overgenomen.
05/03/24
Exclusief voor leden
Libéma neemt golfbaan naast dierentuin over
Libéma heeft Golf De Gulbergen overgenomen van Attero. De gofbaan ligt naast dierentuin Dierenrijk van Libéma in het Brabantse Mierlo. Er gaat bij deze overname geen werkgelegenheid verloren.
04/03/24
10% stijging pechhulp Nederlanders bij wintersport
De ANWB Alarmcentrale ontving tussen december 2023 en maart 2024 ruim 11.000 hulpvragen van Nederlandse wintersporters. Dat is een stijging van 10 procent ten opzichte van vorig seizoen.
27/02/24
Exclusief voor leden
Verkoop fietsen voor 80% e-bike
De e-bike verandert de fietsmarkt radicaal. De fietsverkopers ronden voor het eerst de kaap van 80% ...
19/02/24
Tom van 't Hek wordt voorzitter Nederlandse Sportraad
Voormalig bondscoach hockey en oud tophockeyer Tom van 't Hek wordt de nieuwe voorzitter van de voor...
09/02/24
Exclusief voor leden
Grote verschillen tussen favoriete vrijetijdsactiviteiten binnen Nederland
Een leuke invulling van de vrije tijd wordt voor Nederlanders steeds belangrijker. Goed nieuws voor de sector dat nog beter wordt door het feit dat Nederlanders dit jaar meer geld te besteden hebben. Er zijn qua vrijetijdsvoorkeuren wel verschillen tussen de landsdelen. Dat blijkt uit de nieuwste Stand van de Leisure van ABN AMRO.
22/01/24
Den Haag, Arnhem en Apeldoorn speelsteden EK Beachvolleybal 2024
In Arnhem, Apeldoorn en Den Haag wordt van 13 t/m 18 augustus gestreden om de Europese titel. De Arnhemmers maken zich op voor een echte lokale sportzomer.
12/01/24
Aantal faillissementen stijgt
In vrijwel alle bedrijfstakken gingen er meer bedrijven failliet in 2023 dan in 2022. Hoe zit het in de vrijetijdssector?

||| Agenda |||

11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...