Geplaatst op: 22-05-2015
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Nederlanders geven leven een 7,5

Nederlanders geven leven een 7,5
De meerderheid van de Nederlandse bevolking is tevreden met het leven. Het meest tevreden is men met de relatie met de partner, de woning en de woonomgeving. Mensen zijn het minst positief over de eigen financiën, maar ook hier is nog ruim twee derde tevreden mee. Toch geven 6 op de 10 mensen aan zorgen te hebben over de financiële toekomst. Tevredenheid met de eigen inkomenspositie gaat dus niet altijd samen met onbezorgdheid over de toekomst. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS. Tussen groepen Nederlanders signaleert het CBS evenwel grote verschillen. Zo zijn bijvoorbeeld alleenstaande ouders en niet-westerse allochtonen veel minder tevreden met het leven.



Hoe hoger het inkomen, hoe tevredener met de eigen financiën



Ruim 85% van de volwassenen in Nederland is positief over de relatie met hun partner, de eigen woning en de woonbuurt. Men is het minst vaak tevreden met de eigen financiën. Ruim twee derde van de mensen geeft aan tevreden te zijn met hun financiële situatie, 22% is hier tevreden noch ontevreden mee, en een kleine 10% is ontevreden over de eigen financiën. De tevredenheid met de financiële situatie hangt in sterke mate samen met de feitelijke financiële situatie van het eigen huishouden. Van degenen met een inkomen in de hoogste 25-procentsgroep is 86% tevreden met de financiële situatie. Dit aandeel daalt met het inkomen, tot 46% van degenen met een inkomen in de laagste 25-procentsgroep.



Grote verschillen tussen verschillende groepen Nederlanders


Een ruime meerderheid (84%) is met een score van 7 of hoger tevreden met het leven, 3% is ontevreden (score van 1 tot en met 4) en 13% is tevreden noch ontevreden (score van 5 of 6). Vrouwen zijn iets vaker tevreden met het leven dan mannen. Ook leeftijd maakt uit: vooral 25- tot 55-jarigen zijn wat minder vaak tevreden dan jongeren en ouderen. De positie in het huishouden speelt een nog grotere rol. Mensen die deel uitmaken van een (echt)paar zijn met 88% het vaakst tevreden met het leven, zowel degenen met als zonder kinderen. Van de thuiswonende kinderen is 83% tevreden met het leven. Alleenstaanden en alleenstaande ouders zijn aanzienlijk minder vaak tevreden met het leven: van de alleenstaanden is drie kwart tevreden en van de alleenstaande ouders twee derde. Ook bij herkomstgroepen zijn er grote verschillen: van de niet-westerse allochtonen geeft minder dan 70% aan tevreden met het leven te zijn. Bij autochtonen en westerse allochtonen ligt het aandeel tevredenen beduidend hoger (86 en 83 %). Het hoogst behaalde opleidingsniveau en de hoogte van het inkomen spelen eveneens een rol: het aandeel tevredenen stijgt zowel met het opleidingsniveau als met het inkomen.


Figuur 1: Tevredenheid van leven naar achtergrondkenmerken, 2013





Lagere inkomens bezorgder over financiële toekomst dan hogere


Iets meer dan zes op de tien mensen maakt zich zorgen over zijn of haar financiële toekomst, van wie ruim de helft daar veel zorgen over heeft. Van degenen met een inkomen in de laagste 25-procentsgroep heeft 40% veel zorgen over de financiële toekomst. Bezorgdheid over de toekomstige financiën komen echter niet alleen bij mensen met lagere inkomens voor. Bijna een kwart van de mensen met een inkomen in de hoogste 25-procentsgroep heeft hier nog veel zorgen over, en een ongeveer even grote groep heeft hier een beetje zorgen over. Dat ook nog veel mensen met hoge inkomens financiële zorgen hebben kan te maken hebben met het feit dat zij doorgaans hogere vasten lasten hebben, waardoor schulden bij een eventueel verlies van inkomen snel kunnen opstapelen.



Een gezonde leefstijl gaat samen met tevredenheid over de lichamelijke gezondheid



Ruim 70 % van de volwassen inwoners van Nederland is tevreden met zijn of haar lichamelijke gezondheid. Ouderen zijn hier minder vaak tevreden over dan jongeren. Dit is niet verrassend omdat ouderen vaker te maken hebben met lichamelijke klachten en ziekten dan jongeren. De tevredenheid met de lichamelijke gezondheid hangt ook sterk samen met de body mass index, ofwel de BMI, van mensen. Mensen met ernstig overgewicht (een BMI van 30 kg/m2 of meer) zijn het minst tevreden met hun lichamelijke gezondheid, maar ook mensen met matig overgewicht (een BMI van 25 tot 30 kg/m2) of ondergewicht (BMI lager dan 18,5 kg/m2) zijn hier minder tevreden over dan degenen met een normaal gewicht (BMI van 18,5 tot 25 kg/m2). Ook de leefstijl doet ertoe. Zo zijn regelmatige sporters vaker tevreden over hun lichamelijk gezondheid dan mensen die dat niet doen en zijn rokers minder tevreden dan niet-rokers. Zowel weinig bewegen als roken gaan relatief vaak samen met een als slecht ervaren gezondheid wat de reden kan zijn van ontevredenheid met de gezondheid.



