Geplaatst op: 04-02-2015
Auteur: Ton Vermeulen

Texel, de innovatieve VVV

Texel, de innovatieve VVV
Waar een klein eiland groot of beter gezegd innovatief in kan zijn. Zo mogen we onderhand de VVV Texel wel karakteriseren. Van dit Waddeneiland komt het ene na het andere nieuwe initiatief. Soms heel logisch maar vaak ook brutaal en eigenzinnig. De verbinding met de lokale gemeenschap is de laatste maanden wel een belangrijke rode draad. En is dat ook bij het nieuwste product: Planeet Texel. Maar daarover later meer. Eerst zetten we de initiatieven van de VVV Texel van het afgelopen jaar maar eens op een rijtje. Indrukwekkend als je ze zo bij elkaar ziet en we zijn vast nog niet compleet.


WadsApp Texel

Het begon begin 2014 een tikje brutaal door mee te liften op de bekendheid van de populaire berichtendienst WhatsApp. Texel kwam in februari 2014 met haar eigen variant WadsApp Texel. Een App met dagelijkse tips voor excursies, evenementen, activiteiten en leuke adresjes. En voor de Texelse cultuur: het Texelse dialect, Wist-je-datjes, cultuurgeschiedenis en sterke verhalen. De app biedt de bezoeker ook fiets- en wandelroutes, fietsknooppunten, omschrijvingen en geluiden van vogels, filmpjes en een eigen Timeline, zodat je een mooi vakantieverslag krijgt. Zelden zo’n goed doordachte App gezien die toeristen ook na het bezoek nog kan bekoren.


STER-reclame

In 2014 was het eiland een kleine honderd keer te zien in de STER-reclame. Met het prachtige Texelse landschap begeleid door vrolijke muziek en een stem die aanmoedigt tot een bezoek: ‘Bekijk het volledige culturele aanbod van Texel en meer op Jebenterzo.nl’.


Een campagne die duidelijk vruchten afwierp want vlak voor de zomer kon de VVV Texel al melden dat het met de boekingen wel snor zat. Wie had gedacht dat ze in Den Burg vervolgens op hun lauweren gingen rusten, rekende buiten directeur Wouter de Waal. Hij stelde een internetmarketeer aan om met nog meer energie aan de toekomst te werken.


Diverse prijzen

Aan sommige zaken hoefde de VVV niet direct iets te doen. Zo werd hotel Kogerstaete uitgeroepen tot best gewaardeerde hotel van Nederland en werd Paal 17 het beste strandpaviljoen van 2014. Leuke meevallertje of een teken van een eiland dat snapt dat je toerisme allemaal moet omarmen om echt succesvol te zijn?


Digitaal magazine met de Texelaar in de hoofdrol

In december verscheen de eerste editie van De Texelaar. Niet zomaar een suf vakantieblaadje maar een digitaal magazine waar de Texelaars zelf de hoofdrol spelen en hun verhaal vertellen over het eiland.


Kaartjes voor attracties, activiteiten en evenementen

Eind december kondigde de VVV aan dat ze on- en offline kaartjes voor evenementen, activiteiten en attracties op Texel gaan verkopen. Lijkt logisch maar bij hoeveel VVV’s kan dat?


Planeet Texel

En in 2015 wordt een volgende stap gezet met Planeet Texel, een vernieuwend boek over de bijzondere ‘planeet’ die Texel heet. "Planeet Texel laat platgetreden toeristische paden en verwaaide adressen voor wat ze zijn en neemt je mee naar het Texel van bewoners en insiders die je het ware eilandleven laten zien”, schrijft de VVV enthousiast.


Eilandbinken, typisch Texelse zaken waarvan je denkt ‘Leuk! maar… wat is het?’ en veel geheime tips en bijzondere verhalen bevolken Planeet Texel. Met dit handzame boek leer je hoe je een echte eilander kunt worden en wat je op het eiland juist wel en vooral NIET moet doen. Planeet Texel is daarnaast een ode aan bijzondere eilandbewoners; van zeebioloog tot kokkelvisser en van festivaldirecteur tot laatste vuurtorenwachter. Authentieke verhalen, die niet alleen leuk, maar ook leerzaam zijn. De boerenzoon die van een koekenpan een antenne maakt, de bio-kok die vertelt waar hij de lekkerste vis haalt en de parachutiste die uitlegt waarom autorijden gevaarlijker is dan uit een vliegtuig springen.


