Geplaatst op: 09-06-2015
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Helmond en Eindhoven winnen Nationale Citymarketing Trofee 2015

Helmond en Eindhoven winnen Nationale Citymarketing Trofee 2015
Helmond en Eindhoven hebben de Nationale Citymarketing Trofee 2015 gewonnen. Deze prijzen werden dit jaar voor de zesde keer uitgereikt aan de beste citymarketing gemeenten van Nederland. Eindhoven won voor het tweede jaar op rij. Deze stad wordt beloond voor haar lange termijnstrategie en diverse vernieuwingen in 2014. Helmond won de trofee in de categorie tot 100.000 inwoners. Eindhoven werd eerste in de categorie grote gemeenten boven 100.000 inwoners. Juryvoorzitter Erik Braun reikte de trofee uit tijdens het Nationaal Congres Citymarketing in Zaanstad.


Andere genomineerden

In de strijd om de inmiddels prestigieuze Nationale Citymarketing Trofee (NCT) liet Eindhoven de andere genomineerde steden Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht achter zich. Een opmerkelijk resultaat, want Eindhoven veroverde ook vorig jaar de trofee. Helmond werd de winnaar in de categorie ‘kleinere’ gemeenten. De jury verkoos de stad boven de gemeenten Den Helder, Kampen, Rhenen en Veenendaal. Lees hier het complete juryrapport.


Tips voor winnaars

Grote vraag is natuurlijk waarom de andere genomineerde steden uiteindelijk niet hebben gewonnen. Een analyse van het juryrapport levert zes tips voor toekomstige winnaars op:

  • Zoek een scherpe focus
  • Vergeet voor de hand liggende kernwaarden niet in het beleid mee te nemen
  • Houdt ook voldoende rekening met de belangen van bewoners en bedrijven
  • Nieuwe organisaties moeten snel de blik naar buiten richten
  • Zorg voor consistent beleid en blijf jezelf ontwikkelen
  • Werk samen met belangrijke stakeholders in je gemeente

Eindhoven

De jury is bijzonder te spreken over het planmatige citymarketing beleid dat Eindhoven al gedurende een reeks van jaren voert. De gemeente verbindt inhoudelijke pijlers als design, technologie en kennis met Brabantse gezelligheid. Er worden scherpe keuzes gemaakt en opvallende resultaten behaald. De samenwerking en binding met de regio staan hoog in het vaandel. Citymarketing gaat naadloos over in citymaking. Bianca van Kaathoven, Wethouder Citymarketing, ziet de prijs als een erkenning dat we in Eindhoven op de goede weg zijn. "Het wederom winnen van de trofee door Eindhoven is terecht. De duidelijke keuzes die we hier hebben gemaakt, vallen in heel Nederland op. Eindhoven is een voorbeeld voor andere steden. Daar mag Eindhoven365 trots op zijn. Verder zien we in Eindhoven dat bijvoorbeeld het beeldmerk en onze kernwaarden steeds meer omarmd wordt door alle Eindhovenaren. Citymarketing is namelijk van iedereen. Als onze inwoners trots zijn op hun stad, dan dragen ze dit uit.”


Helmond

Winnaar Helmond in de categorie onder 100.000 inwoners is van ver moeten komen en heeft de negatieve beeldvorming in positieve richting om weten te buigen. De gemeente heeft het van oudsher bestaande ‘Calimero gevoel’ ten opzichte van Eindhoven gewijzigd in een vruchtbare samenwerking binnen de regio. Op basis van gedegen voorwerk wordt met een nieuwe organisatie en heldere strategie de verbinding gezocht en gericht gewerkt aan integraal citymarketingbeleid


Hoge kwaliteit van genomineerden

Er waren dit jaar vijf genomineerde gemeenten in beide categorieën, in plaats van de gebruikelijke drie. Dit komt omdat meerdere gemeenten een gelijk aantal punten hebben gekregen in de nominatieronde. De jury constateert dat de kwaliteit van de inzendingen en de hieraan volgende presentaties in stijgende lijn zijn gebleven. Kwaliteitsverbetering en professionalisering zijn vanzelfsprekende aandachtspunten geworden bij de grotere gemeenten. Kleinere gemeenten zijn vaak nog zoekende en worden in hun zoektocht geremd door beperkte budgetten en politiek-bestuurlijke factoren. Met name de samenwerking met relevante stakeholders en de regionale samenwerking zijn steeds vaker prioriteit in het citymarketingbeleid. Ook het belang van effectmeting en onderzoek wordt steeds meer onderkend.


