Geplaatst op: 11-11-2014
Publicatie: Recreatie & Toerisme oktober 2014 nummer 5

5 trends attracties

Compact breekt door

5 trends attracties

De European Attractions Show leek een onoverzichtelijk aanbod van aanbieders. De bezoeker zag wel dat attracties veranderen. Vijf trends uit de attractiewereld van vandaag.


1 Mix de beelden

De veranderende cultuur dat iedereen verbonden is met internet laat zijn sporen achter in attracties. De fase is voorbij waarbij attracties deze nieuwe waarden naast zich neer kunnen leggen. Steeds vaker vormen fotografie en film een extra aanvulling op attracties. Met die beelden kan de bezoeker online zijn ervaring delen. Blndr is zo’n bedrijf dat hiervoor oplossingen biedt. Iedereen kent wel de fotoservice uit attractieparken. Door gebruik te maken van de groene achtergrond aanpak kan de bezoeker virtueel met diverse dieren op de foto in Diergaarde Blijdorp. Het bedrijf zet nu ook een product op dat geschikt is voor film. Lianne van der Lith: "Het is een mooie manier om herinneringen te bewaren en je kunt het versterkend implementeren bij bestaande attracties. De waarde van de attractie wordt groter. Met deze beelden gaan parken nog meer emoties meegeven.”


2 Compacte attracties

Wie denkt aan het investeren in attracties, ziet gedachten voorbij komen over lange achtbanen reikend tot in de hemel. Een van de trends: compact. Kleinere attracties, meestal gedreven door technologie en ondersteunende schermen. Op een klein oppervlak in combinatie met de simulatie via schermen of brillen ontvouwt zich een complete attractie voor de gast. KCC, bouwer van gethematiseerde attracties beaamt de ontwikkeling. Reinhart Viane: "Het aantal achtbanen zal door deze ontwikkeling niet minder worden. Compacte attracties zullen vaker gebouwd worden omdat je diverse manieren van experience kunt aanbieden.”


3 Water

Glijparken, golfslagbaden, gethematiseerde baden; de ontwikkeling van wat je kunt doen met water als attractie is snel gegaan. De aanbieders in attracties met water schakelen in snel tempo om naar ‘shared family experiences’. Ze bedoelen hier eigenlijk mee dat ze de aller jongste bezoekers te weinig aandacht gaven. Joseph Joy, vice president en ontwikkelaar bij Vortex: "Het draait echt om de jongere kinderen. Daarmee kun je alle generaties in de familie bereiken. We merken dat daarmee het aantal herhaalbezoeken bij attracties omhoog kan. Daar komt bij dat kinderen vaak bepalen waar de familie naartoe gaat. Het heeft bij ons veranderd dat we anders naar ontwerpen kijken. Zeker binnen Europa zie ik deze ontwikkeling plaatsvinden.”


4 Retail, horeca en attractie is 1 wereld

Op de beursvloer van de EAS waren bijna uitsluitend aanbieders van attracties te zien. Wie kijkt naar de ontwikkeling van concepten die gepresenteerd werden, grepen de disciplines attractie, retail en horeca in elkaar. Deze drie worden overal omgetoverd tot één wereld voor vermaak.


5 Old skool blijft

Wie de beurs bezocht, kreeg de indruk dat alle attracties in de toekomst slechts bestaan uit simulatoren en schermen. Nee, de stalen of zelfs de houten achtbanen blijven. Stefan Versleeuwen van P&P Projects, het bedrijf dat onder meer meebouwde aan de keukenscene in attractie Ratatouille bij Disneyland Parijs, weet het zeker. "Een fysieke attractie wordt het meest gewaardeerd want het heeft meer ziel dan een verzameling schermen. Ik, en waarschijnlijk veel bezoekers van attracties, willen fysieke scènes ervaren. In een computerscherm is de magie weg.”


Daarbij komt wel dat schermen een aanvulling zijn op de fysieke attractie. Het is dé manier om 3 en 4D-effecten te verzorgen in en rondom attracties. Dit past bij de groeiende vraag naar de integratie van filmbeelden in de decors. Maar: "Old skool zal niet verdwijnen”, meent Versleeuwen.

Dit artikel verscheen in Recreatie & Toerisme oktober 2014, nummer 5.

Trefwoorden: attractie, trend, leisure, toerisme, EAS

CELTH
 






||| Nieuws |||

17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.
17/04/24
Jaarverslag Koninklijke Jaarbeurs 2023
Na een periode van drie moeizame coronajaren is er weer behoefte om elkaar te zien en te ontmoeten. Koninklijke Jaarbeurs publiceerde deze week het jaarverslag 2023. Jaarbeurs is weer volop in bedrijf.
15/04/24
Minke Rabaut in workshop 3ST
Minke Rabaut van Impuls Zeeland is toegevoegd aan de workshop 3ST tijdens het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024, op 18 april in Vlissingen
15/04/24
Uitstoot industrie omlaag maar luchtvaart omhoog
In 2023 was de uitstoot van de Nederlandse bedrijven binnen het Europese Emissiehandelssysteem (EU ETS) 13,2% lager dan in 2022. In tegenstelling tot de luchtvaart die noteerde een stijging van 11%.
15/04/24
Inchecken met betaalpas in buurtbus
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van vervoerder Arriva.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...