"Texel is een wereld op zich; vol mooie mensen en mooie verhalen – dat willen we vertellen met Planeet Texel,” aldus VVV-directeur Wouter de Waal. "Ik ben trots op dit boek waarin je even ondergedompeld wordt in die wereld en tussen de regels door ook heel veel praktische informatie krijgt.”


Planeet Texel is naar het idee van VVV Texel uitgevoerd in samenwerking met Gitta de Leeuw en Albert Wiglema (van Camp Silver, nu Zeghert – buro voor storytelling en concepting), vormgegeven door Maartje Kuiper en gefotografeerd door Nynke Kouwenhoven. Woensdag 4 februari is het boek gepresenteerd en uitgereikt aan alle ‘eilandbinken’ die in het boek voorkomen. Planeet Texel is o.a. te koop bij Texelse boekhandels, bol.com, via de webshop op http://www.texel.net/nl/webshop/nieuw/planeet_texel en kost € 9,95.


Hop, hop, allemaal naar de winkel voor Planeet Texel. Ook warm aanbevolen op de vaste wal.

Topics:Marketing
Trefwoorden: waddeneilanden, texel, marketing

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

20/03/24
Groningen Store organiseert schattenjacht in de stad
De Groningen Store bestaat vijf jaar en viert dat met een nieuwe webshop en een schattenjacht in de stad. Daarmee worden inwoners op een bijzondere manier bij de VVV betrokken.
20/03/24
Exclusief voor leden
Campagne door dmo's Finland rond 'gelukkigste bevolking ter wereld'
Finland is vandaag voor het zevende opeenvolgende jaar uitgeroepen tot het land met de gelukkigste bevolking ter wereld, volgens het World Happiness Report 2024* van de Verenigde Naties. Visit Finland en Helsinki Partners zetten dat in voor een campagne om een klein groepje bezoekers de lifehacks te laten ervaren met een masterclass.
07/03/24
NS station Leeuwarden steunt museum Princessehof
Spoorbedrijf NS wil meer doen met maatschappelijke partners. Concreet is dit te zien in het station ...
08/02/24
Bewonerscampagne Amsterdam laat bijzondere gezichten zien
Woensdag 24 januari lanceerde amsterdam&partners de nieuwe bewonerscampagne ‘Amsterdam verruimt je blik’, een campagne die het gevoel van trots bij Amsterdammers vergroot door de rijkdom aan perspectieven en initiatieven van Amsterdammers in beeld te brengen.
06/02/24
Ludieke zomercampagne Visit Zuid-Limburg: Don’t Vlaai Away
Don’t Vlaai Away is de ludieke aftrap van de zomercampagne van Visit Zuid-Limburg. De Limburgse DMO wil hiermee Nederlanders verleiden hun vakantie in eigen land te vieren en is een knipoog naar de Europese erkenning van de Limburgse vlaai als beschermd streekproduct.
01/02/24
Brabant zet vol in op bezinningstoerisme met Ons Kloosterpad
De toekomst van Ons Kloosterpad in de provincie Noord-Brabant is veiliggesteld. De provincie Noord-Brabant, Vereniging Samenwerkende Kloosters en Visit Brabant hebben daartoe een overeenkomst gesloten.
01/02/24
Apollo zet webportaal op voor reisagenten
Nu gaat de touroperator ook live met Apollo Partner Web die het mogelijk maakt voor lokale reisbureaus en agenten om klanten direct in te boeken.
31/01/24
Exclusief voor leden
Boekingen mei- en zomervakantie +30% bij Sunweb
Januari en februari zijn misschien wel de grauwste maanden van het jaar maar het boekingsseizoen is volop in beweging. Touroperator Sunweb meldt op basis van onderzoek dat ruim 1 op de 5 personen begint hun vakantiegeluk al bij het zoeken naar de reisbestemming.