Geplaatst op: 30-04-2015
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Rijnfietsroute krijgt twee varianten in Nederland

Rijnfietsroute krijgt twee varianten in Nederland
De internationale Rijnfietsroute krijgt in Nederland een zuidelijke variant. Bij Millingen aan de Rijn kunnen fietsers  kiezen voor de gebruikelijke route langs de Neder-Rijn of de variant langs de Waal. In Duitsland kent de route al twee varianten.

Op woensdag 13 mei 2015 opent de gemeente Druten samen met andere betrokken partijen op feestelijke wijze de Waalvariant van de internationale Rijnfietsroute. Een fietsroute van 1.230 km van de bron van de Rijn in Zwitserland naar de monding in de Noordzee. Deze route liep in Nederland voornamelijk langs de Neder-Rijn. Vanuit de gemeente Druten ontstond het idee om ook een zuidelijke tak van de Rijnfietsroute te ontwikkelen langs de Waal. Deze is in samenwerking met het Landelijk Fietsplatform en Uit®waarde ontwikkeld.


Keuze noordelijke en zuidelijke variant

De Rijnfietsroute (EuroVelo 15) komt in Millingen aan de Rijn het land binnen. Fietsers kunnen voortaan vanaf dat punt kiezen voor de noordelijke variant langs de Neder-Rijn en de zuidelijke variant langs de Waal. De Waalroute loopt over de dijk langs de Waal naar de pont in Brakel en gaat daarna aan de noordkant verder naar Vuren. Daar komen de noordelijke en zuidelijke Rijnfietsroute weer bij elkaar. De Waalvariant is bewegwijzerd via de fietsroutenetwerken Arnhem Nijmegen en Rivierenland, herkenbaar aan een speciaal onderbordje Rijnfietsroute-Waalvariant.


Nieuwe lange fietsrondes

Met de komst van de Waalvariant zijn er mogelijkheden voor nieuwe lange fietsrondes ontstaan. Het Landelijk Fietsplatform presenteert twee LF-themaroutes. Rondje Rijn-Waal Oost (Nijmegen - Druten - Wageningen - Arnhem – Millingen – Nijmegen, 109 km) en Rondje Rijn-Waal West (Gorinchem – Geldermalsen - Rhenen – Druten – Zaltbommel - Gorinchem, 151 km). Deze thematische fietsroutes kunnen in Druten aan elkaar worden verbonden. Info over de Waalvariant en de themaroutes is vanaf medio mei te vinden op www.nederlandfietsland.nlen www.rijnfietsroute.eu


Financiering en beheer en onderhoud

Dit project wordt gefinancierd door de Euregio Rijn-Waal als onderdeel van het Interreg IV B project DEMARRAGE. Het beheer en onderhoud van de route is voor een periode van 5 jaren gegarandeerd en wordt verzorgd door Uit®waarde.


Festival rond opening

Op 13 mei 2015 wordt de Waalvariant feestelijk in gebruik genomen op de Veerdam in Druten. Aansluitend aan de opening vindt t/m zondag 17 mei voor de eerste maal een vier dagen durend festival ‘De Deining’ plaats. Gedurende het festival krijgen de bezoekers van het festival en de gebruikers van het voetveer gratis de nieuwe fietsrondes uitgereikt.


Trefwoorden: dagrecreatie, fietsen, fietsroutes

CELTH
 






||| Nieuws |||

19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...