Geplaatst op: 22-06-2015
Auteur: Hans Dominicus
CELTH

Brede discussie voor de Nationale Wetenschapsagenda gaat voortvarend verder

Democratische weg naar een breed gedragen onderzoeksagenda

Brede discussie voor de Nationale Wetenschapsagenda gaat voortvarend verder
Op dit moment loopt een brede discussie om te komen tot een Nationale Wetenschapsagenda voor de komende 10 jaar voor Nederland. Dit actiekader moet sturing geven aan wetenschappelijke, ongebonden onderzoek en toegepaste onderzoek, dat de Rijksoverheid wil stimuleren en voor een deel ook geënt is op de economische zwaartepunten voor de Nederland.

De achtergrond is dat het kabinet de toppositie van de Nederlandse wetenschap verder wil versterken. Het kabinet wil middelen en energie gerichter gaan inzetten, met oog voor wetenschappelijke sterktes, maatschappelijke vraagstukken en economische kansen, een koers die ook al is ingezet met o.a. het topsectorenbeleid ("innovatie en verdienkracht”). Nieuw is dat uitdrukkelijk toegepast onderzoek (door o.a. Centres of Expertise) uitdrukkelijk valt onder deze agenda. De onderzoeksagenda wordt opgebouwd vanuit drie perspectieven: vragen die het meest relevant zijn voor de wetenschap zelf (Science for Science), voor het oplossen van maatschappelijke vraagstukken (Science for Society) en voor het benutten van economische kansen (Science for Competitiveness). Doel is universiteiten en hogescholen, bedrijfsleven en de maatschappij sterker aan elkaar te koppelen. Samenwerken en kenniscirculatie worden als essentieel gezien.

CELTH organiseerde eind april voor de bij toerisme, leisure en hospitality betrokken hogescholen in Nederland een discussie om de belangrijkste onderzoeksvragen op dat terrein samen met de industrie te formuleren. Deze vragen oogsten veel waardering door de bede maatschappelijke focus en onderbouwing.


In totaal werden door opleidingen, de industrie en individuen 11.700 vragen ingediend (40% vanuit groepen (zoals die door CELTH is gevormd), 60 % vanuit individuen). Een team olv Alexander Rinnooy Kan en Beatrice de Graaf is binnen NWO aan de slag met het terugbrengen van deze vragen in concrete onderzoeksthema’s. Daartoe werden drie conferenties gehouden in Den Haag met wetenschap en bedrijfsleven.


De vragen van de TL&H sector vielen, begrijpelijkerwijs voornamelijk onder science for competitiveness. De inleiders van deze conferentie, minister Kamp, voorzitter MKB Nederland en de voorzitters van de NWA, benadrukten de noodzaak voor innovatie in het MKB, waar Nederland achterblijft in de wereld: 12% werkt met universiteiten samen, tegen 36% in de rest van de wereld.


De vraag is natuurlijk wel of MKB bedrijven zich willen verbinden aan ongebonden onderzoek. Dat onderzoek moet, voortkomend uit nieuwsgierigheid en fundamenteel onderzoek of toegepast onderzoek uiteindelijk leiden tot spectaculaire innovaties via bedrijfsleven voor de eindgebruikers in de markt. Die keten moet sterker in beeld komen.


In de groepsgewijze discussies, waarin de vragen werden gewogen en geclusterd door de aanwezigen, bleek dat toerisme, leisure & hospitality als sector nog (te) weinig in beeld is. De vragen die eerder waren ingediend waren slechts deels herkenbaar in de 248 vragen uit de 11.700 die werden beoordeeld. Lering die daaruit getrokken kan worden is dat onze sector zich met en middels alle betrokkenen consistenter, eensgezinder, eenduidiger en luider zal moeten laten horen in de maatschappelijke en andere discussies, om ooit als topsector te kunnen worden gezien.