Alleenstaande ouder minst tevreden over sociale leven


Van alle volwassenen is 83% tevreden met hun sociale leven. Tevredenheid over het sociale leven verschilt sterk per type huishouden. Paren zonder kinderen zijn naar verhouding vaak tevreden met hun sociale leven (88%). Ook thuiswonende kinderen en paren met kinderen zijn hier met 85% vaak tevreden mee. Duidelijk minder content zijn alleenstaanden. Van hen zegt 77% tevreden te zijn met het sociale leven. Alleenstaande ouders zijn het minst vaak tevreden: twee op de drie geeft een score van 7 of hoger. Vrouwen zijn iets vaker tevreden met hun sociale leven dan mannen, en zowel jongeren als ouderen zijn hier wat vaker tevreden mee dan mensen in de middenleeftijden.



Vrouwen voelen zich onveiliger dan mannen


Mensen geven op een schaal van 1 tot 10 gemiddeld een 3,5 aan de mate waarin zij zich onveilig voelen. Een hogere score gaat in dit geval gepaard met een hogere mate van onveiligheid en dus een lager welzijn. Vrouwen voelen zich vaker onveilig dan mannen: waar 25% van de mannen zich wel eens onveilig voelt, is dat onder vrouwen 37%. Ook in hun eigen woonbuurt voelen vrouwen zich onveiliger dan mannen. Leeftijd is ook van belang: jongeren van 18 tot 25 jaar hebben met een gemiddelde van 3,0 minder last van onveiligheidsgevoelens dan 75-plussers (gemiddelde score van 4,1). Ook het hoogst behaalde opleidingsniveau hangt samen met de mate waarin mensen zich onveilig voelen: hoger opgeleiden voelen zich vaker veilig dan lager opgeleiden. Ten slotte voelen autochtonen zich veiliger dan allochtonen: 29% van de autochtonen geeft aan zich wel eens onveilig te voelen. Onder westerse allochtonen ligt dit aandeel op 36 %. Niet-westerse allochtonen voelen zich met 40 % het vaakst onveilig.



Hogere inkomens tevredener over hun woning dan lagere inkomens



Bijna 9 op de 10 mensen zijn tevreden met de woning waarin zij wonen. Personen met een hoger inkomen zijn hier vaker tevreden over dan personen met lagere inkomens. Hogere inkomens kunnen dan ook meer geld uitgeven aan hun woning dan degenen met lagere inkomens, en wonen meestal in duurdere woningen op betere locaties . Ook de samenstelling van het huishouden is van belang: alleenstaande ouders zijn het minst vaak tevreden met de woning, gevolgd door alleenstaanden. (Echt)paren zijn hier beduidend vaker tevreden mee. Ook zijn vrouwen, autochtonen en westerse allochtonen en mensen in matig tot niet stedelijke buurten wat vaker tevreden met hun woning dan respectievelijk mannen, niet-westerse allochtonen en stadsbewoners. Bij de tevredenheid met de woonbuurt zijn dezelfde patronen te zien.

Link: http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/publicaties/boeken/sociaal-economische-trends/archief/2015/meerderheid-bevolking-geeft-positieve-waardering-aan-het-leven-2013.htm
Topics:Onderzoek
Trefwoorden: onderzoek. tevredenheid van leven

CELTH
 






||| Nieuws |||

17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.
17/04/24
Jaarverslag Koninklijke Jaarbeurs 2023
Na een periode van drie moeizame coronajaren is er weer behoefte om elkaar te zien en te ontmoeten. Koninklijke Jaarbeurs publiceerde deze week het jaarverslag 2023. Jaarbeurs is weer volop in bedrijf.
15/04/24
Minke Rabaut in workshop 3ST
Minke Rabaut van Impuls Zeeland is toegevoegd aan de workshop 3ST tijdens het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024, op 18 april in Vlissingen
15/04/24
Uitstoot industrie omlaag maar luchtvaart omhoog
In 2023 was de uitstoot van de Nederlandse bedrijven binnen het Europese Emissiehandelssysteem (EU ETS) 13,2% lager dan in 2022. In tegenstelling tot de luchtvaart die noteerde een stijging van 11%.
15/04/24
Inchecken met betaalpas in buurtbus
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van vervoerder Arriva.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...