Geplaatst op: 10-12-2014
Auteur: David Romijn
Mulier Instituut
Publicatie: Vrijetijdstudies 2014-3

Gastvrijheid is geen kunstje

Interview met Hans Dominicus, directeur Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH)

Gastvrijheid is geen kunstje

Iedereen heeft in zijn hoofd wel landen of volken die typisch gastvrij zijn, of juist niet. Hoe gastvrij is ‘de Nederlander’ op dit spectrum en in welke mate heeft dit invloed op de gastvrijheidseconomie?


Vaak ben ik op de Veluwe op vakantie. Elke keer weer valt me op dat mensen uit het dorp elkaar groeten. Of ze je nu kennen of niet. Ook de buschauffeur groet iedereen bij in- en uitstappen. Vreemd voor als je uit het Westen komt. Maar eigenlijk is dat normaal, maar we zijn het vergeten. Interesse hebben in mensen heb ik de achtergrond ervan benoemd.

Opmerkelijk is het dat in vele onderzoeken onder buitenlandse bezoekers toch onze bevolking als hulpvaardig en vriendelijk uit de bus komt. We meten vaak wel de tevredenheid over het serviceniveau, maar dat zegt onvoldoende over het specifieke onderdeel gastvriendelijkheid. In verschillend bezoekersonderzoek in Amsterdam is te zien dat de buitenlanders wel beduidend positiever zijn dan de Nederlanders. Zien we het dan niet meer? Of is er een gedragsverschil?

In het bezoekersonderzoek van Amsterdam Marketing komt naar voren dat ‘de mensen’ door 35% van de respondenten genoemd worden bij de open vraag of men een positief aspect van de stad kan noemen, na architectuur en relaxte sfeer. De tweede van de minder tastbare productelementen van de stad.


Van welke landen kan de Nederlandse gastvrijheidseconomie wat leren?

De CEO van Dublin Tourism, Frank Magee, gaf eens aan dat de sleutel van het succes van de groei van Dublin te danken was aan zijn bewoners (I’ve got one million smiling Irishmen).


Op welke wijze kan de gastvrijheidseconomie beïnvloed worden?

Als we over gastvrijheidseconomie praten lijkt het alsof het een sector is, waar het ‘kunstje’ gastvrijheid wordt aangeleerd. De hotelscholen geven er zelfs les in. Dat gastheerschap kun je zeker aanleren maar gastgerichtheid moet je leren aanvoelen en is een vaardigheid, geen kunstje.


Welke toekomstige klantenwensen zullen de meeste invloed hebben op de gastvrijheidseconomie?

We kiezen tegenwoordig meer voor open en eerlijk. In voedsel, in accommodaties, in vrijetijdsbesteding. Oprechte interesse in de ander is volgens mij het sleutelwoord voor een gastgerichte houding. Jan Gunnarsson is een Zweedse pragmaticus, die er een theorie omheen heeft gebouwd: Hostmanship. De kunst om mensen zich welkom te laten voelen. Hij gaat daarin een stukje verder: als je jezelf welkom heet, doe je dat ook naar anderen.


Stel dat een tas met geld beschikbaar zou zijn voor onderzoek naar één specifiek aspect in de gastvrijheidseconomie. Waar zou dan voor gekozen moeten worden en waarom?

Gastvrijheid en gastvriendelijkheid is een taak van ons allen, het is een onlosmakelijk onderdeel van de samenleving. Daar zijn we allemaal voor verantwoordelijk en als ik een bedrijf heb, waarbij interesse in de mens het verschil maakt, zou ik het hoog op de prioriteitenlijst moeten zetten. Onderzoeken en de daarop gebaseerde trainingen over gedrag, klantvriendelijkheid zijn er genoeg. Maar ik zou wel eens willen weten wat de branche ervan weerhoudt om het beginsel van oprechte interesse in je gast toe te passen. Los van de goede voorbeelden: waarom wil dat ons in de branche onvoldoende lukken? Als we dat weten kunnen we het misschien voor elkaar krijgen dat we in totaliteit meer gastvrij worden. Dat is een onderzoek waard!

Topics:Onderzoek

CELTH
 






||| Nieuws |||

24/04/24
De Leistert is beste camping van Nederland
Recreatiepark De Leistert is door kampeerders uitgeroepen tot ‘Beste camping van Nederland’. In Belgie werd de award gewonnen door Camping Sandaya Parc La Clusure en in de Luxemburg door Camping Fuussekaul.
23/04/24
Exclusief voor leden
Eurocamp ziet kansen in Oranje sportzomer
Kampeeraanbieder Eurocamp ziet marketing- en saleskansen bij de grootste sportevenementen van het jaar: de Olympische Spelen, het EK Voetbal, de Tour de France en de Formule 1.
23/04/24
Exclusief voor leden
Geen andere weg voor horeca dan kosten doorberekenen?
In het eerste kwartaal van 2024 verhoogden restaurants en cafés hun prijzen met gemiddeld 6 procent blijkt uit cijfers van het CBS. Maar de horeca lijkt geen andere weg te zien dan de gestegen kosten door te berekenen aan de gasten.
23/04/24
Exclusief voor leden
Start vereniging mobiliteit KNV Connected Mobility
De transitie naar een groenere, efficiënter en meer vraaggestuurde mobiliteitsstructuur is in volle gang. Die transitie is hard nodig om als mobiliteitssector door te kunnen groeien en onze maatschappelijke ambities te realiseren. Daarvoor wordt KNV Connected Mobility opgestart.
23/04/24
Moskee Al Hijra  in Leiden sluit aan bij Grootste Museum
Op vrijdag 3 mei sluit de Al Hijra Moskee in Leiden zich aan en wordt hiermee de 23ste ‘museumzaal’.
22/04/24
Exclusief voor leden
Nieuwe waterattractie voor Bellewaerde
Het Vlaamse attractiepark Bellewaerde heeft een nieuwe waterattractie. Amazonia ligt in het hart van de nieuwe zone ‘Mundo Amazonia waar in totaal 21 miljoen euro is geïnvesteerd.
19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
06/06/24
06/06/24 t/m 06-06-24: Nationaal Congres Citymarketing
Het Nationaal Congres Citymarketing heeft dit jaar als thema: Talent & Impacts. Gaststad is dit ...