Een paar aandachtsgebieden bleven echter duidelijk overeind: Healthy Ageing (lees gezond blijven leven en werken), inclusief de ondersteunende rol van leisure en entertainment hierbij, Smart Cities en hoe metropolen goed kunnen functioneren (inclusief capaciteitsbeheersing en sociaal-maatschappelijke balans) en waar verdienen we op termijn ons brood mee en de concurrentiekracht van de Nederlandse economie behouden (effecten sharing op gastvrijheidsindustrie en nieuw verdienmodel), terwijl andere vragen als de relatie met arbeidsmigratie, de mentale effecten van gastvrijheid op het individu alleen geïntegreerd in andere (topsector) thema’s werden besproken en vastgelegd.


Thom de Graaf en Kan en Alexander Lundqvist (Topsector HTSM) gaven bij de afsluiting aan dat het van groot belang is dat de sectoren zich herkennen in maar ook geïnspireerd worden door de wetenschapsagenda. Immers, dat is een randvoorwaarde voor draagvlak en gezamenlijke financiering. De komende maanden wordt de discussie op het web in blog-vorm voortgezet (zie www.wetenschapsagenda.nl ), om uiteindelijk in september in een white paper te worden gevat. U allen bent dus aan zet om deel te nemen aan de discussie. Laat die kans niet voorbij gaan!

Trefwoorden: onderzoek, celth, wetenschapsagenda

CELTH
 





||| Nieuws |||

27/03/24
Uitbreiding KLM-busdienst
Vanaf 31 maart wordt de KLM-busdienst Nijmegen – Arnhem - Schiphol uitgebreid met één extra dienst naar dagelijks twee omlopen.
27/03/24
My First Smartphone Festival krijgt waarschijnlijk vervolg
De eerste editie van My First Smartphone Festival bij Beeld & Geluid heeft afgelopen weekend ruim 2200 bezoekers getrokken. Verspreid over vier dagen, van donderdag tot en met zondag, leerden kinderen, hun ouders en docenten over hoe om te gaan met je allereerste telefoon.
27/03/24
Exclusief voor leden
Drie Van Goghs lang te zien in Rijksmuseum Amsterdam
Het Rijksmuseum krijgt drie extra troeven in handen, drie Van Goghs. Het museum is vaak een onderdeel voor de vele toeristen die naar Nederland komen. Zij willen vast ook graag die langdurige bruiklenen zien.
26/03/24
Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM
Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen per 25 maart.
26/03/24
Reiziger wil directe vlucht
Luchtvaartreizigers hechten aan een rechtstreekse verbinding naar de eindbestemming. Het overgrote deel van alle vliegreizen kent dan ook geen overstap tijdens de reis. Bij vliegreizen van meer dan 6 uur biedt een overstap vaker een aantrekkelijk alternatief.
26/03/24
Zo krijgt het thema duurzaamheid voet aan de grond in de reisbranche
Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut en de noodzaak van duurzaam leven. Met duurzaam wordt een leefstijl bedoeld die een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat. In andere woorden: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de natuur zo min mogelijk te lijden heeft onder het gedrag van de mens?
25/03/24
Is het de moeite waard om te investeren in betrouwbare service voertuigen voor uw resort/park?
Als het gaat om het runnen van een resort of park, kan het belang van betrouwbaar transport niet genoeg benadrukt worden. Of het nu gaat om het vervoer van gasten over uitgestrekte gebieden of om de mobiliteit van het personeel voor verschillende taken, duurzame en goed onderhouden service voertuigen zijn essentieel voor een soepel verloop van uw faciliteit. Maar is het verstandig om te investeren in duurzame servicevoertuigen en hoe vaak moeten ze worden onderhouden?
25/03/24
Exclusief voor leden
Hotel Noordsee sluit zich aan bij Fletcher
Hotelketen ziet een wens in vervulling gaan met een hotel op Waddeneiland Ameland. Per 1 april zal bij Hotel Noordsee de vlag van Fletcher Hotels in top gaan.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...