De procedure

De nominaties voor de Nationale Citymarketing Trofee zijn dit jaar middels een andere procedure tot stand gekomen dan voorgaande jaren. Dit jaar is een enquête rondgestuurd naar gemeenten en experts op gebied van citymarketing. Op basis van de uitkomst van deze enquête zijn de genomineerden geselecteerd. Daarna heeft een vakjury de nominaties beoordeeld en uiteindelijk de winnaars aangewezen. De genomineerde gemeenten leverden hiervoor uitgebreide documentatie en motivering aan bij de jury. Daarnaast hielden zij een mondelinge presentatie voor de jury.

De beoordeling verliep aan de hand van een aantal vakinhoudelijke criteria:

De doelstellingen van citymarketing (o.a. kernwaarden)

  • Inbedding citymarketing in beleid

  • De wijze waarop citymarketing georganiseerd is S

  • Samenwerking met stakeholders

  • Bereikte doelgroepen

  • De aantoonbare effecten/meetbaarheid van het gevoerde citymarketingbeleid

  • Overzicht van soorten activiteiten in 2014 vanuit het citymarketing beleid

  • Kenmerkende en/of spraakmakende media-aandacht in 2014

  • Progressie van citymarketing in 2014 ten opzichte van 2013

  • De bijdrage van de citymarketing

  • Activiteiten aan de ontwikkeling van het vakgebied


De jury

De jury van de Nationale Citymarketing Trofee is als volgt samengesteld:


Voorzitter Dr. Erik Braun, universitair docent Erasmus Universiteit Rotterdam

Eric de Kluis, hoofdredacteur van Binnenlands Bestuur

Angelique Lombarts, eigenaar AloAconsultancy

Thom Ummels, onafhankelijk expert citymarketing

Hans Oostendorp, manager onderzoek- en adviesbureau Necker van Naem



Dit nieuwsbericht wordt u gratis aangeboden door het NRIT Media Vrijetijdsplatform
Steun hier onze community en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen
Link: http://www.respons.nl/uploads/Juryrapport-Nationale-Citymarketing-Trofee-2015.pdf
Topics:Marketing
Trefwoorden: citymarketing, prijzen, awards, noord-brabant

CELTH
 






||| Nieuws |||

25/04/24
Exclusief voor leden
Wat beoogt Venetië met de invoering van tickets voor dagtoeristen?
Vanaf vandaag moeten toeristen die Venetië voor een dagje willen bezoeken een toegangskaartje reserveren. De maatregel, die geldt op de drukste dagen van het jaar, is een proef om de overweldigende toestroom van toeristen te reguleren en de impact op de stad te beperken.
25/04/24
Schiphol verwacht grote drukte met meivakantie
Luchthaven Schiphol verwacht 10% meer reizigers in de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. Het wordt daarmee drukker op de luchthaven dan normaal. Nieuwe en snellere securityscanners moeten reizigers sneller door de controles helpen.
24/04/24
De Leistert is beste camping van Nederland
Recreatiepark De Leistert is door kampeerders uitgeroepen tot ‘Beste camping van Nederland’. In Belgie werd de award gewonnen door Camping Sandaya Parc La Clusure en in de Luxemburg door Camping Fuussekaul.
23/04/24
Exclusief voor leden
Eurocamp ziet kansen in Oranje sportzomer
Kampeeraanbieder Eurocamp ziet marketing- en saleskansen bij de grootste sportevenementen van het jaar: de Olympische Spelen, het EK Voetbal, de Tour de France en de Formule 1.
23/04/24
Exclusief voor leden
Geen andere weg voor horeca dan kosten doorberekenen?
In het eerste kwartaal van 2024 verhoogden restaurants en cafés hun prijzen met gemiddeld 6 procent blijkt uit cijfers van het CBS. Maar de horeca lijkt geen andere weg te zien dan de gestegen kosten door te berekenen aan de gasten.
23/04/24
Exclusief voor leden
Start vereniging mobiliteit KNV Connected Mobility
De transitie naar een groenere, efficiënter en meer vraaggestuurde mobiliteitsstructuur is in volle gang. Die transitie is hard nodig om als mobiliteitssector door te kunnen groeien en onze maatschappelijke ambities te realiseren. Daarvoor wordt KNV Connected Mobility opgestart.
23/04/24
Moskee Al Hijra  in Leiden sluit aan bij Grootste Museum
Op vrijdag 3 mei sluit de Al Hijra Moskee in Leiden zich aan en wordt hiermee de 23ste ‘museumzaal’.
22/04/24
Exclusief voor leden
Nieuwe waterattractie voor Bellewaerde
Het Vlaamse attractiepark Bellewaerde heeft een nieuwe waterattractie. Amazonia ligt in het hart van de nieuwe zone ‘Mundo Amazonia waar in totaal 21 miljoen euro is geïnvesteerd.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
06/06/24
06/06/24 t/m 06-06-24: Nationaal Congres Citymarketing
Het Nationaal Congres Citymarketing heeft dit jaar als thema: Talent & Impacts. Gaststad is dit ...