Geplaatst op: 06-02-2015
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Recreatiesector dupe van plan voor transitievergoeding

Recreatiesector dupe van plan voor transitievergoeding

Onze sector blijft maar last houden van het bijzondere karakter van de bedrijven en de bedrijfsvoering. Maatregelen die op landelijk niveau worden genomen voor reguliere bedrijven hebben een uitermate negatieve invloed op de exploitatie van recreatiebedrijven. Na dreigende rampen met nieuwe water- en elektriciteitswetgeving komt het gevaar nu weer uit het arbeidsrecht.


Een op zich logische maatregel om werknemers die per 1 juli 2015 hun baan verliezen een transitievergoeding te geven, dreigt voor onze sector met veel korte contracten en seizoenswerk desastreus uit te pakken. Bij brancheorganisatie RECRON is het nu dan ook alle hens aan dek om minister Asscher (SZW) en de Tweede Kamer te bewegen de regeling aan te passen. Vooral het feit dat het arbeidsverleden van voor 1 juli 2015 meetelt en dat de afspraken uit het Centraal Akkoord in de prullenbak worden gegooid schiet bij de branche in het verkeerde keelgast.


Wat wil RECRON?

RECRON pleit nu voor een overgangsregeling met een berekening van de vergoeding waarbij het arbeidsverleden van voor 1 juli 2015 niet meetelt in de ketenbepaling, danwel dat het arbeidsverleden niet meetelt voor zover tussen de opvolgende contacten meer dan drie maanden zit (dit is de huidige regeling).


De voorgestelde regeling

In de Wet werk en zekerheid is opgenomen dat per 1 juli a.s. werknemers die na een vast of tijdelijk dienstverband van minimaal twee jaar hun baan kwijtraken, een transitievergoeding krijgen. Dat kan zijn bij ontslag uit een vast dienstverband, maar ook als het arbeidscontract niet wordt verlengd bij een tijdelijk dienstverband. Bij de transitievergoeding ingeval van tijdelijke dienstverbanden zou een berekening gaan gelden op basis van het aantal arbeidsovereenkomsten dat elkaar heeft opgevolgd (een keten) binnen een half jaar.


Hard getroffen recreatiebranche

In de hele gastvrijheidssector (660.000 werknemers) wordt veel met tijdelijke arbeidscontracten gewerkt vanwege grote verschillen tussen hoog- en laagseizoen; een groot aantal bedrijven is zelfs een paar maanden per jaar gesloten. Het steeds opnieuw aanbieden van tijdelijke arbeidscontracten is dus geen onwil om arbeidscontracten voor onbepaalde tijd aan te bieden, maar praktische noodzaak in de bedrijfsvoering.


De nieuwe regels voor de transitievergoeding betekenen dat een arbeidsverleden dat tot nu toe niet als keten werd gezien, per 1 juli 2015 wel als keten zal worden gezien. Werkgevers (veelal familiebedrijven en kleine ondernemers) worden hier nu plotseling mee geconfronteerd en door het seizoenskarakter van hun bedrijven ook onevenredig hard getroffen.


Plan kost toch al kwetsbare sector tientallen miljoenen

Een grove schatting laat zien dat het de recreatiebranche dit jaar al snel tientallen miljoenen euro’s gaat kosten. Miljoenen die ineens niet gebruikt kunnen worden voor innovaties, investeringen in personeel en opleiding. Ook leidt dit tot afname van de werkzekerheid van werknemers die nog wel in dienst zijn. Bedrijven in deze sector hebben al niet veel vet op de botten en de invoering van de transitievergoeding op deze manier zal dan ook een tegenovergestelde uitwerking op het doel van de Wet werk en zekerheid hebben.


Het is volgens RECRON onacceptabel dat minister Asscher de transitievergoeding op deze wijze wil uitwerken, terwijl de werkgeverskoepels die het Sociaal Akkoord gesloten hebben hier tegen zijn. De werkgeverskoepels steunen de uitwerking met terugwerkende kracht niet en dat heeft minister Asscher te accepteren. Hij zorgt hiermee dan ook voor grote vraagtekens bij de geloofwaardigheid van de overheid als gespreks- en onderhandelingspartner.

Link: http://www.recron.nl/
Topics:Beleid
Trefwoorden: verblijfsrecreatie, dagrecreatie, arbeidsrecht, beleid

CELTH
 






||| Nieuws |||

19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...