Geplaatst op: 21-09-2014
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Weert uitgeroepen tot Groenste regio van de wereld!

Weert uitgeroepen tot Groenste regio van de wereld!
De Limburgse gemeente Weert is zaterdag 20 september uitgeroepen tot ‘Groenste regio van de wereld’. Burgemeester Jos Heijmans en wethouder Harrie Litjens hebben in Charlottetown in Canada de titel ‘Winner International Competition Communities in Bloom’ in ontvangst mogen nemen. Weert won in de categorie ' International Challenge medium. 'Daarnaast behaalde Weert een tweede plaats in het thema Cultureel Erfgoed.

De mondiale competitie Communities in Bloom is een competitie waarbij de maatschappelijke betrokkenheid en het meedoen van inwoners bedrijven en verenigingen een zeer belangrijke rol speelt. Weert is in 2012 al uitgeroepen tot Groenste stad van Nederland, in 2013 tot Groenste stad van Europa en mag daar nu dus ‘Groenste regio van de wereld’ aan toevoegen.


Maatschappelijke participatie

Het meedoen was al minstens zo belangrijk als het winnen: Ondernemers, belangengroeperingen en inwoners grepen deze competitie aan om er actief mee aan de slag te gaan en zelf initiatieven opstarten. Voorbeelden hiervan zijn het vergroenen van de binnenstad door ondernemers, biodiversiteitsprojecten in buurten, vergroenen van schoolpleinen etc. En op toeristisch-recreatief vlak zijn er diverse arrangementen uitgewerkt om het prachtige Weert en haar groene regio te tonen aan bezoekers.

Burgemeester Jos Heijmans: "Of het nu gaat om stedelijk groen, ons prachtige landschap of onze natuur, het groen in Weert staat hoog in het vaandel. Als burgemeester van Weert heb ik zelf ook deze bijzondere kwaliteit van Weert mogen ontdekken. Ik ben blij dat de jury dit heeft weten te waarderen en super trots op het behaalde resultaat: groenste regio van de wereld!”  Ook bij de viering worden bewoners betrokken. De gemeente organiseert op 25 september bij de Werthaboulevard in Weert een spectaculaire verrassingsact waarbij alle inwoners, organisaties, verenigingen, bedrijven en samenwerkende partners zijn uitgenodigd.


Criteria competitie

Door de jury van de competitie Communities in Bloom is Weert beoordeeld op thema’s zoals netheid, milieubeleid, cultureel erfgoed, groenbeleid en de inrichting van het openbare en buitengebied. Voor elk thema is bekeken welke rol en verantwoordelijkheid de gemeente hierin heeft maar ook welke rol, verantwoordelijkheid en invloed bedrijven, instellingen en particulieren hebben op het thema. Weert nam het in de finale op tegen: The London Borough of Richmond Upon Thames (Engeland), Makinohara (Japan), Moynalty Village (Ierland), Prestatyn Denbighshire (Wales), Seongbuk-gu (Zuid Korea).


Juryoordeel

Weert had zondag 13 en maandag 14 juli de jury van de competitie Groenste regio van de wereld op bezoek. De jury van organisatie ‘Communities in Bloom’ was erg onder de indruk van Weert en haar omgeving. Vooral het hoge aantal vrijwilligers in de maatschappij noemt men zeer bijzonder. Ook het grenspark Kempen~Broek kreeg veel lof. De jury let niet alleen op het aanwezige groen maar ook op zaken als netheid, cultureel erfgoed, milieu en duurzaamheid, de aankleding van de stad en de betrokkenheid van de inwoners. Het groen in de wijken en de ambitie om in Kampershoek 2.0 op termijn voor elke medewerker een boom te planten werd door de jury zeer gewaardeerd.


Een uniek stukje Europa binnen Nederland

Met het winnen van de competitie wordt een belangrijk impuls gegeven aan de provinciale en gemeentelijke ambitie om Midden-Limburg als groene recreatieve omgeving grote bekendheid te geven. Daarmee wil Weert meer bezoekers naar de regio trekken. Met het grenspark Kempen~Broek, een grensoverschrijdend natuurgebied, met een oppervlakte van ruim 25.000ha, vier keer groter dan de Veluwe, bezit de regio een heel bijzondere parel. De enorme soortenrijkdom, de grote verscheidenheid aan landschappen en de grensoverschrijdende samenwerking maakt dit gebied een uniek stukje Europa binnen Nederland.



Link: http://www.communitiesinbloom.ca/wp-content/uploads/2012/08/2014-National-Results-FINAL.pdf
Topics:Natuur
Trefwoorden: natuur, limburg, gemeenten

CELTH
 






||| Nieuws |||

24/04/24
De Leistert is beste camping van Nederland
Recreatiepark De Leistert is door kampeerders uitgeroepen tot ‘Beste camping van Nederland’. In Belgie werd de award gewonnen door Camping Sandaya Parc La Clusure en in de Luxemburg door Camping Fuussekaul.
23/04/24
Exclusief voor leden
Eurocamp ziet kansen in Oranje sportzomer
Kampeeraanbieder Eurocamp ziet marketing- en saleskansen bij de grootste sportevenementen van het jaar: de Olympische Spelen, het EK Voetbal, de Tour de France en de Formule 1.
23/04/24
Exclusief voor leden
Geen andere weg voor horeca dan kosten doorberekenen?
In het eerste kwartaal van 2024 verhoogden restaurants en cafés hun prijzen met gemiddeld 6 procent blijkt uit cijfers van het CBS. Maar de horeca lijkt geen andere weg te zien dan de gestegen kosten door te berekenen aan de gasten.
23/04/24
Exclusief voor leden
Start vereniging mobiliteit KNV Connected Mobility
De transitie naar een groenere, efficiënter en meer vraaggestuurde mobiliteitsstructuur is in volle gang. Die transitie is hard nodig om als mobiliteitssector door te kunnen groeien en onze maatschappelijke ambities te realiseren. Daarvoor wordt KNV Connected Mobility opgestart.
23/04/24
Moskee Al Hijra  in Leiden sluit aan bij Grootste Museum
Op vrijdag 3 mei sluit de Al Hijra Moskee in Leiden zich aan en wordt hiermee de 23ste ‘museumzaal’.
22/04/24
Exclusief voor leden
Nieuwe waterattractie voor Bellewaerde
Het Vlaamse attractiepark Bellewaerde heeft een nieuwe waterattractie. Amazonia ligt in het hart van de nieuwe zone ‘Mundo Amazonia waar in totaal 21 miljoen euro is geïnvesteerd.
19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
06/06/24
06/06/24 t/m 06-06-24: Nationaal Congres Citymarketing
Het Nationaal Congres Citymarketing heeft dit jaar als thema: Talent & Impacts. Gaststad is dit ...